Blogg

Funderar du på att bygga hus i Halmstad?

17 jan 2020

Funderar du på att bygga hus i Halmstad? Vad ska man tänka på innan man bestämmer sig för drömhuset? Här kommer lite råd och tips på vad du kan ha i åtanke.

Ett helt nytt hus är mångas dröm. När du bygger nytt får du huset precis enligt dina önskemål och planerar helt efter dina egna behov. Det kan också vara förmånligare att bygga nytt då ett befintligt hus kan innebära många renoveringar. Framför allt om det är ett äldre hus där exempelvis det kan behövas både nya fönster och en ny elanläggning. Det finns såklart mycket att tänka på när man bygger helt nytt. Först ska man hitta en passande tomt och sedan välja vilket typ av hus man vill ha. Idag finns det många modulhus och med det finns också många företag att välja på.

Hur hittar man en passande tomt?

Idag kan man köpa tomter av privatpersoner, genom mäklare och även genom kommunen. Det går inte att säga att något är bättre än det andra, men när du köper genom mäklare eller kommunen så har du såklart lite bättre garantier. De flesta tomter som en kommun säljer ligger dessutom under en detaljplan vilket gör att det finns en planerad infrastruktur och i regel kommunalt vatten och avlopp framdraget. Besök gärna området flera gånger innan du bestämmer dig. Är utsikten verkligen den du vill ha? Har du den service du önskar tillgängligt? I Halmstad kan du hitta en hel del tomter i varierande prisklasser och med olika läge.

Vilket hus ska du välja?

När du väl hittat den perfekta tomten så kommer såklart nästa steg. Vilket hus ska man välja? Idag finns det allt från det lantliga, klassiska huset till futuristiska villor. Egentligen handlar det såklart mest om tycke och smak men det kan vara bra att tänka till en extra gång. Hustrender kommer och går, så funderar du på ett lite mer udda hus kan det vara bra att tänka på framtiden. Tänk också praktiskt. Det kan vara bra att satsa på ett extra rum, för det är mer komplicerat att bygga ut och om än att planera in lite extra utrymme på en gång. Inom detaljplanen finns det ibland specifika regler för hur husen får se ut inom området. Det kan därför vara bra att prata med Halmstad kommun om du planerar att bygga hus i Halmstad.

Vad är Målareförbundet?

9 jan 2020

Målareförbundet hette från början Måleriarbetarförbundet och bildades så tidigt som den 2a oktober år 1887. Förbundet antog namnet Svenska Målareförbundet först 1929.

Men vad är Målareförbundet? Det anses faktiskt vara vårt lands äldsta fackförbund, och bildades precis som senare fackförbund i syfte att hjälpa och stödja sina medlemmar i frågor om löner och anställningsvillkor, vidareutbildning, arbetsmiljö, jämställdhet och organisation.

Hur blir man målare?

När förbundet bildades fanns bara ett sätt att bli målare. Man gick som lärling hos en målaremästare i fyra till fem år för att tillägna sig de kunskaper som krävdes för att få kalla sig målare. Inte förrän 1923 startades den första skolutbildningen till målare i Stockholm. Efter detta började yrkesutbildningar poppa upp runtom i landet, men lärlingssystemet fortsatte att vara den dominerande utbildningsformen och de flesta målare avslutade sin utbildning med gesällprov. Idag kan man välja att utbilda sig till målare på gymnasienivå genom att välja inriktning måleri i gymnasiets byggprogram.

Är du över 19 år kan du fortfarande utbilda dig till målare genom att gå som lärling vid ett måleriföretag.

Element målas vitt med pensel

Framtidsutsikterna är goda

Målning och hantverkskunnande ligger i tiden och upplevs som närmast trendigt. Yrket förknippas med frihet, skicklighet, mycket kontakt med människor och utvecklingsmöjligheter. Varje år utbildas flera hundra målare och efterfrågan på skickliga målare är stor.

Minskande antal medlemmar

När Målareförbundet var som störst bestod det av mer än 200 avdelningar. I slutet av 1970-talet genomfördes en storavdelningsreform där ett 50-tal avdelningar blev till omkring 20. Under 1990-talet slogs de drygt 20 avdelningarna ihop till de nio som existerar idag. 1980 hade förbundet 22 405 medlemmar, varav 22 224 män och 181 kvinnor, och 2016 hade medlemsantalet minskat till 14 200.

Hur får målare betalt?

Att arbeta på ackord, alltså att få betalt per enhet man i detta fall målat, förekom långt före Målareförbundets tillblivande. Det kallades "slumpackord" och innebar ett pris för ett helt objekt. Den målare som arbetade för lägst lön per objekt fick jobbet. Kampen för samstämmiga prislistor blev lång och hård och olika prislistor upprättades i olika delar av landet, först på femtiotalet fick målarna en gemensam prislista som gällde landet över. 2001 kompletterades Riksavtalet med en fastlöneform, men ackordet kvarstår som huvudsaklig löneform än idag.

Målareförbundet och arbetstid

Under kongressen år 1949 motionerades det om en 40 timmars arbetsvecka och lediga lördagar året om. Hittills hade målare haft ledigt på lördagar endast under högsommaren. År 1955 drevs motionen igenom, men med en kompromiss som innebar en 42,5 timmars arbetsvecka.  Ett par år senare genomdrevs även motionen om 40 timmars arbetsvecka, och därmed blev Målareförbundet först i landet med lediga lördagar för sina medlemmar.

Omdiskuterad arbetsmiljö

År 1937 upprättade Målareförbundet en fond för målare som drabbats av arbetsskador.

