Blogg

Takläggare i Sundbyberg - för dig som bor i Stockholm med omnejd

24 sep 2020

Ett slitet tak kan inte bara att orsaka skador på ditt hus, det drar dessutom ned värdet på det. Investera i ett nytt tak eller en renovering, och låt en takläggare i Sundbyberg hjälpa dig.

Är det dags att renovera taket på ditt hus? Eller kanske rentav byta ut det helt och hållet? Då gör du allra bäst i att kontakta en professionell takfirma. Takarbeten är ofta både rejält omfattande och kostsamma, och för att undvika trista följdkostnader är det naturligtvis viktigt att allting blir rätt gjort från början. Dessutom är takarbeten inte helt riskfria - det handlar om höga höjder och ganska begränsade ytor. En professionell takfirma har kompetensen, vanan och verktygen för att kunna göra jobbet både säkert och ordentligt. Bor du i Stockholm eller någonstans i krokarna däromkring, kan en av alla duktiga takläggare i Sundbyberg stå till tjänst.

Ta hand om ditt tak

I Sverige räknar man med att ett tak har en teknisk livslängd på ungefär 50 år. Det betyder att ett normalt tak av bra standard bör hålla riktigt länge - förutsatt att det inte blir skadat eller att man slarvar med underhållet. Beroende på vilket material taket består av, kan behovet av underhåll skilja sig något åt. Ett generellt tips är dock att någon gång då och då inspektera sitt tak grundligt, alternativt anlita en takläggare att göra det åt en. Det behövs inte göras särskilt ofta, i de flesta fall är det fullt tillräckligt med en gång per år. Kika efter spruckna takpannor, material som lossnat eller tecken på mosspåväxt. Kolla också av att hängrännorna är fräscha och att avrinningen fungerar som den ska.

Ibland räcker det med en takrenovering

Ett komplett takbyte är inget någon husägare ser speciellt mycket framemot. Det tar tid, det är omständigt och det slukar en hel del pengar som man kunde ha lagt på något roligare. Då kan det kännas skönt att veta att det faktiskt finns gånger då det räcker med en ordentlig renovering av taket. Börjar taket bli nött och slitet, är t.ex. en takmålning ett utmärkt sätt att ge det en rejäl uppfräschning med riktigt bra skydd mot väder och vind. Ett par trasiga pannor eller en skada i takpappen kan också fixas till, utan att hela taket nödvändigtvis måste bytas. Är du osäker på vad som skulle behöva göras med just ditt tak? Hör av dig till en takfirma för bästa rådgivning!

Ett trägolv går att förnya och ändra utseende på

21 sep 2020

Trä är det mest populära golvmaterialet. Det kan bero på vårt nordiska klimat och den goda tillgången på skog. Men ett trägolv är även praktiskt och går att slipa om när det blir slitet.

Trä är ett vackert och levande material som ger ett varmt intryck. Det är behagligt att gå och stå på och passar i de flesta rum. Ett trägolv håller länge och blir som nytt igen om man slipar det. Detta gör trägolvet till det mest miljövänliga golvmaterialet.

Ett trägolv går även utseendemässigt att förändra genom olika ytbehandlingar. De senaste åren har det exempelvis varit populärt att färga in sin ekparkett ljus eller mörk. Ett förhållandevis billigt och enkelt sätt att förändra ett rums karaktär på. Tröttnar man på färgen är det dessutom bara att slipa om parketten och välja en annan ytbehandling. Men man kan inte slipa om ett golv hur många gånger som helst. Det som avgör är golvets tjocklek och hur många gånger det redan har slipats.

Så rengör man bäst ett golv av trä

Ett trägolvs utseende påverkas även av den efterbehandling man väljer. Många väljer att olja in sina golv då man samtidigt behåller träkänslan. Men ett oljat golv är extra känsligt för vatten och spill då det lätt får bestående fläckar om man inte är snabb nog att torka upp. Därför passar ett oljat golv inte så bra i ett kök utan man bör istället välja att vaxa eller lacka det. Man bör även vara noga med hur man sköter om och vårdar sina trägolv då detta gör att de håller sig vackra längre. Ett golv gjort av trä rengörs bäst med en lätt fuktad trasa och eventuellt med lite såpa. Inga andra rengöringsmedel bör användas då de istället kan skada och torka ut träet.

En golvslipningsfirma kan reparera trägolv

Vill man slipa, laga och förnya sin trägolv ska man vända sig till en professionell golvslipningsfirma. Många väljer att slipa sin golv själva men det blir inte lika bra. En professionell firma arbetar dessutom snabbt och man har snart golv som ser ut som om de vore nya. Ibland kan en planka eller en parkettstav behöva bytas ut och detta kan man inte göra själv. Trä är ett levande material som påverkas av årstider och luftfuktighet och det gäller att det trä som man ersätter det gamla med passar in perfekt med det övriga golvet. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.stockholmgolvslipning.com/

Nytt golv gör hela rummet

16 sep 2020

Man kan luras att tro att det är tapeter och färg som sätter störst prägel på ett rum. Det är inte förrän man bytt golv i rummet som man inser att det var hela skillnaden. Den stora förändringen.

