Blogg

Rörmokaren en viktig del i renoveringen

27 feb 2021

När du renoverar kök eller badrum behöver du hjälp av ett helt gäng olika hantverkare med olika specialkunskaper. Vill du själv hålla i alla trådar och hålla reda på alla de kontakterna?

I samband med en renovering är det givetvis en kostnadsfråga om du väljer totalentreprenad eller ej, men det är ett väsentligt val. Om du inte har råd med den extra kostnaden som totalentreprenaden innebär är det upp till dig själv att ha kontakt med alla hantverkare. Hittar du inte en firma som har alla inhouse så behöver du troligen snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare i Stockholm.

Rörmokaren är en viktig del i renoveringen då denne planerar och står för kvaliteten på gamla eller nya rördragningar. Och i ett badrum är vattnet ett viktigt inslag. Vill du flytta på avlopp och placera badrumsporslinet annorlunda så behöver en hantverkare riva upp det gamla golvet för att blottlägga rören, så de kan göra plats för helt nya rör.

Rörmokare och andra hantverkare i symbios

I den bästa av världar pratar de olika hantverkarna bra med varandra. De som bilar i golvet vet exakt hur rörmokaren planerar att dra de nya rören, så det blir rätt lutning och rätt vinklar på allt. Dessutom behöver golv och rör ligga på ett vis som passar plattsättaren utmärkt när han skapar lutningen på golvet där duschhörnan ska stå.

Fördelen med totalentreprenad är att den som håller i projektet redan har firmor som de brukar samarbeta med, inarbetade relationer med ett upparbetat arbetssätt.

Så hålls ombyggnationer torra när det regnar

19 feb 2021

För att skydda ombyggnationer från regn, rusk och snö krävs ett så kallat väderskydd. Det är med den typen av skydd som byggen och arbetare kan hållas torra och fräscha även under blöta dagar.

Om det är någonting man kan räkna med i Sverige är det att många saker är oförutsägbara. Någonting som är mer förutsägbart än mycket annat är vårt skiftande väder i landet. I Sverige har vi mycket varierat väder med mycket regn och blåst. Ibland känns det som att det regnar mer än någonsin. Vid sådana tillfällen kan inte samhället stanna. Tänk på alla byggarbetsplatser till exempel. De måste kunna fortsätta jobba även vid dåligt väder. Dessutom måste bygget skyddas från just väder även när ingen arbetar med det.

Bygg året om

Eftersom det inte går att kontrollera vädret finns det egentligen bara en lösning. Den lösningen är att installera ett väderskydd på byggnadsplatsen. Förslagsvis från ett etablerat företag. Där finns ett stort utbud och väderskydd med mycket god kvalité som håller regn och rusk på utsidan av verksamheten.

Det är inte bara för byggets skull som ett väderskydd är en bra idé. Föreställ dig själv vara byggnadsarbetare. Det förväntas att du ska kunna arbeta dag ut och dag in oavsett väder. Det går inte att försena ett bygge på grund av att det regnar. Det ska gå att arbeta oavsett väder. Ett väderskydd ger byggnadsarbetare det skydd de behöver för att klara av bygga året om och hålla sina byggmål.

När måste man ha bygglov för att byta taket?

9 feb 2021

Ska ni lägga om taket och funderar på att byta till ett annat material? Då gäller det att först göra ordentlig research för att kontrollera så att det går. Det kan också behövas ett bygglov.

Ett takbyte är en större investering men det höjer även värdet på fastigheten. Tack och lov är det inte så ofta som taket måste bytas och sköter man bara om det kan det hålla en hel livstid. Vill man byta takmaterial är det bäst att man först kollar med sin kommun om det behövs ett bygglov. Är huset beläget i ett område som är detaljplanerat brukar detta nämligen behövas. Det är inte heller säkert att husets konstruktion klarar ett tyngre tak om man exempelvis vill byta från tegel till betong, eller från plåt till tegel. Därför gäller det att noga först undersöka takstommarna och kanske även studera husets ritningar.

Vissa takmaterial tar längre tid att lägga

När man väljer taktyp till sitt hus ska man även tänka estetiskt och välja något som passar till arkitekturen. Men olika material har även olika livslängd och det finns också en prisskillnad. Även arbetskostnaden varierar och det tar betydlig längre tid att pussla ihop ett tak av lertegel än att lägga ett papptak. Vill man anlita en takläggare i Göteborg kan det vara bra att kontakta mer än en och först be om ett kostnadsförslag. Men glöm inte att fråga om hyra av byggnadsställning ingår i priset och fråga även efter referenser från tidigare uppdragsgivare.