Många målare utvecklade eksem av det starka terpentin som användes. På 1960- och 1970-talen ökade arbetsskador orsakade av lösningsmedel på grund av användandet av alkydfärger med lacknafta, men på den tiden var det svårt att få läkare att erkänna lösningsmedelsskador som arbetsskador, trots att de är mycket svåra att skydda sig emot som målare. Med tiden utvecklades skyddsföreskrifter, men skyddsutrustningen som föreskrevs var obekväm och svår att använda vilket ledde till att man slarvade med användningen. 1986 fattade förbundet helt sonika beslutet att vägra måla med färger med lösningsmedel. Frågan blev omdiskuterad i massmedia och färgproducenter tvingades att ersätta de giftiga färgerna med vattenbaserad färg. Idag används färger som är baserade på lösningsmedel bara i överenskomna undantagsfall.

Även själva verkstaden uppdaterades senare och idag ser en lackeringsverkstad helt annorlunda ut än under 1980-talet.

Läs mer om måleri hos Målerifronten.

Varför bör man anlita en takläggare i Bromma?

3 jan 2020

Börjar de gamla takplattorna falla i sönder? Då är det dags att lägga nytt tak. Behöver du kanske hjälp? Anlita en takläggare i Bromma för att se till att taket blir som nytt igen.

Är du en av de våghalsarna som balanserar högst upp på taket för att byta ut de gamla takplattorna, en av dem som vägrar ta emot hjälp eller en av dem som tror att du gör allt mycket bättre? Då ska du få några anledningar att tänka om. För det första är det högt upp, du står antagligen utan säkerhetsremmar, hjälm eller utan riktiga arbetskläder. Var rädd om dig själv och tänk på säkerheten. Takläggarna arbetar med detta, de är säkerhetsmedvetna och har bred kunskap. Du och din familj behöver inte oroa sig för att du ska hamna på backen. För det andra så har de den senaste tekniken, maskiner och redskap som är gjorda för just detta syfte och det kan bli mycket bättre utfört. För det tredje så sparar du massor av tid som du kan lägga på sådant du tycker om. Spendera tid med familjen, läs en bok eller åk på semester. 

Dags att ta hjälp av proffs

Medarbetarna hos ett takläggarföretag har genomgått utbildningar, kurser och har flera års erfarenhet. De vet vad de håller på med. Genom att ta emot hjälp från takläggare i Bromma kommer du få det taket ditt hus förtjänar. Hög kvalité och utomordentligt resultat, det är vad du ska satsa på. Det är inte bara utsidan som ska se fin ut, utan även hållbarheten och tätheten ska vara i toppskick. Även när det kommer till miljötänket är det bra med ett företag som återanvänder och transporterar på ett miljövänligt sätt. Genom att spara på resurserna kan vi spara på vår planet, men det är inte så lätt som privatperson att återvinna gamla takplattor. 

Toppresultat

Taket är den viktigaste punkten på en byggnad, utan det sitter vi utan skydd mot regn och kyla. Därför kan du som ändå har lust att byta takplattorna själv i alla fall ta emot lite rådgivning och tips från experterna. Det behövs bra underlag, rätt vinklar och såklart ett tåligt och snyggt yttermaterial. Ta hjälp av de som har det som yrke, låt de ge dig sina bästa tips om materialet och du slipper byta dem var tionde år. Takläggarna kan hjälpa till med bland annat material, installation och reparation. Allt för ett perfekt toppresultat.

Måste man göra bygganmälan för badrumsrenovering?

2 jan 2020

Det är inte ovanligt att frågor dyker upp när är dags att renovera badrummet. Nedan svarar vi på en av dom – måste man göra bygganmälan för badrumsrenovering? 

Renovera befintligt badrum 

Det gamla badrummet har gjort sitt och det är dags för ett nytt. För en helt ”vanlig” badrumsrenovering krävs ingen bygganmälan, förutsatt att inga stora förändringar planeras. Ska dusch, wc-stol och handfat stå kvar på samma plats som innan behöver man inte göra någon större insats när det gäller vatten och avlopp. Ska rummet inte förändras på något annat sätt vad gäller väggar och fönster, utan behålla samma form och funktion behöver man inte heller göra någon anmälan innan man påbörjar sin renovering. 

Stora förändringar i befintligt badrum 

Om fallet är sådant att du planerar att göra stora förändringar i badrummet kommer det troligen krävas en bygganmälan. Ska du till exempel sätta in ett fönster, flytta en bärande vägg eller andra åtgärder som förändrar planlösningen kan det möjligen påverka byggandens bärande konstruktion och då behöver man göra en bygganmälan. 

Detsamma gäller om man ska göra förändringar i vatten- och avloppssystemet. Ska man till exempel flytta wc-stol, dusch eller handfat från en plats till en annan kommer en bygganmälan behöva göras innan man kan starta. 

Nytt badrum i ett annat rum 

Den som ska bygga ett helt nytt badrum i ett rum som tidigare inte varit ett våtrum behöver givetvis också göra en bygganmälan till byggnadsnämnden innan renoveringen kan starta. Det innebär stora förändringar både vad gäller bostadens planlösning men också i vatten- och avloppssystemet. Dessutom kommer man behöva en del tekniska installationer så som fläkt och ventilationssystem vilket även det kräver en anmälan till kommunen. 

Att flytta ett badrum från en plats till en annan är ett otroligt stort projekt och det är inte alltid det är möjligt. Just därför är det så viktigt att man får en godkännande innan man kan börja. I annat fall kan husets egenskaper påverkas på ett negativt sätt vilket kan leda till olika typer av skador. Bor man i en bostadsrätt kan man dessutom behöva en godkännande från föreningen om man vill flytta sitt badrum från befintlig plats. 

Att tänka på 

Om du är osäker på om din badrumsrenovering kräver en bygganmälan eller inte är det såklart bäst att kontrollera detta innan man börjar. Det gör man genom att vända sig till byggnadsnämnden som finns i varje enskild kommun. Berätta vad det är du planerar att göra och se till att få ett skriftligt svar – oavsett om du kommer att behöva göra en anmälan eller inte. 

Har du anlitat en hantverkare för renoveringen brukar denne kunna komma med tips och råd kring frågor som dessa. Dom brukar också ha koll på om en anmälan behövs och kommer alltså troligen inte att påbörja renoveringen utan besked. 

