Blogg

Experter inom VVS

14 maj 2021

När du har problem med rören i huset eller kanske stopp i toaletten av någon anledning, då kan du höra av dig till en rörmokare. Rörmokare är experter inom området VVS och kan hjälpa dig.

Knas i rören eller stopp i avlopp i huset kan hända när som helst och vem som helst. Hur väl du än tar hand om ditt hus så finns det alltid risk att något händer eller att något går sönder. När det gäller rören och avloppen i hemmet så är det alltid en rörmokare man ska ringa ifall något skapar problem. Om det nu inte skulle vara så att du själv har kunskapen som behövs för att åtgärda felet som har uppstått. Rörmokare är experter inom VVS-området och kan antingen guida dig eller komma hem till dig och fixa det som är fel.

När saker går sönder eller ska renoveras

Behöver du hjälp av VVS-experter i Göteborg som kan hjälpa dig med renoveringen av badrummet till exempel? Det är ju inte bara när saker och ting går sönder som man kan komma att vara i behov av en rörmokare. Vid renovering av kök eller badrum kan det komma väl till pass med en rörmokare. Det kanske behöver dras nya rör och sättas in dusch och toalettstol exempelvis. Genom en enkel sökning på nätet eller genom att bara helt enkelt fråga en vän, kan du komma i kontakt med en erfaren och välutbildad rörmokare som kan hjälpa dig med det som du behöver ha hjälp med inom VVS-området. 

Betongarbeten blir precis vad du vill

13 maj 2021

Formar stora som hus. Armeringsjärn som liknar trädgrenar. Pulver. Vatten. En pump och en bil. Då är det betonggjutning av ett hus på gång. Eller så är det grannen som skapar många ljusstakar.

Betong är ett mycket populärt och användbart material som gillas av både husbyggare och privatpersoner. Kanske har du också någon granne eller vän som glatt visar upp sitt nya fågelbad i form av ett rabarberblad. Eller de nya fina ljusstakarna som de gjutit med hjälp av en muffinsform. Ibland lyckade projekt och ibland kan du inte låta bli att tycka att det liknar det som dina barn kommer hem med från fritids. Men all kreativitet är ju positiv så du ler och berömmer din väns alster. Hem går du sedan till ditt putsade betonghus. Stannar kanske en stund och förundras över hur olika objekt det där grå pulvret kan åstadkomma med hjälp av vatten och en form.

Från mjukt till stenhårt

Betong är ett silkesmjukt pulver som gärna hamnar över hela dig, hela din trädgård och till och med på grannens fina magnoliaträd. Men när du väl har blandat det med vatten så börjar det hända saker. Då får du arbeta snabbt med att hälla det i din utvalda form och noga slå på kanterna så att alla luftbubblor stiger till ytan och försvinner. Nu kan du försvinna ifrån projektet tills det har torkat, eller brunnit som det heter. Det kan ta olika tid beroende på hur stort ditt projekt är. Läs mer om betongarbeten på denna sida: betongarbetenstockholm.nu

Att kakla, eller att inte kakla

5 maj 2021

Har du tänkt sätta upp lite kakel eller klinkers hemma och är sugen på att göra det själv? Då behöver du tänka igenom några viktiga saker på förhand, innan du eventuellt drar igång med arbetet.

Att kakla själv, eller att inte kakla själv, det är frågan. Kan tyckas som en tråkig litterär koppling. Men, om du inte är en professionell plattsättare är detta faktiskt en viktig fråga att fundera på. Som nybörjare ska man inte ge sig på vissa utrymmen, medan andra kan passa en glad amatör alldeles utmärkt. Om du redan är en plattsättare behöver du inte ens läsa denna text. Då borde du ha dragit igång för länge sedan.

Undvik, eller kör i vind?

Vad ska man då undvika att ge sig på som amatör och novis inom plattsättning. Jo, våtutrymmen. Till exempel bad- och duschrum. I dessa rum är det viktigt att man får till exakt rätt lutning på golvplattorna så att vattnet rinner dit det ska – till avloppsbrunnen. Just denna del kan vara lite knepig. Det måste även såklart vara helt och riktigt fuktspärrat. Annars kan tråkiga kostnader uppstå, som när man senare behöver dra igång en mögelsanering.