Markarbeten, ett brett område

8 feb 2021

Markarbeten krävs på de flesta ställen. Man kan inte bygga hus utan att göra något markarbete, det kan vara schaktning, dränering och grävning. Ta hjälp av ett företag med markarbetet.

Markarbete krävs på många olika ställen. Ska man bygga hus behöver man göra markarbetet, och utan markarbete hade vi inte kunnat ha våra vägar som vi har. Nästan på de flesta ställen man kan tänka sig har man gjort markarbete. Detta är ett jobb som passar folk som vill arbeta ute, är händiga och tycker om att variera sina arbetsställen. Markarbeten kan behövas på de flesta platser, som exempelvis flygplatser, industriområden, tunnlar och broar. Markanläggare vet vad som krävs för att få ytan bra, vare sig det är grävning eller en dränering som ska göras, eller där tomten behöver schaktas.

Viktigt förarbete

Markarbete kan även vara grävning för avlopp och vatten. Man gör det även när man ska göra en elanslutning. Detta arbete är otroligt brett och viktigt. Detta är inget man ger sig på utan kunskap. Det krävs dessutom, till många av sakerna, både maskiner och speciella verktyg. Behöver man markarbeten i Uppsala hittar man kunniga företag som kan hjälpa till med det. Dessa hittar man enklast genom att söka efter dem. Ring gärna och få en offert hos några olika. Tänk på att vara ute i god tid då det är en del som ska planeras samt att företaget ska ha tid. Beroende på vad som ska göras och hur stor ytan är tar det olika lång tid.

När renovering inte räcker till

29 jan 2021

Det finns hus och så finns det hus. Någon gång i livet händer det att du hittar huset med stort H. Det är då du ska slå till, titta mindre på skicket och mer på grunden och läget. Resten ordnar sig.

Något som många lär sig med tiden är att det ofta inte är det man gör som man ångrar, utan det man inte gör. Resan som aldrig blir av, inköpet som blir kvar i butiken, personen du inte vågade ta kontakt med. Ska du vänta tills rätt tillfälle kommer kan du få längta förgäves.

Ett hus som är perfekt för dig är möjligen inte i toppskick. Än sen då? Priset är antagligen inte heller i topp. Ett bättre begagnat hus som har hängt med länge är troligen välbyggt i grunden. Det behöver en del omsorg och en burk färg eller två. Eller lite mer.

Det som är viktigast för dig

Hur vill folk i allmänhet att bostaden ska se ut och vad tycker du? Många är förtjusta i äldre hus med charm, och gärna en tomt som är större än ett frimärke. Badrum och kök är viktiga, och möjlighet att sitta ute när vädret så tillåter.

Köp ditt drömhus! Skavanker är kanske oundvikliga men skavanker är också fullt möjliga att åtgärda. En kompetent byggfirma kan ta på sig en totalrenovering och åstadkomma något som närmast känns som ett underverk. Fräscht och nytt och moderna bekvämligheter och med sparade detaljer och rötterna i en äldre tid. Hitta mer information om totalrenovering på denna sida: https://www.totalrenoveringstockholm.nu/

Börja året med nytt kontorsgolv

19 jan 2021

Höga ljudnivåer, smuts och allmän obekvämlighet på kontoret? En smart lösning kan vara att lägga nya golv, anpassade till ert företags verksamhet och era arbetssätt. Vad behöver just ni?

Idag är det enormt vanligt att arbetsplatser består av öppna landskap med olika typer av lösningar. Detta på gott och ont. Är ni ett företag som sitter många i en och samma kontorslokal kan det vara lämpligt med en översyn för ökad trivsel och förbättrad arbetsmiljö.

En detalj i kontorsinredningar som ni kanske inte har tänkt på är vilket golv ni har. Har ni ett golv som dämpar ljud och gör det lugnt och skönt? Eller har ni ett kontorsgolv som fortplantar ljud, som gör att alla steg hörs och att kontorsstolar rasslar? Då är det hög tid för en förändring. Se över era kontorsgolv och få en bättre arbetsmiljö.

Mjuka mattor, vackra trägolv eller sten?

Sitter ni i ett öppet landskap är det en god idé att välja ett kontorsgolv som består av en mjuk matta av t ex nålfilt eller en heltäckningsmatta. På den typen av golv dämpas både rassel av stolar och steg från personer som går i lokalen. Med ett lämpligt färgval och en snygg matta förhöjer ni upplevelsen i hela lokalen.