Hur vida man behöver göra en bygganmälan eller inte för sin badrumsrenovering beror alltså på renoveringens omfattning. Ska badrummet se ut ungefär som innan finns inga krav men för större förändringar måste man få ett godkännande från byggnadsnämnden innan man kan påbörja arbetet.

Vilka sjukdomar kan förekomma vid asbestexponering?

30 dec 2019

Dom flesta har säkert hört talas om asbests och att det medför många hälsorisker. Men vilka sjukdomar kan förekomma vid asbestexponering?  

Små fibrer som är farliga att andas in 

Asbests är ett material bestående av sex olika mineraler som ofta tidigare används vid renoveringar och nybyggen av olika slag. På senare år har man dock märkt att dom fibrer som finns i materialet är så små att dom är helt omöjliga att se och att dom är väldigt farliga att andas in under längre perioder. Detta kan leda till flera olika typer av sjukdomar, något som givetvis skrämmer många som har utsatts. 

Vanliga sjukdomar vid asbestexponering 

Att vistas i miljöer där asbests förekommer kan som sagt vara en stor hälsofara. Byggarbetare är en väldigt utsatt yrkesgrupp och det har visat sig att många som tidigare inte haft kunskaper om materialet har drabbats av olika typer av sjukdomar. Nedan kan du läsa mer om några av dom sjukdomstillstånd som är vanligt förekommande för den som utsatts för regelbunden asbestexponering. 

Asbestos – Den som lätt blir andfådd vid fysisk ansträngning kan antingen bara ha dålig kondition eller vara drabbad av asbestos. Dålig kondition är inget ovanligt och av den anledningen tar det ofta väldigt lång tid innan man misstänker och upptäcker sjukdomen. Asbestos gör att man får minskad lungvolym, vilket i sin tur gör att man kan få svår hosta, andnöd samt ärrbildning i lungorna som kan leda till lungstelhet. 

Asbestpleurit – En sjukdom som innebär att man får vatten i lungsäcken. Även här kan man uppleva andfåddhet men också smärta. Den här sjukdomen bryter ofta ut i samband med att man arbetar med asbests i hög dos. Den är dock godartad och kan behandlas om man söker hjälp i tid. 

KOL – Kroniskt obstruktiv lungsjukdom eller KOL som det ofta kallas är en annan sjukdom man kan drabbas av vid långvarig asbestexponering. Dom vanligaste symptomen är slemhosta och att lungfunktionen succesivt blir allt sämre. Vid allvarlig KOL kan man få svårt att syresätta sig ordentligt och då kan man behöva behandlas med syrgas. 

Lungcancer – Har man arbetat med höga doser asbests under en väldigt lång tid kan man i värsta fall drabbas av lungcancer. Det är dock inte ovanligt att sjukdomen bryter ut uppemot 20 år senare, så för den som drabbas av lungcancer idag och har jobbat med asbests för 15–20 år sedan är materialet en möjlig orsak. 

Idag är dock kunskaperna och medveten högre än vad den var då och man har möjlighet att skydda sig från att andas in dom farliga partiklarna på ett annat sätt. Det är alltså inte lika stor risk att drabbas av lungcancer på grund av asbests idag som för ett par år sedan. Detsamma gäller även för andra sjukdomar – dagens kunskaper gör att man kan skydda sig bättre och man löper inte längre samma risk att drabbas av olika åkommor, även om den såklart finns där.

Här hittar du mer information om asbestsanering: https://www.asbestsaneringvästerås.se

Hur går en golvslipning till?

23 dec 2019

Hur ska jag göra när jag vill ha mitt golv slipat? Är det vettigt att själv fixa det hela? Vad ingår i en golvslipning? Läs innan du beställer slipning!

Är du i den lyckliga positionen att du äger ett riktigt trägolv? Då är du att gratulera. Ett trägolv är något av det skönaste man kan sätta fötterna på. Det är också vackert, hållbart och det känns att materialet är levande. Ett rätt skött trägolv är en tillgång för varje hem. Det är också viktigt att komma ihåg att ett trägolv måste skötas på rätt sätt. Utan regelbunden omsorg kommer ett trägolv att se repigt, skräpigt och nött ut. Man behöver dels se efter golvet i vardagen, med att sopa och i möjligaste mån undvika att vassa och tunga föremål åstadkommer repor i golvet. Med tiden kommer du ändå till den punkten att ditt trägolv behöver en omslipning. Med rätt kunskapet kan man utföra en sådan själv men rekommendationen är att du överlåter detta arbete till en professionell golvfirma. Men hur går då en golvslipning till?

De viktiga förberedelserna

När du bestämt dig för att det är dags för en golvslipning är det en del förberedelser som krävs. Den första består i att samtliga möbler och andra föremål bärs ut ur det aktuella rummet. När du sedan står där med en bar golvyta ska den rengöras. Rester av gammal vax behöver tas bort med lacknafta för att inte fastna på golvslipmaskinen som ska användas. Kontrollera också att inga spikhuvuden krupit upp över golvytan, och har detta hänt får du ta och hamra ned dem. Förhoppningsvis har du nu en ren yta utan hinder eller svåra fläckar. Golvfirman har kompetensen att bedöma hur tjockt ditt golv är, vilket är viktigt eftersom detta måste tas med i beräkningen innan man börjar slipa.

Slipmaskin och efterbehandling

Sedan är det dags att köra igång slipmaskinen. Här behövs kunskap om hur hårt slitet golvet är och hur tjockt trälagret är samt vilket träslag golvet är gjort av. Moderna slipmaskiner har ett så kallat bandslippapper på en vals. Detta förhindrar att en skarv stör. En mindre slipmaskin behövs också till kanterna. Slipandet ska ske i träets längdriktning och maskinen får inte stannas då detta medför att golvet blir ojämnt slipat. Ventilationen bör vara god. Längst in i vinklar och vrår får slipandet ske med sickel. Sedan slipar man en andra gång med finare papper innan det hela är klart. När golvet sedan är färdigslipat så rengörs det mycket noga innan man avslutar arbetet med att lacka.Två lager lack med torktid emellan rekommenderas. Sedan behöver lacken torka minst en dag för bästa resultat.