Man vill sätta sin prägel på sin bostad, det är naturligt. Man vistas där mycket, det är en del av ens personlighet och man ska trivas. Man vill också visa för andra vem man är. Det ska framgå tydligt när människor hälsar på vem du är. Genom din inredning, dina val av tapeter och färger, dina val av golv, visar du ditt jag. På samma sätt som du visar din personlighet genom klädsel.

Så vad är din personlighet? Vem är du när det kommer till ditt hem? Är du skandinaviskt minimalistisk? Är du orädd och färgstark? Är du sval och klassisk? Vem du än är spelar valet av golv en avgörande roll.

Parkett, klickgolv, plastmatta, brädgolv eller betonggolv?

Du har valt stil, du kör på den genuina stilen i naturmaterial. Det blir brädgolv. Du har redan dragit bort den murriga heltäckningsmattan. Under den fanns en ännu murrigare linoleummatta, sedan ett lager masonit, och under det ett slitet trägolv. Det gick tyvärr inte att rädda, men du vill åt känslan av ett massivt trägolv att tassa runt barfota på.

Huset i Dalarna ska få brädgolv, och du söker efter en golvläggare i Mora och Leksand för ditt projekt. Visserligen klarar du småfix hemma, men när det kommer till att lägga ett golv vill du helst anlita proffs. Folk som kan sin sak. För det måste bli bra. Det ska ju visa vem du är.

Badrummet ska få kakel

Det är med badrum som med kök, det ska fungera men det måste också kännas bra. Praktiskt och snyggt. Det är ju ett rum som man ska trivas i; kanske ta ett långt bad och ligga länge och fundera och då vill man ha det fint omkring sig.

I ett badrum är kakel ett bra alternativ. Det är praktiskt, lättskött och det finns så många olika varianter att välja på. Inga problem att genom valet av badrumskakel visa vem man är, vad man gillar och gå in för det fullt ut. Någon vill ha marockanskt mönster med mycket färg, en annan vill ha enkelt vitt glaserat kakel. Låt en erfaren golvläggare kakla ditt nya drömbadrum, så att du sedan kan ta det där långa badet och njuta.

Kan hantverkaren ta betalt för offert?

14 sep 2020

Kan hantverkaren ta betalt för offert? Om du står inför att bygga om, bygga nytt eller renovera så får du säkerligen tipset om att ta in så många offerter som möjligt från olika utförare. Detta för att du ska kunna få en chans att jämföra priser och vad som inkluderas i tjänsten samt hur lång tid projektet kommer att ta. Ju fler offerter, ju bättre är det. Eller? Ja, så är det definitivt - men det många inte är medvetna om är att en hantverkare kan ta betalt för en offert.

Många tar för givet att en offert är gratis, men då glömmer man också bort att det handlar om ett arbete. Dels så ska hantverkaren åka ut till dig för att titta på jobbet - det tar värdefull tid från hans huvudsakliga arbete och det kostar pengar i form av transportkostnader. Vi ska dock säga att det handlar lite om en gråzon också. Inom vissa branscher där man normalt brukar säga att exempelvis en förberedande undersökning som ligger till grund för offerten är gratis så kan man definitivt argumentera för att en offert inte ska kosta någonting.

Men, i övrigt så handlar det om konsumenttjänstlagen och där står det ganska klart att man som konsument ska betala för vad som är rimligt i förhållande till vad exempelvis en hantverkare lägger ner i tid och ansträngning.

Som sagt: åker en firma hem till dig och ditt hus, undersöker och lämnar en offert som du sedan nekar till förmån för en annan så är det också, rent objektivt, ganska rimligt att du ska betala för detta. Men, det är långt ifrån legio i branschen.

De flesta hantverkare erbjuder kostnadsfria offerter

Hur ska man då som konsument agera? Om man kontaktat flera företag, fått flera offerter och genom detta tvingas säga nej till alla utom en - och sedan får räkningar från de övriga. Det kan onekligen kosta ganska mycket och det kan vara tufft att, så att säga, inleda ett projekt med den starten rent ekonomiskt. Det finns emellertid en lösning och det handlar om kommunikation.

De flesta hantverkare och företag idag erbjuder fria offerter och man gör detta så man vet att detta leder till fler uppdrag. Får man, så att säga, in en fot i ett projekt så lönar detta sig rejält och den tid man lagt på undersökning och på att skapa den färdiga offerten kommer att betala av sig med råge. Således så kan man som konsument se över detta innan.