Konsultera gärna en golvläggare som är expert på kontorslokaler. Tänk även på vilka behov och önskemål ni har för olika delar av ert kontor. Troligtvis blir det både trevligt och stiligt att bryta av mattan med ett golv i trä eller sten exempelvis i entrén eller i fikadelen. Läs mer om kontorsgolv på denna sida: https://www.golventreprenaddalarna.se/

Uppgradera badrummets standard

17 jan 2021

Hur är det med badrummet? Har det passerat bäst-före-datumet för länge sedan? Då är det dags att ta tag i renoveringen och få ett nytt uppdaterat härligt badrum! Vilka önskemål har du?

Att renovera badrummet är definitivt en process i sig. En renovering av ett våtutrymme är sällan något som sker i en handvändning. Det kanske behöver bilas bort betong från golvet innan man kan gjuta in värmeslingor för en härlig golvvärme. Det gäller att fundera över vad man själv tycker är bra och viktiga funktioner att ha i badrummet, förutom de som är standard. Bland annat är bra ventilation en viktig funktion.

När man renoverar badrummet bör man anlita hantverkare som har våtrumscertifikat för att få rätt intyg. Det kan behövas både snickare, elektriker, kakelsättare och rörläggare för att få ihop alla detaljer under en renovering. Det är smidigt att man anlitar en firma som är kunnig inom alla arbetsområden. Då slipper man själv vara projektledare för alla yrkesområden under renoveringen.

Korrekt våtrumsintyg är viktigt

Tänk på att ett nyrenoverat badrum skall hålla många år framöver. Det är ett jobb som skall göras korrekt ut i varenda fog. Därför är det bra att hitta totalentreprenörer med erfarenhet och yrkeskunnande. Har man fått ett korrekt våtrumsintyg så står man torrt om något skulle hända med badrummet och man behöver utnyttja försäkringen. Självklart kan företaget ge referenser på tidigare jobb om man så önskar. Utöver det kan man också använda ROT-avdrag på arbetet upp till 50.000 kronor per person och år. Läs mer om badrum på denna sida: badrumöstersund.se

Anlita ett kunnigt företag

5 jan 2021

När man behöver extra händer för att utföra ett arbete är det bättre att anlita ett seriöst företag. Ska du anlita målare behöver de vara kunniga för att lämna ett resultat som du är nöjd med.

Man kan höra från dem som anlitat målare och andra hantverkare att de valde någon med inte så stor kunskap, eller att de inte var seriösa. De fick anlita några andra för att göra om jobbet de första redan gjort. För att själv inte hamna i den situationen är det viktigt att man väljer ett kunnigt företag. En målning kan man göra själv, men det är tidskrävande och kan för många bli ganska tråkigt. Det kan även bli ett dåligt resultat. För att få ett bra resultat bör man anlita ett seriöst och professionellt måleriföretag.

Var noga med valet

För att få en garanti och vara trygg i sitt val bör man välja ett företag som betalar F-skatt. Dessa är dyrare att anlita, men om man väljer ett seriöst företag kan man både få en garanti på arbetet samt ha rätt till ROT-avdraget. Anlitar du svart har du inga rättigheter alls även om de gör ett dåligt jobb.

Det finns många måleriföretag ute på marknaden, du hittar dem enkelt genom att söka online. Kontakta gärna några olika och be om offerter. Be att allt ska ingå i den; resa, arbete, material med mera. Har du specifika önskemål bör även dessa tas upp då. God kommunikation gör att ni slipper missförstånd. Läs mer om målare på denna hemsida: målaresolna.nu

Stäng ute kylan med rätt fönster

27 dec 2020

Ett fönster ska hålla ute kylan och låta värmen i huset stanna inomhus. Börjar era fönster ha gjort sitt och är ni ute efter fönsterbyte? Läs vidare nedan för tips när ni ska byta fönster.

Att byta fönster på huset kan göra en sådan otrolig skillnad, särskilt när det handlar om energi. Den värmefördelning som finns i fastigheten bör stanna kvar i huset och inte svischa iväg rätt ut genom fönstren, då är det i sådana fall dags att se till att byta ut dessa mot nya fönster. Det finns en mängd olika typer av fönster att välja på när man ska genomföra ett fönsterbyte idag. Fundera först och främst på vad ni är ute efter och vad ni har för behov. Det finns mycket som man kan få in i beställningen bara man talar om vad man vill ha extra.

Anlita firma för fönsterbyte

Ett exempel på detta kan vara extra ljudisolering, för de som bor nära tungt trafikerade vägar eller kanske mitt inne i stan, kan detta vara ett bra tillval. Att slippa vakna till trafiken och bullriga ljud utifrån kan vara skönt om man bor väldigt centralt. Vill ni anlita firma för fönsterbyte i Göteborg till exempel? Ta en kik på utbudet som finns där just ni bor och anlita en firma som ni känner tar tillvara på era behov och önskemål inför fönsterbytet. Det är ett kostsamt och tidskrävande projekt att byta ut alla fönster, så se till att det blir som ni vill ha det.