Vad är arkitektprovet?

11 dec 2019

För att bli arkitekt behöver du en utbildning som ger dig behörighet. För att få en utbildningsplats får du göra ett prov - så vad är då arkitektprovet?

Den som ska arbeta som arkitekt på riktigt hög nivå måste ha en god iakttagelseförmåga. Du måste kunna studera och ta in mycket information om en byggnad. Både dess skönhet och självklart funktion. Det är viktigt för att du ska kunna avbilda föremål, även om du bara ser dem som en vision i ditt eget huvud.

När du ansöker för att komma in på en arkitektutbildning på nivå för högskola och universitet får du göra ett särskilt prov. Det så kallade arkitektprovet. Här testas bland annat din förmåga att göra iakttagelser på ett relevant sätt.

Svartvit ritning av hus

Tredimensionellt tänkande

En sak du testas i är hur väl du kan tänka i 3D, alltså hur du kan tänka i tre dimensioner samtidigt. Det är viktigt för att kunna skapa rum och byggnader. Höjd, bredd och djup är alla viktiga dimensioner.

Alla människor kan i regel tänka och föreställa sig ett rum, det är en vanlig miljö för oss sen årtusenden tillbaka, men för att bli arkitekt måste din hjärna ha en särskild förmåga att tänka rätt kring dimensioner på detaljerad nivå.

För den breda massan skulle det kanske räcka att tänka golv, väggar, tak och utrymme där emellan. För dig som ska bli arkitekt måste du ha en väl utvecklad känsla för avstånd mellan dessa.

En jury bedömer

Andra delar du måste vara stark i för att klara provet är din inlevelseförmåga. Du måste kunna förstå vilka sociala behov människor har och i vilka situationer dessa behov skiftar. Den byggnad du ska kunna planera måste kunna svara till dessa behov och det handlar sällan bara om en enskild människas behov, särskilt inte när det gäller offentliga byggnader som ska brukas av många olika människor i samhället. Detta kallas i regel för social inlevelseförmåga och är en grundläggande del av arkitektprovet.

När du gjort de olika delarna av arkitektprovet för att testa om du har det som krävs är det en jury som gör bedömningen. De tittar igenom vad du presterat på provet och bedömer om du har förmågan att översätta dina visioner i bild och text. Det är grundläggande för en arkitekt att genom bilder och ord kunna förklara för andra hur hon eller han har tänkt att en framtida byggnad ska fungera och se ut. De visioner du själv har i huvudet måste kunna bli verkliga för andra. Det är en kunskap en riktig arkitekt ska ha.

Olika utbildar i landet

Andra egenskaper som i regel testas i arkitektprovet är din förmåga att sätta ihop ett rum, en byggnad med hjälp av färg, form, ljud. Vilka stämningar kan du skapa, vilken rytm har rummet och hur fungerar det med rörelse i byggnaden?

Du kommer också att testas rent tekniskt. Alltså hur kunnig och begåvad du är när det gäller ren konstruktion. Du måste kunna se en vision i ditt huvud och sedan rita upp hur den ska kunna byggas på ett sätt som verkligen håller. Byggnader har höga krav på säkerhet och den börjar i din hand.

Det finns i dag en rad utbildningar på högsta nivå för dig som vill arbeta som arkitekt:

 • Arkitektutbildning, Lunds universitet
 • Arkitektprogrammet, Umeå universitet
 • Arkitektur, Chalmers tekniska Högskola i Göteborg och
 • Kungliga Tekniska Högskolans Arkitekturskola i Stockholm.

1987 genomfördes det allra första arkitektprovet då de tre arkitekturskolorna Chalmers, KTH och Arkitektskolan i Lund tagit upp frågan om ett alternativt urvalssätt. 2009 kom Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet in i bilden.

Här kan du läsa mer om hur arkitekter arbetar: https://www.arkitektkontorstockholm.se/

Vilket gips används vid badrumsrenovering?

13 nov 2019

Gips finns i flera olika slags material och tjocklekar. Det är viktigt att välja rätt gips beroende på vad som ska byggas. Vilket gips används vid badrumsrenovering?

Fuktbelastningen påverkar

Beroende på hur stor fuktbelastning som kommer att ske bör även olika slags gipsskivor väljas. GVK (Golvbranschens Våtrumskontroll) anger följande:

Vid normal fuktbelastning (Upp till 75 % RF) kan gipsskiva med kartong användas. 

Vid hög fuktbelastning (Upp till 85 % RF) behöver byggskivor användas som exempelvis kan vara tillverkade av fibergips. Här anges även att man istället kan använda cellplast eller cement. 

Tätskiktsmaterial påverkar

Även tätskiktsmaterialet påverkar vilken slags gips som kan användas under tätskiktet. (Även detta från GVK).

 

 • Kakel på tätskikt som är vätskebaserat

 

Om renoveringen sker i våtzon 1 ska aldrig vätskebaserat tätskikt användas. 

Om renovering sker i våtzon 2 kan gipsskiva med kartong användas. Men det krävs då att motståndet på det vätskebaserade tätskiktet är över 1 miljon s/m.

 

 • Kakel som monteras på plastmatta alternativt plastfolie

 

I detta fall används plastmattan eller plastfolien som tätskikt varpå kakel används som tätskikt. Nu kan gipsskiva med kartong användas oavsett om renovering sker i våtzon 1 eller 2. Det är även möjligt att välja fukttålig skiva. Men då är det viktigt att det finns ”dokumenterad kompatibilitet” mellan skivan och detta tätskikt. 