Kommunicera och var tydlig med vad du menar

Kolla upp att företaget du kontaktar marknadsför sig med orden - Fria Offerter. Om så ej är fallet så bör du klargöra detta innan de kommer hem till dig. Ställ frågan och kom överens om hur ert avtal ska utformas. Klargör direkt att du inte vill betala för offerten och se till att detta också skrivs ned i pappersform - detta för att undvika en framtida konflikt.

Vi ska även säga att det sällan handlar om några större summor, men man måste ändå vara medveten om att det finns en problematik i detta. Att de flesta idag säger att man ger en gratis offert innebär inte att alla gör det. De som tar betalt för sina har rätt att göra det, åtminstone så länge ni inte avtalat om någonting annat.

Har du tänkt på varför de bär vitt?

15 aug 2020

Att få jobbet gjort med bra kvalitet och snabbt. Skickliga hantverkare gör jobbet rätt från grunden och skapar snygga resultat. Varför ska du anlita en målare hellre än att måla själv?

Har du någon gång funderat över varför målare bär vita kläder? Andra yrkesgrupper gör det inte, så varför just målare? De som hanterar färger hela dagarna. De borde ha en väldigt stor risk att kladda alla möjliga kulörer på kläderna. Kulörer som är allt annat än vita. Det finns en historisk förklaring. Målare har tidigare jobbat allra mest med vita färger. Förr målades tak, väggar, karmar, fönsterbågar och så vidare alltid i vitt. Spackel och annat de arbetar med är också ljusgrått eller vitt. Därav blev de en yrkeskår med vita kläder. På senare tid har det blivit mer populärt att måla med andra kulörer inomhus. Det börjar därför nu bli ganska opraktiskt, men det finns en tradition. Oavsett färg på kläderna, kommer det bli fläckigt av andra färger.

Vad behöver fräschas upp?

En målare målar ju inte bara fasader och innerväggar. En målare gör så mycket mer. Det handlar ju även om förberedande arbete och underarbete. De vet vad som behövs i alla lägen. Dessutom målar de ju möbler, fast inredning, lister, tak och enstaka snickerier. Vad är i behov av uppfräschning hemma hos dig? Ibland vill vi lyfta ett rum och gör det med hjälp av färg eller tapet. När vi gör det själva känns det besvärligt med all förberedelse. Rummet ska tömmas eller möbler ska skyddas. Golv och tak ska täckas och alla kanter ska tejpas. En hel del jobb som du slipper om du anlitar en professionell målare istället. Gör du jobbet själv kommer du troligen att måla på det som redan finns där. Medan en målare vet om tidigare färg eller tapet behöver avlägsnas samt om en viss färg går att måla över med en annan osv.

Färglära för alla rum

Innan du målar ett rum ska du fundera lite. Förhoppningsvis ska du bli nöjd och trivas med den ny känslan i rummet under en längre tid. Då kan det vara en god ide att konsultera färgläran. Vet du hur olika färger påverkar ditt mående och humör? Vet du till exempel att du blir pigg och alert av rött och orange? Känner du till att du varvar ner och känner dig trygg i grönt och gammelrosa? Lugn och disciplin skapas med hjälp av blått.

10 smarta tips för dig som ska måla om huset

4 aug 2020

Börjar färgen flagna på huset eller har färgen blekts av solen? Hur som helst som kan det vara dags för att måla om. Här kommer därför 10 tips och råd som kan vara bra att veta.

Ett tips innan du börjar är att använda dig av (1) systemmålning. Genom att måla huset i tre olika steg så kommer du få ett perfekt slutresultat. Det första steget är att impregnera de ytor som helt består av trä på fasaden med grundolja. Detta skyddar fasaden. Steg två är att använda en trägrund för att motverka fuktupptagning och missfärgningar ytterligare och i sista steget kan du börja måla med fasadfärgen.

(2) Måla under sommarhalvåret för att slippa regn, fukt och kyla. Detta kan skapa missfärgningar och fläckar på färgen.

Gör det ordentligt från början

(3) Genom att rengöra och ta bort alger och mögel på fasaden så håller sig färgen längre och du slipper onödigt arbete. Det ser även nymålat ut mycket längre.

(4) Du kan förlänga husets livslängd genom att inte vänta för länge med målningen och tvätta fasaden regelbundet.

(5) Byt ut ruttet och sprucket trä och skrapa bort lös och flagnad färg.

(6) När du väl ska måla träfasaden, börja då med att grundmåla med både olja och grundfärg och sedan kan du måla i minst två lager med den färgen du har valt ut för fasaden.

(7) När du ska måla puts och betong så måste ytan vara torr, ren och fast. Laga sprickor och skador. Även här behövs det grundmålas och därefter måla med din bestämda färg i många tunna lager.

Ta hjälp av en målare

(8) När du ska välja färg, ta då reda på vilken färgen som tidigare använts. Vid träfasader är det vanligast att använda akrylatfärg som ger ett bra skydd mot alla väder och håller länge vid jämna tvättningar, eller alkydoljefärg, som ofta har en högre glans och ger ett bra fuktskydd.