Inmätning sparar tid

24 dec 2020

Står du inför ett byggprojekt? Det är ett stort projekt att stå inför, det är många saker man ska tänka igenom. För att göra det enklare kan man göra en inmätning direkt så man mäter upp tomten.

Ska ni göra ett bygge och behöver göra en inmätning? Kontakta en inmätningstekniker för bästa hjälp. En inmätning gör bygget enklare, det ser till att ni gräver inom tomtens gränser och inte råkar komma in på grannens tomt. Genom att göra en inmätning sparar ni både tid och pengar på bygget. Med inmätningen kan man direkt planera bygget korrekt. Ta kontakt med ett företag som erbjuder inmätning. Vill ni veta mer om hur det går till kan ni få information från företaget ni vänder er till via telefon eller internet. Ring gärna några olika och fråga efter offert för arbetet.

Hur går inmätningen till?

Man börjar med att mäta upp tomten där huset ska byggas. När man gör detta mäter man ut vart den bästa placeringen av huset blir. Man mäter även höjder och nivåskillnader på tomten. Ska man ha mer än en byggnad på tomten gör man beräkningen med det i åtanke. Med hjälp av inmätningen ser man till att husen inte står för nära varandra och att de har möjlighet att bli placerade på bästa möjliga ställe. Det är viktigt att detta sköts korrekt i bygget, även för framtiden om man i senare skede vill bygga ut. Då behöver huset vara placerat rätt från första början, en cm kan göra stor skillnad.

Ta hjälp med golvslipning när du vill ha golvet fixat

14 dec 2020

Letar du efter kunniga hantverkare för att få golvet slipat? Vill du veta vad det kostar att slipa golvet? Funderar du på hur stor skillnaden är mellan att göra det själv och att anlita hjälp?

För dig som tänkt slipa golvet och inte hittar vare sig tid eller tillfälle för att få det gjort själv kan det vara ett lyft att be om hjälp. Anlita en firma som har fullständig kontroll på läget, luta dig tillbaka och behåll ditt lugn. Inget är mer krävande än att försöka få till tiden och utföra ett arbete du aldrig har gjort förut. Att sätta sig in i hur det ska utföras, leta efter alla verktyg som behövs, hitta rätt maskin för att slipa golv, ja, listan kan göras lång. Genom att anlita experter på området har du trollat bort huvudbry och stress ur din vardag.

Hur går en slipning till?

Räkna med att det blir dammigt. Vad du behöver göra innan allt kan sätta igång är att forsla bort varenda möbel i rummet. Men det räcker inte med det. Allt på väggarna måste bort. Det finns inget så förrädiskt som slipdamm. Det har en tendens att krypa in under huden på både den som slipar och i rummet som ska slipas. Även om du skulle täcka över allt ordentligt kan du vara säker på att det letar sig in. Det är helt enkelt så att förarbetet är av största vikt och det är något som du lätt kan ordna med själv. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipninghuddinge.se/ 

Ta hand om din trädgård

11 dec 2020

Bor du i hus och har en stor trädgård? Då vet du hur tidskrävande det är att ta hand om trädgården. Gräs, buskar och träd ska trimmas och löv ska krattas, om du ej hinner ta hjälp med din trädgård.

Att sköta om trädgården på bästa sätt kan ta mycket tid. Ibland kanske du inte vet hur man bäst utför vissa sysslor, som till exempel beskärning av fruktträd. Och då är det ett ypperligt tillfälle att ta hjälp med det. Eftersom om du beskär fel så kanske du inte får någon frukt året efter och det vore ju synd.

Andra sysslor som ska göras regelbundet är gräsklippning och trimning. Dessa sysslor kan du leja bort under sommarhalvåret så får du lite mindre att tänka på. Tycker du om att plantera blommor och grönsaker så ska det rensas med jämna mellanrum annars kommer det inte att växa så bra.

Risker vid misskötsel

Om du inte sköter din trädgård så kan du få mindre växtlighet och bli utan frukt. Men det finns också farligare saker som kan ske. En sak som kan gå riktigt illa är om du inte ser över dina höga träd som växer på din mark. Eftersom höga träd kan medföra risker om de faller ner eller stora grenar bryts av och faller till backen.

Det bästa att göra är att anlita någon som kan se över dina träd och utföra trädfällning om det behövs. Annars finns det risk att de faller ner och gör skada på din egendom.