 

 • Plastmatta

 

Med plastmatta är mattan både tätskiktet och ytskiktet. Även här kan gipsskiva med kartong användas både för våtzon 1 och 2. Det är möjligt att använda fukttålig skiva men även här behövs då dokumenterad kompatibilitet. 

Följ alltid branschregler från GVK och BKR

GVK står för Golvbranschens Våtrumskontroll och har som uppdrag att utforma ”branschregler för tätskikt i badrum”. På deras hemsida finns dokument på hur arbetet ska utföras samt vilka krav som bör ställas på de olika produkterna. Här finns även en sökfunktion som gör att man kan hitta hantverkare som har auktorisation. 

BKR står för byggkeramiska rådet och är idag den ”självklara auktoriteten” när det kommer till arbete med keramiska material. Även här finns tydliga riktlinjer hur arbete ska utföras för att bli säkert. 

Genom att följa riktlinjerna från GVK och BKR sker badrumsrenoveringen enligt branschstandard och kan därmed anses vara fackmannamässigt utfört. 

Två risker om inte branschregler följs

De som väljer att inte följa branschreglerna riskerar att:

 • Försäkringsbolag minskar ersättning vid eventuell skada. Detta eftersom man höjt risken för att skada uppkommer om inte gällande branschregler följs. 
 • Vattenskada lättare uppkommer. Statistik visar exempelvis att antalet vattenskador i badrum är betydligt fler när man utfört arbetet själv mot om en auktoriserad hantverkare gjort det. 

BKR ändrade reglerna 2015

Den första juli 2015 ändrade BKR sina riktlinjer gällande när kartongklädda gipsskivor bör användas. Tidigare hade de ett förbud mot att använda dessa i våtzon 1. Både byggbolag, GVK samt försäkringsbolagen hade däremot annan åsikt i frågan. De hade därmed lägre krav än BKR. På grund av den då snedvridna konkurrenssituation som uppstod valde BKR att backa i frågan. De påpekar däremot att de rekommenderar våtrumsskivor men att det inte längre är ett krav enligt deras riktlinjer. 

För gällande branschregler – Gå till GVK.se

Smarta tips för att lyckas med stensättning

5 okt 2019

Ska man ge sig på en stensättning för första gången finns det en del bra saker att tänka på. För det första ska man se till att göra det så enkelt för sig som möjligt. Det är ett tungt jobb, både vad gäller förarbete med grävning och annat men också under tiden man lägger stenarna på plats. Det finns bra hjälpmedel att använda sig av och en hel del handfasta tips som är bra att ha i åtanke både innan och under tiden man utför jobbet. 

Gör grävjobbet enkelt 

Innan man kan påbörja en stensättning behöver man gräva ur den ytan där det är tänkt att stenarna ska ligga. Det är ett tungt och jobbigt arbete som kan ta väldigt lång tid att göra för hand. För en yta på ca 4 x 5 meter behöver man gräva bort drygt 8 – 10 kubikmeter jord och det kan vara värt att hyra en lite grävmaskin för detta. På så vis gör man det enkelt för sig på flera olika sätt. Dels sparar man in en hel del tid eftersom det är gjort på ett par timmar och dels slipper man belasta kroppen, framförallt rygg och armar, med det tunga arbetet. Se även till att placera en container eller annan behållare att lägga jorden i direkt, så slipper du köra bort den med skottkärra efteråt. 

Välj ett enkelt mönster 

Stensättning är inte så svårt så länge man håller sig till ett enkelt mönster. Är man nybörjare och ska lägga sten på egen hand bör man undvika avancerade mönster även om det känns frestande. Det är svårt att både kapa stenarna och att lägga dom jämt om man arbetar efter svåra mönster så försök att välja ett där man kan använda så många hela stenar som möjligt. Är utförandet väldigt viktigt så kan det vara en idé att anlita en firma som ägnar sig åt markarbeten istället, för att försäkra sig om att få det resultat man är ute efter. 

Använd rätsnören

Rätsnören är ett bra verktyg vid stenläggning och ju fler man har desto bättre. Det blir enkelt att placera stenarna eller plattorna i en rak linje och man får även en bra fingervisning gällande höjden. Rätsnören spänns upp med hjälp av käppar och dom ska placeras ca 2–3 mm över den önskade höjden på beläggningen. Det är dock viktigt att tänka på att inte röra dom under arbetes gång eftersom dom lätt förflyttar sig och blir missvisande. 

Lägg kantstöd först 

Vill man ha ett synligt kantstöd runtom stenbeläggningen bör man göra det innan själva stensättningen kan börja. Stödet behöver gjutas och fyller en viktig funktion vare sig man vill ha det synligt eller inte. Man underlättar hur som helst det kommande arbetet om man sätter kantstödet först. Det är ett enkelt men bra tips att ta med sig i samband med en stensättning om man vill att jobbet ska flyta på så smärtfritt som möjligt.

Hur fungerar snörasskydd?

26 sep 2019

Hur fungerar ett snörasskydd och varför behöver man ett sådant? Det senare är det vi tänkt att svara på först. Taket är ett av de farligaste områdena på ett hus. Dels så kan ett fall från ett tak innebära stor skada och dels så kan även fallande föremål – istappar, snö och exempelvis grenar – skada någon som befinner sig på marken under. Som villa- och fastighetsägare bär man ansvaret för att taket är säkert. Snörasskydd är något som, i allra högsta grad, bidrar till den säkerheten.

Snörasskydd var förr en betydligt vanligare lösning gällande säkerhet än vad den är idag. De hus som fortfarande har snörasskydd har ofta dessa placerade där risken för skada är som allra störst. Står du vid ett varuhus så kan du se dessa skydd ovanför exempelvis entrén. Ett snörasskydd kan komma i tre olika utföranden: gallerdurk, räcke eller en så kallad profildurk. Oavsett design och utseende så är syftet detsamma: ett snörasskydd är den yttersta utposten för att bromsa upp snö som riskerar att falla ned och skada både egendom och person.