(9) När du väljer kulör, tänk då på när huset byggdes och vilka kulörer som var vanliga då. Det är oftast dessa som passar bäst ihop med huset. Tänk också på att i vissa områden finns det bestämda färger som ska användas, så kolla med kommunen innan du börjar.

(10) Ta hjälp av hantverkare eftersom det är mycket att hålla reda på. Därför kan det enklaste och mest effektiva vara att ta hjälp av kunniga målare i Vallentuna.

Välja stenläggare i Stockholm eller göra själv?

17 jul 2020

Letar du efter en stenläggare i Stockholm? Funderar du på att fixa stenläggningen själv? Här får du lite tips och råd för att lyckas samt för- och nackdelar med att stenlägga själv.

Det är vackert med stenlagda uppfarter och gångar. Det är inte bara vackert, det är praktiskt och lätt att underhålla. Idag finns det en mängd olika varianter av marksten och det finns något för alla. Bor man i Stockholm kan det vara en bra idé att fundera på om man vill anlita en stenläggare i Stockholm eller göra jobbet själv. Fördelen med att anlita ett proffs är att slutresultatet garanterat ser proffsigt ut men också för att du sparar tid som du kan lägga på annat. Att göra det själv behöver inte vara så komplicerat men det kräver material och verktyg men även många gånger att man hyr maskiner. Det går heller inte att komma ifrån att det är ett tungt jobb.

Gediget förarbete, grunden för ett lyckat resultat

Ska du göra jobbet själv så är det viktigt att du börjar planera i god tid och lägger energi på förarbetet. När du väljer sten så ska du tänka på att den ska hålla för ändamålet. Du behöver en plattvibrator och dessa går att hyra. Kontrollera underlaget och se till att du kan gräva ungefär 15 till 30 centimeter djupt. Se till att mäta ut ordentligt och att alla linjer blir raka. När du grävt upp så ska marken plattas, det är väldigt viktigt att det blir helt platt. För att undvika ogräs mellan plattorna bör du lägga en fiberduk. Lägg sedan stenmjöl och platta lätt med vibratorn. När detta är gjort kan du börja lägga stenen. Se till att lämna fogmellanrum på ungefär 3 millimeter. Foga sedan och sopa tills alla fogar är ifyllda.

Anlita proffs?

Tycker du det blir för mycket jobb med grävande och sättande är det bra att anlita ett företag istället. När du väljer stenläggare ska du börja med att begära in offerter, det kan löna sig att höra med flera. Innan du väljer företag, kolla då på referenser från tidigare kunder. Billigast eller dyrast är inte alltid det bästa valet. Var noga med att företaget har sin ekonomi i ordning och att de har F-skattsedel. Fördelen med att anlita ett företag är också att de kan komma med råd om vilka plattor som passar ditt ändamål och de behov du har. Det är vackert med stenlagda uppfarter och gångar så tveka inte att ta steget! Vi rekommenderar denna websajten: https://www.stenläggarestockholm.se

När dagen D plötsligt är kommen!

9 jul 2020

Har du vunnit på lotto? Ska du äntligen skaffa det spa-liknande bad du alltid drömt om i din egen lägenhet? Vad ska du tänka på? Vilka val ska du göra? Se till att välja en riktigt bra leverantör.

Drömscenariot att du plötsligt fått en riktigt stor pott med pengar. Ett arv, en gåva eller en lottovinst. Vilket spelar egentligen ingen roll. Låt säga att du äntligen ska göra det du så länge önskat dig och drömt om - du ska skapa ditt eget drömbadrum. Hur ska du tänka och vad ska du tänka på? Här kommer ett gäng tips på hur du kommer igång och hur du ska tänka när du ska renovera badrum i Stockholm.

Steg ett är alltid att leta inspiration. Vad är det du tilltalas av och drömmer om? Har du en förebild som du vill återskapa i ditt eget hem? Vilka färger drömmer du om? Vilka material? Vad har du för textilier som ska matcha kakel och klinker? Ska där vara golvvärme och dimbara spotlights?

Att anlita hantverkare

När du ska renovera ett badrum, alltså ett våtrum, är det extra noga med certifierade hantverkare. Som du säkert vet finns det olika standarder som behöver uppfyllas i ett våtrum. När du renoverar ditt badrum vill du följa dessa. För om du tar in en för billig hantverkare som inte har rätt certifikat, som inte renoverar enligt de gällande reglerna, så får du inte hjälp av försäkringsbolaget om en vattenskada eller liknande uppstår. Kolla referenser. Träffa hantverkaren eller chefen åtminstone innan du skriver avtal. Ta in ett par olika offerter och jämför. Gör de hela jobbet själva? Har de alla kompetenser inhouse eller hyr de in externa? Har de F-skattsedel och har de försäkringar?