Vad kan en amatör våga sig på då? Köket, är det korta svaret. Kakling ovanför bänkskivan närmare bestämt. Eftersom man redan har en vågrät linje att utgå ifrån kan denna kakling räknas som den enklare typen att utföra. Oftast slipper man även jobbiga vinklar och vrår. Så för kakling över köksbänken blir alltså svaret: kör i vind! Läs mer om plattsättare på denna hemsida: plattsättareistockholm.se

Komma hem med en målare till renoveringen

28 apr 2021

Har du gått på en mässa och kommit hem med en målare? Då har du säkert varit på en hem- och bostadsmässa där du kan hitta allt du behöver inom hantverkare och inredning till ditt eget hem.

Mässor är bra och målare är också bra. Ibland händer det att dessa två sammanfaller, och då kan du lyckas hitta den renoveringshjälp som du söker efter. Kanske för ett tillfälligt uppdrag eller för ett återkommande eller löpande uppdrag av något slag. Vad har då mässor med målare att göra och målare med mässor att göra? Och varför går du dit för att hitta en målare? Troligen är du på mässan för att du ska bygga ett hus eller för att du ska renovera och vill ha inspiration. Det kan även vara den typen av mässa där yrkesfolk möts för att göra reklam för sina produkter och tjänster. Och där kom kopplingen som du kan ha nytta av.

Pålitlig och kunnig

Inom alla yrken krävs det att du är pålitlig och kunnig för att du ska få ett arbete, och dessutom behålla det. Som målare behöver du veta vilken färgtyp som ska användas till vilket material och även vilket grundarbete som krävs. Du behöver även ha färgläran färsk så att du vet hur du ska måla för att din kund ska bli nöjd. Till exempel är det mycket sällan som helt vit färg används någonstans. I stället använder man sig av en brytning i någon nyans. Mer om målning på denna hemsida: målareälvsjö.se

Välj smidigt och enkelt inom golvläggning

19 apr 2021

Om du bor i Västerås och vill renovera din bostad i Västerås, då är det konstigt om du inte anlitar en golvläggare som också finns i Västerås. Spara pengar genom att välja rätt från början.

Det finns ingen anledning att krångla till det när du ska renovera ditt hem. Ändå är det många som gör det. En av alla de krångligheterna är att många bestämmer sig för att lägga sitt eget golv, fast att de inte har en aning om hur de ska göra. Och de kanske inte ens är händiga i grunden. Gör det enkelt för dig och spara pengar på kuppen genom att helt enkelt anlita en golvläggare i Västerås, när det är där du bor och du inte är kunnig inom golvläggning.

Du kommer inte bara att spara pengar och få ett bättre resultat. Troligen kommer ditt liv i stort bli bättre utan stressade gräl med din partner eller en välbehövlig semester som du får lägga golv under.

Hög kvalitet till liten peng

Om du är om dig och kring dig så finns det alltid sätt att spara pengar på. Du kan exempelvis spara mycket pengar på ett riktigt fint golv om du passar på när det är rea, eller om någon har fått golv över vid en renovering. På det viset kan du med gott samvete anlita en golvläggare och ändå komma billigare undan än om du köpt golvet till ordinarie pris och lagt det själv. Planering och klokskap ger bättre resultat.

Se över din el

15 apr 2021

Alldeles för många bor i hus med gammal el. Allt kanske fungerar men faktum är att säkerhetskraven idag är högre. Vi använder också fler elektriska apparater. Hur mår egentligen din el?

Det är tur att de flesta av oss inte har några större insikter i hur ett korrekt draget elsystem ser ut. Risken finns att vi annars skulle bli rätt förskräckta. I Täby liksom på många andra håll i landet finns en salig blandning av hus i helt olika årsklasser. Vissa av dem byggdes säkert innan det alls var aktuellt med elektricitet.

Tyvärr är det inte heller bergsäkert att yngre eller medelålders bostäder är mycket bättre. En rimlig åtgärd för den som är angelägen om elsäkerhet är att be en elektriker komma och ta en titt på hur det egentligen ser ut. En elfirma i Täby med rätt kunskaper kan se om allt ser riktigt ut.

Omdragning eller ett smart hem?

Att dra om gammal el är vettigt för den som kan konstatera att ellösningarna i bostaden ser misstänkt hemmagjorda eller omoderna ut. Du tjänar på ny eldragning på alla sätt och kan sova lugnt. Sedan kan du också fundera över om du tycker det är dags att ta ett steg till framåt och skaffa ett smart hem?

Har du ingen jordfelsbrytare behöver du också se till att en installation av sådan kommer med på att-göra-listan då din elektriker är på besök. En nyare elcentral ska alltid innehålla en sådan. Ta kontakt med din elfirma för en offert. Säkerhet är viktigt.

