Villkor och referenser viktiga när du ska anlita hantverkare

Det finns en del fällor att undvika när man anlitar en hantverkare. Det händer tyvärr inte alltför sällan att missförstånd och konflikter eller tvister uppstår mellan uppdragsgivare och entreprenör. Många av de här konflikterna hade tämligen enkelt kunnat undvikas om kommunikationen endast hade varit tillräckligt god. I den här texten berättar vi om vad du kan göra för att få en så bra upplevelse som möjligt.

1.     Be om referenser

Att be om referenser är jätteviktigt. Om man har hittat en entreprenör på nätet kan man till en början titta på omdömen och recensioner av firman online. Tänk på att ett stort företag kan ha verksamhet över hela landet. Om någon säger att en badrumsrenovering i till exempel Malmö var under kritik, behöver det inte nödvändigtvis betyda att du behöver ta särskilt stor hänsyn till kritiken om du ska anlita dem för en badrumsrenovering i Nacka. De flesta firmor är dock mindre och utför jobb i ett begränsat geografiskt område, till exempel just Västerås eller Nacka och Stockholm.

2.     Diskutera villkoren innan beslut

Konsumenttjänstlagen säger att hantverkaren är skyldig att utföra tjänsten på ett fackmannamässigt sätt. Det här innebär att gällande regler och lagar ska efterföljas med både omsorg och lojalitet. I praktiken kan det betyda att hantverkaren till exempel inte ska välja onödigt dyra material eller ett onödigt dyrt sätt att göra jobbet på.

Det finns flera exempel på detta. Om du ska få en badrumsrenovering utförd i till exempel Nacka och hantverkaren är baserad där, bör han eller hon inte ange en falsk avreseort långt utanför Nacka för att lägga på resekostnader på fakturan. Det här är bara ett exempel och det finns flera saker som man bör akta sig för.

En bra hantverkare bör också upplysa dig om eventuella förarbeten som du kan göra på egen hand. Likväl bör du få information om vad som är olämpligt att göra. Tänk också på att hantverkaren ska stå för material om inget annat är överenskommet.

3.     Kostnadsfria åtgärder vid fel

Om det blir fel, antingen på ett rent hantverksmässigt plan, eller att något inte har utförts i enlighet med er överenskommelse, kan du begära åtgärder utan kostnad. Har du gjort en badrumsrenovering och rör eller el är feldraget, ska du kunna få detta fixat utan att det kostar dig något extra. Alternativt kan du kräva att få avdrag på priset eller att ert avtal hävs delvis eller helt.

25 Sep 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.