Alla de roliga valen du gör

När du valt en hantverkare/leverantör som känns bra på alla sätt och vis så blir det planeringsmöte. Vissa firmor som renoverar badrum har ju showroom på firman. Då kan du besöka dem och kolla in olika visningsbadrum. Det ger känslan av olika materialval och färgkombinationer på plats. Du sätter grunden i form av vilka färger du vill ha i ditt badrum. Är det klassiskt svart eller vitt? Eller vill du ha en spa-feeling och gå mot sandfärgat kakel och lyxa till det med lite glitter och glamour - kanske en mosaik i glittrande turkos eller guld? Det är ditt drömbadrum som ska skapas.

Att välja partner är ett stort beslut

1 jul 2020

Några gånger under livet är det skarpt läge. Besluten om att köpa hus, gifta sig, bilda familj eller byta karriär. Hur ska man tänka kring de stora frågorna? Finns det en karta eller en väg?

Det kan låta krasst, men det finns likheter mellan lägenhetsköp och valet av livspartner. Först som sist är det en kombination av känslor och faktaunderlag. Vilka behov ska mötas? Hur mycket kan du satsa? Hur riskbenägen är du? Vilka erfarenheter har du sedan tidigare och vad har du lärt dig av dem? Se gärna familj och vänner som en form av besiktningsmän som kan peka ut riktningen. De har sett dig göra tabbar, de känner dig och vill dig väl.

Första intrycket

När du ska välja bostad brukar det börja med foton och information via mäklare på nätet. Finns du på en dejtingapp är det samma sak där. Du själv och de du möter presenterar sig i ord och med foton. Så kommer dagen för visning av bostaden eller en fika med din dejt. Hur stämmer verkligheten med annonsen? Här skulle många råda dig att lita på magkänsla och dina sinnen. Luktar det gott i huset eller får du en känsla av mögel? Är det problem med buller från trafiken eller andra störande ljud? Hur doftar din dejt? Är det bra flyt i ert samtal? Blir du nyfiken på personen eller vill du helst bara dra? Ett bostadsköp innebär ekonomiska kalkyler som prisnivå, månadsavgift och behov av renovering. Att möta en eventuell framtida partner kan absolut handla en del om ekonomi, (vem har råd med långdistansförhållanden?) men de flesta låter känslorna fälla avgörandet, vilket väl är rimligt.

Spurten mot ett avgörande

Vi är alla olika. En del har inga problem med att fatta snabba beslut, med risk för att skjuta problem på framtiden. Kärleksbekymmer eller ekonomisk misär. Det tar man tag i längre fram. Andra lyckas inte fatta de avgörande besluten över huvud taget. Med nolltolerans mot risker och stora behov av trygghet väljer de att stanna där de är. Det är obehagligt att riskera kostnader för läckande tak eller dyrt underhåll, eller för ett brustet hjärta. Generellt är det väl så att några absoluta facit finns inte, varken för affärer eller kärlek? Att ta del av andras erfarenheter och läsa på, både om kalla fakta och heta romanser är råd som håller över tid. Andra har säkerligen gjort liknande överväganden genom historien. Vi tipsar verkligen att läsa mer på denna sida: https://besiktningsbyran.se/

Att dela istället för att äga

20 jun 2020

Att dela istället för att äga har blivit allt mer vanligt och accepterat de senaste åren. Begreppet kallas delningsekonomi och kan innefatta allt från bostäder till fordon och kläder.

Delningsekonomi innefattar olika sätt att hyra, dela eller låna saker istället för att äga dem själv. Det bästa med delningsekonomi är att det gör det möjligt för fler att använda sig av en och samma produkt istället för var person för sig äger en likadan. Detta leder till att vi konsumerar mindre och istället bidrar till en mer hållbar värld. Vissa delar till exempel sina grejer med grannarna i en gemensam grupp. Det är sällan man behöver använda olika verktyg som en borrmaskin, symaskin eller lövblås och då kan man genom en grupp dela dem med varandra. Det finns också flera liknande grupper på nätet som man kan gå med i och låna helt gratis eller mot en låg kostnad.

Även som företagare kan man ta del av delningsekonomin

Även som företagare kan man idag använda sig av delningsekonomins fördelar. Istället för att äga maskiner som man kanske ändå inte använder så ofta kan man istället hyra dem. Fördelen med detta är att de då också alltid är i toppskick och man slipper även den tråkiga tidskrävande delen med att också underhålla maskinen. Det finns alla möjliga maskiner att hyra som exempelvis grävare, mindre elgeneratorer, mätinstrument, liftar med mera. Det är inte alltid ekonomiskt hållbart att som egen företagare äga alla maskiner och utrustning själv och då kan det vara bra att känna till att det finns företag som är specialiserad på att hyra ut sådana maskiner.