Vi skulle säga att de flesta fastighetsägare åter borde snegla mot denna lösning. Vintrarna kan komma med stora överraskningar vad gäller snöfall och snömängd. Genom snörasskydd så köper man sig mer tid och behöver inte kalla in takskottning på samma akuta sätt som många tvingas göra idag. Skyddet ersätter inte tak- och snöskottning – men det ger mer tid och andrum.

Ska du ta en investering i detta så måste du se till att det dimensioneras korrekt; gärna genom att täcka hela taket snarare än att bara täcka en entré. Två skydd på varandra kan också vara en god lösning. En sak är klar: ett för lågt skydd för vare sig från eller till om det riktiga ovädret kommer. Det kommer att ha svårt att klara trycket och där måste snöskottning – regelbunden sådan – fungera som ett komplement.

villa

Vilken taksäkerhet är jag ålagd ha på taket?

Det finns särskilda regler för villor och för fastigheter. Det är ofta höjden som fäller avgörande kring vilka säkerhetsdetaljer som ska finnas på taket. Reglerna finns tydligt skrivna i Boverkets föreskrifter samt i Plan- och Bygglagen.

Om man har svårt att förstå vikten av taksäkerhet så kan man försöka tänka på saken ur ett annat perspektiv. Du kanske har svårt att motivera kostnaden som tillkommer, detta i och med att du är uppe på taket någon enstaka gång per år.

Tänk dig då istället de som dagligen arbetar på tak – en sotare exempelvis. För honom så är ditt – och alla andras tak – en arbetsplats och en sådan ska också vara så säker som möjligt. Om inte – ja, då riskerar sotaren i fråga faktiskt sitt liv. Det kan vara en tanke att ha i huvudet i samband med taksäkerhet. Den kanske inte primärt är för din skull.

Vilka lösningar finns?

Utöver snörasskydd så finns det andra alternativ och lösningar som kan säkra ditt tak. Vi visar några av dessa här nedan:

 • Säkerhetskrok för livlina. Att arbeta med lina räddar liv, men linan i fråga måset också förankras. Det sker via en säkerhetskrok och en sådan ska dels vara rätt dimensionerad för att klara av tyngden vid en potentiellt fall och dels också sitta stadigt förankrad.
 • Bärläktsteg. Istället för att montera en stege längs med taket så är ofta bärläktssteg en bättre lösning. Det är dessutom en mer diskret sådan. Bärläktsteg fungerar då takets lutning är på maximalt 45 grader och där fasadhöjden inte överstiger fyra meter.
 • Takstege. Om lutningen är över 45 grader och fasaden överstiger fyra meter så ska man använda en takstege snarare än bärläktsteg. En takstege är stabilare – förutsatt att den är korrekt monterad.

Skyddsräcke: Det ska vara säkert att ta sig upp på ett tak; där finns också vissa krav och ett skyddsräcke är ett exempel på ett sådant. Ett skyddsräcke ska finnas vid takluckan på ett hus som är mellan 4-8 meter högt och räcket i fråga ska vara minst en meter högt samt ha överledare, mellanledare och en fotlist. Gällande fotlisten så måste den ha en kant på minst 150 mm. Glipan till underkanten på listen får max vara på 20 mm - detta mätt från takytan.

När är bästa tiden att renovera tak?

25 sep 2019

När är bästa tiden för takrenovering? Den bästa tiden för att renovera ett tak handlar om att hitta en tid då det är torrt. Många vill per automatik stryka vintern för renoveringar av tak och exempelvis fasaden på huset. Faktum är dock att lite snö inte behöver vara så farligt – det går ganska fort att skotta bort. Vatten och regn däremot; det kan förstöra både material och tak.

Vi ska naturligtvis även peka på det uppenbara: den bästa tiden är då du verkligen har tid och kan arbeta i lugn och ro. En renovering av ett tak är ganska krävande och det gäller att vara noggrann. Om inte - ja, då kan skadorna bli rent katastrofala. Således så kanske sommaren passar bäst för dig - som för så många andra - och detta i och med att vi då har semester. Att alla andra har det samtidigt kan faktiskt ligga dig i fatet.

För att renovera eller byta ett tak så krävs det hjälpmedel. Inte sällan i form av en ställning. Troligt är att du måste hyra en sådan och i och med att du inte är ensam om liknande planer så kan det vara så att du inte får tag i någon sådan. Eller att den blir extremt dyr. Det bör du ha i åtanke: planerar du att renovera under sommaren då alla andra renoverar så måste du vara ute i god tid för hyra av hjälpmedel. Kontakta gärna någon uthyrare under vintern för att säkerställa detta.

Håll koll på väderprognosen

Nära det är dags för takrenovering i Stockholm

Årstiderna spelar egentligen ingen roll. Som sagt, huvudsaken är att det är torrt och det innebär att du bör hålla koll på väderprognoserna innan du sätter igång. Dessa ger en bra indikation på hur vädret blir, men helt säkra är de inte. Ser man till din egen bekvämlighet så kan det vara skönare att arbeta under senhöst eller tidig vår. På ett tak - särskilt om det är av plåt - så kan det bli extremt varmt och det kan göra att jobbet blir svårare. Lite kyligare temperatur och varma kläder är ofta en bättre lösning.

Hyr väderskydd om du måste jobba akut

Det finns även andra möjligheter att ta i beaktning. Att hyra ett väderskydd kan vara något som gör att du kan arbeta oberoende av väderlek. Det kostar några kronor, men å andra sidan så effektiviserar det jobbet avsevärt.

Dessutom skyddar det material och verktyg också; och som en en extra fördel så ger det ett säkrare jobb då taket inte blir lika halt. Ett väderskydd kan definitiv rekommenderas om du måste reparera taket eller byta det akut.