Hur man bygger ett bra tak

10 dec 2020

Det finns många regler för hur man får ett fungerande och hållbart tak och alla är mycket viktiga att följa. Använder man fel material, tar för lång tid på sig eller gör fel så kan huset skadas.

Alla delar av skalet på ett hus är viktiga men taket är det som oftast tar den värsta smällen när det kommer till regn, snö och vind. Det kan räcka med en liten skada på taket för att det med tiden ska bli stora skador inomhus. Denna typ av skador kan dessutom hålla sig dolda inuti tak och väggar tills de kräver en rejäl sanering och renovering. Det är därför mycket viktigt att man ser över sitt tak med jämna mellanrum minst ett par gånger om året, samt efter kraftiga vindstyrkor. För bästa avrinning från taket ska man även se till att hängrännorna töms från löv och skräp med jämna mellanrum.

Bygga sig till problem

Om man bestämmer sig för att anlita ett företag för takläggning så är de flesta skickliga och vet precis vad som ska göras och hur. Men det är ändå bra om man själv också har lite koll på hur lång tid det ska ta, att täckningen inte blåser bort med mera. Använder man sig av fel material, tar för lång tid på sig innan taket täcks eller missar att få ytskiktet helt tätt, så kan det skapa problem redan från början. Tak ska läggas enligt regler med luftspalt och riktlinjer som gäller per takbeklädnad. Läs vidare om takläggare på denna hemsida: https://www.takläggaresollentuna.nu

Att tänka på vid badrumsrenoveringen

7 dec 2020

En badrumsrenovering kan lyfta ett helt hem men ett rätt renoverat badrum ökar också värdet på huset. Ungefär vart tjugonde år bör man renovera badrummet men det går att göra det oftare.

En badrumsrenovering är ofta en stor kostnad och för att investeringen ska kännas bra är det viktigt att man blir nöjd. Därför ska man vara noga med hur man planerar badrummet, både när det gäller planlösning, material och inredning. Att först fundera över sitt gamla badrum och vad som saknas eller vad man inte tycker fungerar, kan underlätta och göra att man inte återupprepar misstagen. Badrumsinredning finns i många olika stilar och färger, och det är lätt att gå vilse och förföras. Då det inte är så ofta man renoverar badrummet kan det vara bra att välja en stil eller färg som man kan tänka sig att leva med länge.

Skriv ett ordentligt kontrakt med byggfirman

Att även kosta på sig lyx som golvvärme och belysning som går att dimma kan betyda mycket. Det är också viktigt att renoveringen blir utförd på rätt sätt av våtrumscertifierade hantverkare. Annars gäller inte hemförsäkringen om något fel skulle uppstå. Genom att söka på badrumsrenovering i Nacka eller på den ort man bor får man upp flera certifierade företag. För att kunna jämföra priser men även referenser är det bra att vända sig till ett par olika företag innan man bestämmer sig för vem man anlitar. Innan renoveringen påbörjas måste man också skriva ett ordentligt kontrakt som inkluderar både slutpris och datum för slutbesiktning.

Proffset som fixar måleriet

2 dec 2020

Har du någonting som behöver målas? Beroende på var någonstans det ska målas, krävs det att man tänker på lite olika saker först. Olika platser och underlag har nämligen olika behov.

För att slippa tänka på detta själv kan man anlita en målare som kan sin sak. Med en proffsig målare vet man att det kommer att bli rätt och riktigt utfört. De kan måla ditt hem invändigt, men inte bara väggarna utan även golv och tak om önskemål finns. Oavsett om det är ett nytt hus som ska ha sina första penseldrag eller om det gäller en ommålning av redan befintlig väggfärg, så kan en målare göra jobbet.

En målare brukar också kunna tapetsera om man hellre vill ha det än färg på väggarna. De brukar även veta vilka tapeter som håller hög kvalitet och kan råda dig om vad du bör välja. Likaså med olika färg såklart.

Måla huset utvändigt

Ibland kanske det inte är inomhus man behöver hjälp, utan utomhus. Ett målat hus ska ju vid behov och med jämna mellanrum målas om för att tåla fukt och väta bra. Dessutom bleks husfärgen av solen, så det är inte bara av praktiska skäl man gör det – det ska ju vara snyggt också! Har man ett stort hus kan detta bli ett stort och jobbigt företag. Därför är det verkligen en fördel att anlita målare vid denna typ av jobb. De brukar även ha rätt utrustning som annars kan vara dyr att hyra, som till exempel byggnadsställning för att nå överallt.

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.