Skapa mer yta och bygg ut med hjälp av stålkonstruktioner

30 mar 2021

Behöver er verksamhet mer plats? Kanske större lagerlokaler eller maskinhallar? Med hjälp av stålkonstruktioner kan man snabbt och kostnadseffektivt skapa nya lokaler efter behov.

Stål är ett fantastiskt material som både är starkt och lätt. Detta gör att det passar särskilt bra för lite större byggnader som lager, industribyggnader, sporthallar och liknande. Dessutom går det att forma hur som helst, vilket gör att det också enkelt kan anpassas till andra material, till exempel trä. Stål är också både återvinningsbart och underhållsfritt, vilket är bra både för miljön och ekonomin. En stålkonstruktion består av allt från balkar, pelare, stommar, dörrposter, med mera, och görs av svenskt stål. Det finns färdiga konstruktioner köpa men det går också att specialbeställa och få en byggnad som är helt anpassad efter ens verksamhet, ner till minsta detalj.

Från tillverkning till montering

Är man intresserad av stålkonstruktioner till sin verksamhet kan det vara bra att vända sig till ett företag som har varit med ett tag och som har flera referensobjekt att visa upp. Det är också en fördel om ett och samma företag kan ansvara för hela projektet med tillverkning, leverans och montering. Då vet man också vem man ska vända sig till om det skulle uppstå problem och man slipper olika företag som skyller på varandra och inte vill ta ansvar. Men det är viktig att man skriver ett ordentligt kontrakt med den tillverkare och aktör man väljer. I avtalet ska slutpris framgå och när bygget ska stå färdigt. Mer info om stålkonstruktioner på denna sida: stålkonstruktionerstockholm.se 

Väck liv i ditt gamla golv med en golvslipning

26 mar 2021

När du renoverar så behöver du inte slänga ut ditt gamla golv, utan satsa på en golvslipning istället och golvet kommer att se ut som nytt. Du sparar mycket pengar om du gör en golvslipning.

Att renovera hemma i Västerås är kul och man får mycket ny inspiration av att förändra något, men det kan också medföra en del nackdelar. Till exempel kan en renovering vara rätt dyr att genomföra och ibland kan det kosta mer än vad man tänkt sig, men med små knep kan du spara pengar. Till exempel istället för att slänga bort ditt gamla golv sparar du det och fräschar upp det med en golvslipning. Detta kommer att ge golvet ett helt nytt utseende och det kommer att se ut som om det vore nytt. Behöver du hjälp med golvslipning i Västerås så kan du lätt hitta en duktig hantverkare genom en sökning på internet.

Hur går en golvslipning till?

Att slipa golvet är lätt att genomföra, men det finns några små saker man måste göra innan man startar. Det som behöver göras allra först är att se till så att inga spikar eller andra vassa ting sticker upp ur golvet, för de kommer annars att skada slipmaskinen och då kommer det att bli ränder i golvet. Golvet ska vara rent och torrt, och sedan är det bara att sätta igång med slipningen. Med dagens maskiner slipper du slipdamm, eftersom slipmaskinen har en inbyggd dammsugare som suger upp allt damm.

Skapa olika uterum med hjälp av marksten

25 mar 2021

Med vacker sten kan man skapa olika rum i trädgården och binda dem samman med en stensatt trädgårdsgång. Men glöm inte bort att tänka på lutning så att regnvattnet rinner bort från huset.

Att lägga sten är en konst, men med rätt kunskap och planering kan man både bygga en stensatt uteplats och anlägga trädgårdsgångar. Många gånger kan det underlätta om man först ritar en enkel skiss över trädgården och markerar var uteplatsen ska ligga och hur trädgårdsgångar ska dras.

För att stenarna ska ligga stadigt, men också för att regnvatten ska ledas bort, måste marken först prepareras. Matjord och större stenar måste bort så att man sedan kan fylla på med dränerande sand och makadam. Det är ett tungt arbete och det kan vara värt att hyra in en minigrävskopa eller att ta hjälp av någon.

Skapa olika mönster med sten

Det finns massor av olika slags marksten att välja mellan, men bäst blir det om man väljer en sten som passar bra ihop med huset. De naturliga stenarna har ofta ett mer levande uttryck då de har större variationer i både färg och storlek jämfört med gjutna markstenar. Men man kan också skapa liv och variation genom att lägga stenarna i ett visst mönster. Det är roligt att pussla och lägga marksten även om det är ett tungt arbete, som dessutom till stor del måste utföras liggande på knä. Därför är det inte så konstigt att många i stället väljer att anlita en stensättare. Mer om de kan du läsa här: stensättarestockholm.nu

Efter bästa förutsättningarna

24 mar 2021

Har du äntligen gjort dina drömmars köp? Men innan drömmen kan bli till verklighet är det en hel del saker som ska göras. Köpet av tomten som gränsar till havet gör det värt allt slit som krävs.