Säkerhet, planering och professionell hjälp

Säkerheten är en fråga som inte får ignoreras. Ett tak ligger högt upp och ett fall är farligt oavsett hur högt- eller lågt ditt hus är. Ska du arbeta på taket så måste du vidta säkerhetsåtgärder. En lina är ett måste, säkra skor likaså och även en hjälm kan de facto rädda ditt liv vid ett eventuellt fall.

Då det kommer till planeringen så handlar det om mer än att bara titta på SMHI och följa vädret på nyheterna. Ett takbyte eller en takreparation är komplex och det innebär att du måste veta exakt vad som ska göras. Se till att ha rätt material, se till att alla hjälpmedel finns, använd rätt verktyg och ge dig själv möjligheten att vara noggrann. Ett dåligt planerat jobb kommer att ge dig ett sämre resultat. Med tanke på hur viktigt taket är för hela husets konstruktion så har du inte råd att fuska eller skynda på något moment. Sådant straffar sig.

Om det inte finns tid då? Du behöver inte arbeta på egen hand. Tvärtom: vi skulle snarare uppmuntra dig att anlita professionell hjälp. Det behöver inte bli så dyrt. Rot-avdraget ger dig en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden och detta med ett tak på 50.000 kronor per år. Det gör stor skillnad för priset och det säkerställer ett högkvalitativt jobb som håller i flera, flera år. Känner du med dig att du saknar tid, kunskap eller en vän - man bör vara två vid åtminstone omfattande jobb på taket - så gör du nog bäst i att anlita en takläggare.

Längtar du efter splitternytt fritidshus?

2 sep 2019

Köpa nytt hus är spännande med Kustvillan

Det är en mycket speciell känsla att flytta in i ett alldeles splitternytt och nyckelfärdigt fritidshus. Ingen annan har bott där, förutom du, och du är den som bestämmer precis hur fritidshuset ska se ut. Beroende på hur du önskar använda huset, bestämmer du hur huset ska bli. Vill du bara att huset ska finnas till för dig och din familj, bestämmer du ett fritidshus som enbart är anpassat efter familjen. Men vill man kanske att gäster ska kunna komma på besök och sova över, kanske man väljer ett fritidshus med fler rum.

Snabbt bygge med nyckelfärdiga fritidshus

Det som är den största fördelen med ett nyckelfärdigt fritidshus är att det går väldigt fort att sätta ihop fritidshuset. Det är nämligen färdigt konstruerat när det kommer till platsen där fritidshuset ska stå. Det kommer levererat i färdiga delar och det som sedan behövs är att bygga ihop delarna, installera VVS, el och bygga klart tak, inredning och det som ska finnas på fritidshuset, en altan, en balkong eller terass. Själva fritidshusets utformning kan man också påverka, om man vill ha ett fritidshus med loft, öppen planlösning eller med flera mindre sovrum.

Kostar inte mer med nyckelfärdiga fritidshus

Om man tänker på allt; den tid det tar att bygga ett nytt fritidshus, allt lösvirke, material, arbetskostnad, entreprenader och så vidare, kostar det inte mer att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus. Ska man bygga ett hus från grunden, själv, behöver man ändå rådfråga en arkitekt, en byggherre och hantverkare för att kunna uppföra huset på egen hand. De nyckelfärdiga fritidshus som man kan köpa på marknaden är redan ritade av arkitekter och är godkända enligt lagens alla föreskrifter på nya fritidshus.

All arebtskostnad är inräknat i kostnaderna

En annan fördel är den att all arbetskostnad är redan inräknad i kostnaderna för ett nyckelfärdigt fritidshus. Man köper helt enkelt ett färdigt paket, och behöver inte oroa sig över tillkommande kostnader, hur huset ska uppföras, hur taket ska läggas, vilka fönster som kan passa och hur man monterar dessa. Allt det har leverantören redan tänkt på, och finns redan med det nyckelfärdiga fritidshuset. Ändå, trots att man köper ett helt paket, får man alltid bestämma färger, interiör, antal fönster och inredning i nyckelfärdiga fritidshus. Det är köparen som bestämmer hur stort det ska vara, om man önskar ett loft till det nyckelfärdiga fritidshuset eller andra viktiga detaljer. Läs mer om nyckelfärdiga fritidshus på: https://www.kustvillan.se/bygga-fritidshus.

Är det dags att måla om?

28 aug 2019

Finns det något härligare än ett nymålat rum? Känslan av ett helt nytt rum med härliga färger med vackert lyster som kommer finnas där länge. Är det länge sedan du målade om väggar och rum? Har färgerna blekts och det är många repor och skavanker på väggen? Kanske är det en gammal och tråkig tapet som gör rummet eller rummen hopplöst tråkiga. Vad väntar du på? Passa på att måla om och få ett nytt och fräscht rum.

Ta hjälp av en målare

För absolut bästa resultat rekommenderas det att ta hjälp av en erfaren hantverkare. Det kommer hålla längre och dessutom gå betydligt fortare. Självklart kostar det pengar men ett bra tips är att utnyttja ROT-avdraget. Det innebär att man kan få tillbaka upp till 50 000 kronor, och den ligger på 30 % och är på arbetskostnaden. Seriösa firmor erbjuder att sköta hela administrationen och se till att avdraget görs direkt på fakturan. Mycket enkelt och smidigt alltså.

Hur går det till?

Först och främst ska man noga välja ut en seriös och erfaren hantverkare. Ett bra tips är att söka på företaget på internet för att se deras rykte. Anlita aldrig svart arbetskraft då riskerna är stora att bli lurad eller för att resultatet inte blir bra. Sedan kontaktar du företaget för en offertförfrågan. Då måste du tala om hur mycket som ska målas för att få en korrekt offert.

Om du tänker dig att använda ROT-avdraget ska du tala om det. 

Att välja färg

Beorende på vilket rum du ska måla om finns det en del att tänka på. I sovrummet är det till exempel bra att tänkta på att välja en lugn och harmonisk färg som inbjuder till lugn och ro.