Glöm inte bort säkerheten för er och för maskinen

Innan man hyr utrustning kan det vara bra att göra en behovsanalys och ta reda på så mycket som möjligt om projektet som man ska utföra. Vilka höjder kommer man att jobba på eller hur tungt kommer det att vara etc. På så vis blir det lättare att välja ut de maskiner som man kan störst hjälp av i arbetet. Säkerheten är också viktig. Man måste vara väl insatt i hur maskinerna fungerar och läsa manualen noga innan man sätter igång med arbetet. Men tänk också på att behandla maskinen rätt så att den inte skadas eller går sönder. Även om man som företagare har försäkring som täcker det mesta ska man vara rädd om sig själv och maskinen. Vi rekommenderar denna sida: https://www.maskinuthyrningstockholm.se/

Får man bygga i trädgården?

17 jun 2020

I dagens bygglovstider så kan man ibland vara osäker över vad reglerna säger. Vad får man bygga utan bygglov och när behöver man godkännande från grannar? Här kommer några svar på frågorna.

Om man har idéer så är det klokt att ta reda på vilka regler som gäller för den tomten man har. Det beror på om det är tättbebyggt område och kan även skilja sig från kvarter till kvarter och från olika orter. Annat som spelar in är hur mycket av tomten som redan är bebyggt och vad som finns utanför tomten. Om man exempelvis har en skogstomt så kan reglerna vara mer generösa än om man bor mitt i ett villaområde. Vissa saker är alltid okej att bygga på tomten, som trädäck och staket. Man bör bara ha koll på höjden så den inte överskrider föreskrifterna och eventuellt skuggar grannens tomt på ett negativt sätt. Sök på bygglov på hemkommunens sida, så finns mycket information där. Om man behöver ännu mer specifik information så kan man kontakta kommunens bygglovshandläggare direkt. De brukar vara behjälpliga med information och tips på bästa lösning.

Godkännande från grannar

Ett bygglov kan innebära att godkännande behövs från grannar, men så kan det även vara om inte bygglov krävs. Att ha en god dialog och hitta en lösning som passar alla är alltid att föredra, eftersom det man gör i sin trädgård ibland påverkar boendemiljön för grannarna. Ett högt plank eller en gäststuga som skuggar grannens uteplats försämrar möjligheten att nyttja trädgården på bästa sätt och det kan även gälla placering av belysning eller till och med fönster på byggnader. Även om man själv inte har problem med närhet till grannarna så kan de vara måna om sitt privatliv. I många fall så kan grannars godkännande vara det som får ett bygglov att gå igenom, om det annars funnits tveksamheter hos byggnadsnämnden.

Lagar för extra byggnader

Attefallshus får idag byggas till en total byggyta av trettio kvadratmeter utan att man behöver söka bygglov. Det innebär antingen en byggnad på trettio kvadratmeter eller flera byggnader som totalt uppgår till den storleken. Kvadratmeterna anges i byggyta, vilket innebär ytan som byggnaden står på. Högre hus eller hus med exempelvis loft, kan totalt ha fler kvadratmeter boyta än vad byggytan är. På det viset kan man få ett större boende att använda eller hyra ut men ändå slippa söka bygglov för den nya byggnationen. V tipsar att läsa mer på denna sajt: https://www.byggföretagumeå.se

Renovera med en elektriker i Stockholm

16 jun 2020

Funderar du på att renovera i din bostad i Stockholm? Du är långt ifrån ensam och du är garanterad heller inte ensam om att fundera kring om du ska göra vissa saker på egen hand och därigenom komma billigare undan. Det har blivit vanligare att renovera och det har blivit mycket vanligare att se att privatpersoner gör detta utan någon professionell hjälp. Det kan fungera - men samtidigt så måste man vara medveten om att vissa saker måste skötas av yrkesmän. Att arbeta utan en behörig elektriker strider mot lagen.

Varför renoverar många utan att anlita professionella företag? Det finns en del detaljer som är värda att lyfta fram som förklaring. Den första handlar om pengar. Det kostar pengar att renovera och arbetstiden är en del av detta - väljer man att renovera på egen hand så kommer man, helt enkelt billigare undan.

Enklare att hitta information idag

En annan förklaring är att det är lättare att hitta information kring hur man ska gå tillväga idag. Som en följd av internet så är det avsevärt mycket enklare att få en teoretisk bild över hur man ska ta sig igenom ett projekt och detta egentligen oavsett om det handlar om att platsbygga någonting, kakla om ett badrum eller sätta upp ett nytt kök. Fenomenet Youtube-snickare är definitivt här för att stanna.

Och, som en tredje punkt så kan vi även nämna att det är roligt. Det är roligt att utmana sig själv, ta fram hammaren och skapa någonting nytt. Många klarar mer än de tror och vågar man ta steget så finns det också en belöning i slutändan; en belöning som ger ett bättre självförtroende och en ovärderlig kunskap.

Får du verkligen renovera utan hjälp?