En massa förberedelser krävs innan bygget ska påbörjas. Tomten som gränsar till havet doftar ljuvligt, i alla fall om man gillar havsluft. Den befintliga vägen ut hit är för dålig, så en helt ny behöver planeras in. Marken behöver även förberedas inför husbygget. Men äntligen är det igång, snart har du huset utmed havet.

Ända sedan barnsben när man såg de magiska husen stå vid vattnet, har det varit en dröm. En dröm som nu blir verklig. Morgnarna från och med nu kommer att börja med ett härligt dopp i vattnet. Till vintern får man bli en av alla de galna vinterbadarna.

En bra grund

Inför byggen behöver man kontrollera att marken är bra. Den kan både behöva fixas och underhållas. Detta görs av en markentreprenad, de är proffs på just marken. Både för vägen som ska göras och marken som ska förberedas är de till stor hjälp.

Det är inte svårt att hitta en markentreprenad i Göteborg. Som markentreprenad har man ett varierande jobb. Allt från att hjälpa till inför husbyggen, asfaltering, samt även viktigare saker som att kontrollera att broar som byggs får en bra och stabil grund. Deras jobb kan med andra ord vara avgörande för att det inte ska vara förenat med livsfara att vistas på en bro.

Rädda liv med brandskydd

24 mar 2021

När en byggnad är brandskyddad så har man gjort allt för att förhindra en våldsam brand. Det kan rädda både byggnaden och liv. Ett brandskydd kan uppnås med bland annat brandisolering.

En byggnad som man spenderar mycket tid i vill man helst ska vara så skyddad som möjligt mot bränder och för att få ett bra brandskydd så finns det flera saker man kan göra. En vanlig sak som görs i många byggnader är att isolera dem med en speciell brandisolering och då oftast stenull. Just stenull har ett väldigt bra skydd mot spridning av bränder och den är också väldigt bra att jobba med. En annan positiv sak är att stenull är ljudisolerande, så man får två bra saker från detta fantastiska material.

Flera metoder som ger brandskydd

För att få ett bra brandskydd kan man även investera i en brandtätning, brandskyddsmålning och att utföra en brandfogning. För att uppnå det bästa brandskyddet så bör man använda sig av alla dessa metoder. En brand har lätt för att sprida sig genom ventilationssystemet, så där bör man också lägga ner lite arbete med att isolera så att eld och rök inte sprider sig genom ventilationen.

Att använda sig av brandskyddsfärg är en bra idé för att förhindra spridning av brand. Den speciella färgen minskar också på rökutvecklingen som annars kan ta död på liv snabbt. Med en brandsäker byggnad kan man rädda liv, och för den som vill ha ett brandskydd privat så är det möjligt att ansöka om ROT-avdrag.

Något för alla

16 mar 2021

Möjligheten att sänka ner sin trötta och varma kropp i svalkande vatten efter en lång dags arbete är något som många drömmer om. Nu finns det många olika alternativ som man kan välja bland.

Går man in på sidor som har temat gör-det-själv så kan man hitta en mängd olika alternativ när det gäller möjligheter att bada i sin egen trädgård. Där finns alltifrån att helt enkelt ställa ut ett badkar i trädgården, till att bygga en tjusig och lyxig pool med mosaik. Och allt däremellan. Man kan hitta alternativ på marknaden, och att göra själv, som är alltifrån gratis till en kostnad på upp emot en halv miljon. Så det finns stora variationer beroende på vad man vill ha och hur stor plånboken är.

Noggrannhet är viktigt

Tar man på sig att bygga en egen pool, eller sänka ner en ovanjordspool eller liknande i marken, så är det mycket viktigt att man noggrant tar reda på hur man ska göra för att det ska bli rätt. Man behöver en grop som är lagom stor och där man ser till att inget vasst kan skada poolen på sidor eller botten. Har man en pump så ska man också se till att den går att nå på ett enkelt sätt. Något av det svåraste med att gräva själv är att se till att botten är helt slät och att den går i våg, dvs inte lutar åt något håll. Gör den det så kommer det synas på vattenytan. Mer information om egen pool hittar du här: https://www.byggapool.net/ 

Fräscha upp golven med en golvslipning

10 mar 2021

Istället för att kassera de gamla golven vid en renovering kan man utföra en golvslipning som ger dem en helt ny finish. Och med en praktisk slipmaskin slipper man allt jobbigt slipdamm.