I ett kök eller vardagsrum kan man ha gladare färger för trevliga stunder. När det gäller färgsorter och kvalitet rekommenderas att höra med målaren. De har erfarenheten och kunskapen att välja rätt färg för just ditt eller dina rum. Det kommer garanterat att bli skillnad.

Förarbetet viktigt

Det är A och O för att slutresultatet ska bli bra att vara noga med förarbetet. Det gamla färgen måste slipas bort och ojämnheter och hål ska spacklas för att få en jämn yta. Samma gäller om det är en tapet på väggen innan. Är inte väggen jämn och ren från damm kommer inte den nymålade väggen bli fin. Sedan målas väggen med grund färg och i flera lager.

 

Kan man byta toalettstol själv? Tips för toalettbyte

20 aug 2019

Många undrar man kan byta toalettstol själv när man står där med en ny WC. Är det svårt och vilka fallgropar finns? Här kommer några tips för toalettbytet.  

Det ser kanske svårt ut att byta toalettstol när man tittar på den och man är såklart orolia att man gör något fel och ser med fasa framför sig att vattnet sprutar när man kopplar in vattnet. Men lugn, det är inte så svårt som man kan tro. Om man lite händig och tar det steg för steg och inte har bråttom så kommer det att gå bra.

Det behövs en hel del material och verktyg: vattenpass, penna, skjutmått, tumstock, mejslar, vass kniv, hammare, borrmaskin, skiftnycklar, rörbockare, bågfil, och en kraftig polygrip.

Sedan behöver golvhuv, gumminippel, golvhuv, stödhylsor, 10-12 mm förkromat kopparrör, en plugg för underlaget, klämringskopplingar, silikon, rostlösande medel och något att täcka det öppna avloppsröret med.

toalett

Stäng av vattnet

Innan man börjar med arbetet att ta bort den gamla toalettstolen får man inte glömma att stänga av huvudvattnet i bostaden för att inte råka ut för tråkigheter. Spola ett ett par gånger så inget vatten finns kvar i cisternen.

När det gäller vanliga golvmodeller går avloppet genom rören som du finner under stolen och brukar vanligtvis bara att ta bort den och koppla in den nya. 

Ta loss din gamla wc

Det vanligaste är att toalettstolen sitter fast med fyra skruvar längst ner. Ta bort skruvarna med mejsel, ibland behöver man spraya rostlösning och ibland måste man försiktigt slå sönder porslinet runt fästena.

Sedan behöver du skruva loss vattenröret med polygrip och avlägsna golvhuven för att efter det försiktigt ta bort toalettstolen från avloppet. Täck över det öppna avloppet och gör rent området runt toan från spackel och smuts så att ytan är helt jämn och slät. Sedan ska det öppna avloppet få en ny gumminippel som ska vara ren och smörjd. 

Dags för din nya wc

Ställ försiktigt den nya toalettstolen använd vattenpasset så den är helt jämn och rak.

Gör en markering var borrhållen ska vara och borra nya hål. Tänk på att hålen ska vara snett inåt. Sätt i passande pluggar för ditt golv för att skruvarna ska fästa bra. 

Torka och rengör ytan noggrant och fyll i de gamla hålen med silikon. Släta sedan ut silikonet. Skruva sedan fast stolen ordentligt, men var försiktig så inte porslinet skadas. Anslut efter det kallvattenledningen till föravstängningskranen. Koppla på vattnet försiktigt så det inte blir hårda vattenstötar. Testa att spola så att allt fungerar. Sätt seden på silikon mellan klosettfoten och golvet. Sedan ska golvhuven tillbaka runt avloppet igen.

Nu är den klar att använda!

Mer läsning om badrumsrelaterade arbeten finns att hitta på https://www.plattsättareistockholm.se

Bristande taksäkerhet på många fastigheter

15 aug 2019

Som fastighetsägare är man ansvarig för att det finns ordentlig säkerhetsutrustning och att taken är i gott skick, oavsett om det handlar om en vanlig enfamiljsvilla eller en större hyresfastighet.

Anledningen till detta är att personer som arbetar med höghöjdsarbeten ska kunna känna sig trygga när de vistas på ditt tak. Verkligheten visar dock en annan bild. Det är alldeles för många hus ute i landet som har en bristande taksäkerhet.

Sotare lever farligt

Sotare eller skorstensfejare - vilken titel man än väljer att ge yrket så är det ett jobb med risker. Många skadar sig tyvärr årligen på grund av bristande taksäkerhet. De har även blivit striktare i sina regler och vägrar ofta att gå upp på tak där de direkt kan se att säkerhetsanordningar saknas.

Skulle ditt tak ha brister så lär du få veta det snabbt, men samtidigt så brukar de även vara väldigt hjälpsamma och rekommendera vilka åtgärder du behöver ta för att taket ska vara godkänt för dem att arbeta på.

Samma sak gäller takskottare och takläggare som är uppe på taken för att renovera. Det måste finnas fästen för säkerhetslinor för att de ska kunna utföra sitt arbete på taket.

Kan vara farligt för förbipasserande

Dåligt fastsittande takpannor och plåtdetaljer kan utgöra livsfara för förbipasserande nedanför din fastighet. Därför är det oerhört viktigt att göra regelbundna kontroller och att åtgärda brister snarast möjligt. Annars är nämligen du som fastighetsägare ansvarig för eventuella skador som orsakas av bristfälligt underhåll.

Även nedfallande snö och istappar kan du hållas ansvarig för, så vintertid är det viktigt att sköta snöskottning och att avlägsna is. Det räcker inte med att ställa upp skyltar på gatan som varnar för snöras.

Fixa bristerna idag

Om du känner till att din taksäkerhet behöver förbättras så kan du ta en titt på http://www.takmålning.net/taksakerhet. Där kan du få information om vilken utrustning som behövs och personliga råd för att förbättra din taksäkerhet.

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.