Men - man måste också vara ärlig mot sig själv och ställa sig två stycken frågor. Ska du renovera din bostad i Stockholm så bör dessa frågor ha ett svar innan du sätter igång:

    • Klarar jag av det? Det är skillnad på renoveringar och kring hur stor förkunskap som krävs. Man måste även vara ärlig gällande tiden. Renoveringar tar tid och har du ett arbete att sköta så kommer dina insatser att ske mestadels under kvällar och helger. Orkar du det?
    • Får du renovera? Nu närmar vi oss det viktigaste. På det stora hela så får man som lekman sköta det mesta själv och det finns inga lagar som säger att man inte får renovera inuti bostaden. Vill du hålla på att dra vatten, sätta kakel, måla om, tapetsera, sätta in ett kök och så vidare så är det något du också kan göra - men där du också själv svarar för eventuella konsekvenser om någonting skulle bli fel i framtiden. Elektricitet däremot: där får du inte göra någonting. Ska du dra ny el, sätta upp spotlights, lägga in golvvärme eller installera någon typ av maskin i badrummet så ska detta - utan undantag - skötas av en behörig elektriker.

Hitta en elektriker i Stockholm

Det finns en logisk förklaring till detta. Elektricitet är livsfarligt och detta både vid direkt hantering - en stöt kan vara direkt dödlig! - och på sikt - många bränder i Sverige kommer av feldragen el och undermåliga installationer. Kort och gott: man har inte råd att chansa då det de facto står liv på spel. En elektriker måste du kontakta om du ska renovera din bostad i Stockholm.

Kostnaden då? Visst, du kommer givetvis att få betala för arbetskostnaden - det kommer du inte undan. Men - och detta gäller alla typer av hantverkare - blir det verkligen så dyrt som många gör gällande; kostar det så mycket att anlita en elektriker i Stockholm? Inte alls. Med tanke på att Rot-avdraget finns och ger dig möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbete så blir summan du betalar inte alls så hög i slutändan. Du får ett säkert, tryggt och kvalitativt jobb för en ganska rimlig summa.

I Stockholm har du dessutom fördelen av att kunna använda konkurrensen. Ta in så många offerter som möjligt och se över vilken elektriker som ger dig bra valuta för pengarna. Var emellertid alltid mest uppmärksam på att det verkligen finns behörighet. Säkerheten är den enskilt viktigaste investeringen du kan göra.

Läs mer om elarbeten på https://www.elektrikerstockholm.nu/

Få stuprören kollade kostnadsfritt av en plåtslagare i Stockholm

9 jun 2020

Hänger stuprännorna snett och måste bytas eller har vindskivorna på taket lossnat? Regnar det in på vinden? Då kan det vara läge att kontakta en pålitlig plåtslagare från Stockholm.

Det kan vara mycket att tänka på både som småhusägare, hyresvärd och som bostadsrättsförening. Att hela tiden ha koll på vilket skick huset är i och om något måste åtgärdas, repareras eller underhållas. Underhåller man dessutom huset kontinuerligt så slipper man ofta de stora skadorna och man sparar dessutom mycket pengar. Vill man exempelvis kontrollera så att avrinningen av regnvatten fungerar som det ska kan man be plåtslagaren komma och göra en besiktning av rännor och stuprör. Hos plåtslagare i Stockholm är detta kostnadsfritt.

Måttanpassade plåtdetaljer på fastigheten gör det svårt för regnvattnet att ta sig in

Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera plåtdetaljerna på huset så att man vet om de fortfarande klarar av att skydda huset mot regn och snö. Plåtdetaljer som hängrännor, stuprännor, vindskivor och skorstensskydd har tyvärr inte evigt liv men är viktiga för att skydda huset mot fukt. Ej heller att förglömma är plåtskyddet runt ventilationsröret. Fungerar inte plåtarna som de ska så har man ganska så snart en fuktskada på fasaden eller någon annanstans, något som kan bli kostsamt att åtgärda. En skicklig plåtslagare måttanpassar och skär själv till delarna så att de passar perfekt där de ska sitta runt skorstenen eller takfönstren och det blir omöjligt för regnvattnet att ta sig in. Som privatperson har man dessutom möjligheten att ta del av ROT-avdrag då man anlitar en plåtslagare.

Be om referenser för att hitta den plåtslagare som passar er bäst

Att byta ett helt plåttak på exempelvis en större hyresfastighet kräver sin plåtslagare. Det är en stor investering och vårt svenska klimat kan vara ganska så tufft så det är viktigt att anlita en plåtslagare med stor kompetens och lång erfarenhet. Plåtslagare i Stockholm har ofta både stora och små kunder. Är man osäker på vilket företag man ska välja så kan det vara en god idé att be om referenser och se vilka tidigare uppdragsgivare plåtslagarfirman haft. Ring sedan upp bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren och fråga om de blev nöjda med plåtslagarfirman och det utförda arbetet. Det brukar vara ett säkrare kort att gå efter i stället för att jaga lägsta pris, speciellt om man eftersöker ett gediget arbete som håller i många år. 