De flesta kanske tänker att allt gammalt måste slängas ut vid en renovering för att ersättas av nytt. Det är så fel. När man renoverar är det möjligt att ta tillvara på mycket av det gamla och fräscha upp det stället. Ett golv till exempel, kan få ett helt nytt utseende med en golvslipning. Det är dessutom varken krångligt eller stökigt. Speciellt med en modern, praktisk slipmaskin med en inbyggd dammsugare som suger upp allt slipdamm. För just det där dammet kan annars vara avskräckande svårt att bli av med. Det har en irriterande förmåga att krypa in i alla vrår och hålrum.

Förberedelserna är viktiga

För ett lyckat resultat med slipningen är det klokt att ägna lite tid åt förberedelserna, innan man sätter igång. Annars kan man få ångra sig efteråt när man ser det halvtaskiga resultatet. Det är mycket viktigt att se till så att inga hårda material sticker upp från golvet, till exempel spikar. De kommer att skada slipmaskinens yta och göra att golvet får fula ränder. Så fram med hammaren och slå i alla spikar som sticker upp. En annan viktig sak att göra före slipningen är att rengöra golvet ordentligt och se till att det är helt rent och torrt. Sedan är det dags att förvandla gammalt till nytt. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipninguppsala.nu

Rörmokaren en viktig del i renoveringen

27 feb 2021

När du renoverar kök eller badrum behöver du hjälp av ett helt gäng olika hantverkare med olika specialkunskaper. Vill du själv hålla i alla trådar och hålla reda på alla de kontakterna?

I samband med en renovering är det givetvis en kostnadsfråga om du väljer totalentreprenad eller ej, men det är ett väsentligt val. Om du inte har råd med den extra kostnaden som totalentreprenaden innebär är det upp till dig själv att ha kontakt med alla hantverkare. Hittar du inte en firma som har alla inhouse så behöver du troligen snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare i Stockholm.

Rörmokaren är en viktig del i renoveringen då denne planerar och står för kvaliteten på gamla eller nya rördragningar. Och i ett badrum är vattnet ett viktigt inslag. Vill du flytta på avlopp och placera badrumsporslinet annorlunda så behöver en hantverkare riva upp det gamla golvet för att blottlägga rören, så de kan göra plats för helt nya rör.

Rörmokare och andra hantverkare i symbios

I den bästa av världar pratar de olika hantverkarna bra med varandra. De som bilar i golvet vet exakt hur rörmokaren planerar att dra de nya rören, så det blir rätt lutning och rätt vinklar på allt. Dessutom behöver golv och rör ligga på ett vis som passar plattsättaren utmärkt när han skapar lutningen på golvet där duschhörnan ska stå.

Fördelen med totalentreprenad är att den som håller i projektet redan har firmor som de brukar samarbeta med, inarbetade relationer med ett upparbetat arbetssätt.

Så hålls ombyggnationer torra när det regnar

19 feb 2021

För att skydda ombyggnationer från regn, rusk och snö krävs ett så kallat väderskydd. Det är med den typen av skydd som byggen och arbetare kan hållas torra och fräscha även under blöta dagar.

Om det är någonting man kan räkna med i Sverige är det att många saker är oförutsägbara. Någonting som är mer förutsägbart än mycket annat är vårt skiftande väder i landet. I Sverige har vi mycket varierat väder med mycket regn och blåst. Ibland känns det som att det regnar mer än någonsin. Vid sådana tillfällen kan inte samhället stanna. Tänk på alla byggarbetsplatser till exempel. De måste kunna fortsätta jobba även vid dåligt väder. Dessutom måste bygget skyddas från just väder även när ingen arbetar med det.

Bygg året om

Eftersom det inte går att kontrollera vädret finns det egentligen bara en lösning. Den lösningen är att installera ett väderskydd på byggnadsplatsen. Förslagsvis från ett etablerat företag. Där finns ett stort utbud och väderskydd med mycket god kvalité som håller regn och rusk på utsidan av verksamheten.

Det är inte bara för byggets skull som ett väderskydd är en bra idé. Föreställ dig själv vara byggnadsarbetare. Det förväntas att du ska kunna arbeta dag ut och dag in oavsett väder. Det går inte att försena ett bygge på grund av att det regnar. Det ska gå att arbeta oavsett väder. Ett väderskydd ger byggnadsarbetare det skydd de behöver för att klara av bygga året om och hålla sina byggmål.

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.