Regler och säkerhetsfrågor du behöver ha koll på för din badrumsrenovering

3 jun 2020

Att få utföra en badrumsrenoveringen är en dröm för många. Men det finns mycket att tänka på kring en renovering. Det gäller inte enbart hur badrummet ska se ut, utan även vilka regler som gäller.

Det finns mycket att tänka på vid en badrumsrenovering. Men finns det några regler och säkerhetsfrågor som gäller? Om du enbart har planer på att göra en ytlig renovering så behöver du inte ansöka om ett bygglov. Om renoveringen dock skulle påverka på något sätt ditt vatten eller avlopp så måste du prata med din kommun. Alla kommuner har olika regleringar när det kommer till bygglov. Något annat att inte glömma är att prata med ditt försäkringsbolag och om de har något krav på hur ditt badrum ska vara. Något du absolut inte får göra själv är att hantera elen. Detta är både farligt och olagligt och måste därför lämnas åt en kvalificerad elektriker.

Lämna jobbet åt en kunnig firma

För dig som äger en fastighet finns det mycket att tänka på när det kommer till att utföra renoveringar - speciellt en badrumsrenovering. Det är säkert lockande att göra saker själv när det kommer till renoveringen, men detta är något som du helst vill undvika utan den korrekta kunskapen. Om du däremot har kunskapen kring ämnet så är det bara att köra på, men i ett badrum finns det mycket som kan gå fel. Du kan såklart göra mindre saker själv, som att måla. Större arbeten borde du dock överlåta till en kunnig och kvalificerad firma. Många firmor lämnar även en försäkring på ett utfört arbete, vilket innebär att om något går fel så har du en garanti på arbetet.

Vad kostar en badrumsrenovering?

Priset på en badrumsrenovering kan variera mellan mindre och större siffror. Det beror på hur stort ditt badrum är och vart i landet du bor. Det är oftast dyrare i större städer än i mindre byar. Det beror också på om du vill slå ner en vägg, eller om du enbart vill renovera det nuvarande badrummet. Ett smart val är att be om offerter från olika firmor vilket borde vara kostnadsfritt. Var noga med att gå igenom vad som ingår i deras offert och kolla även recensioner från tidigare kunder. Glöm heller inte bort att du som är husägare och jobbar kan använda dig av ROT-avdraget. Detta är ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaden som du kan använda upp till 50 000 kronor per år.

Undvik översvämningar kring huset med dränering

1 jun 2020

Vill du undvika vattensamlingar och i värsta fall översvämningar kring ditt hus eller dina vägar när det regnar? Läs mer om vilka dräneringsalternativ som kan vara aktuella för dig.

Det är bara att konstatera – i Sverige känns det som att det regnar konstant. Enligt SMHI regnar det som mest under sommar och höst, och bor man i sydvästra Sverige är man i den blötaste zonen i hela landet. Där faller omkring 1000-12000 millimeter regn – varje år. Hur många gånger har man inte tyckt att, som Thomas Ledin uttrycker det, sommaren mest regnar bort? Det finns alltså data på det också. Men det är inte bara en utebliven solbränna och förlorade dagar på stranden som är en konsekvens av regnet. När det regnar, mycket eller lite, samlas vattnet gärna kring hus eller på vägar. Vilket såklart inte är att önska då man vill hålla fukten borta från golv och väggar och minska risken för vattenplaning när man är ute och kör. Men som tur är har människan kommit på en smart lösning, en lösning som stavas dränering.

Fötterna på det torra med dränering

Vad är då egentligen denna magiska lösning dränering för någonting? Jo, kort sagt innebär det att man gräver diken i vilka vattnet kan ledas bort från där det inte är önskat att vara. Nu vet du till exempel varför man ser diken i vägkanterna – det är för att leda vattnet bort från vägarna. Det är också vanligt att se i samband med att man bygger nya hus eller byggnader. För att möjliggöra bygget behövs en torr tomt, då kan man dränera tomten från grundvatten innan man sätter igång för att undvika fuktskador. Samma sak gäller vid anläggning av vägar och gator. Många dräneringssystem är väldigt diskreta – hur ofta trampar du till exempel i vattenpölar på kullersten?

Säkerställ dräneringsbehovet

Du kommer definitivt att spara mycket möda på en dränering i längden. Däremot ska man inte förringa dräneringsprocessen som är allt annat än lätt, rolig eller något man stökar av på en eftermiddag. Innan du anlitar en professionell dräneringsfirma – säkerställ att behovet finns så att du inte dränerar i onödan. Många hus står redan kraftigt emot fukt. Men naturligtvis är det aldrig så att en dränering är skadlig på något sätt – tvärtom. Du kommer behöva hjälp med dränering. Konsultera dina lokala hantverkare för att få en professionell bedömning av läget. Håll dig torr i sommar!

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.