Blogg

Har du råd att bygga hus?

19 maj 2020

Det är naturligtvis en fråga att ställa sig. Det låter dyrt. Att bygga ett hus. Men har du räknat på det? Vet du om det är för dyrt eller om du har råd med det? Tänk om det visar sig vara möjligt.

För många kan det låta som en dröm. Att få bestämma själv hur huset ska se ut, hur stort det ska vara, vilken stil, färg, balkong, uterum. Allt nytt, och enligt plan. En del vill absolut ha ett äldre hus, ett hus som till och med behöver renoveras. En del älskar att göra om eller restaurera ett befintligt hus. Och för dem finns det åtskilliga objekt på marknaden. En del utan renoveringsbehov och en del med stort renoveringsbehov. För att bygga hus behövs en tomt. Antingen har man redan en tomt, kanske med ett hus som redan står där, men som skall rivas. Eller så letar man efter den perfekta tomten och bygger där.

Nyckelfärdigt eller byggsats, välj själv

När det kommer till själva projektet, bygga hus i Skåne, finns det olika vägar att gå. Man kan välja att låta en arkitekt rita huset och få det annorlunda och unikt. Ett hus som sticker ut från mängden. Eller så väljer man bland så kallade typhus, anpassade till dig och din familjesituation. Men också anpassad till tomten och omgivningen. Det går alltid att hitta en lösning där man kan använda den egna insatsen för att få ner priset. Man får vara beredd att lägga ner tid och kraft på att själv delta i byggandet. Men ibland är det precis det man vill, att vara delaktig, vara med att bygga sitt hus. Om man varken kan eller vill går det naturligtvis att låta byggfirman bygga och sen bara gå in genom dörren och börja bo.

Om budgeten spricker

Utgå från en budget, vilket man bör göra, oavsett om man lånar pengar eller har eget kapital. Då kan man på ett tidigt stadium justera olika delar så att budgeten inte skenar. Det kan vara att man väljer ett annat material för att hålla nere kostnaderna. Det kan också vara att man inser att det finns utrymme att anlita mer hjälp. Budgeten gör det synligt, och blir ett styrmedel. Och sist men inte minst, räkna hellre med att budgeten kan spricka, tänk en marginal på några procent upp. Det alltid kan inträffa oväntade saker vid ett husbygge, med marginal blir det ingen katastrof.

Lita på luktsinnet

15 maj 2020

Stora beslut kräver både kunskap och intuition. Ifrågasätt, lär dig hitta fallgroparna och sniffa fram problemen. Vad säger till exempel din näsa om huset du funderar på att köpa?

Vi människor är utrustade med fem sinnen. Ja, förutom de individer som säger sig ha ett sjätte. Det finns några uttryck som beskriver nyttan med dem, till exempel de här om luktsinnet “ha näsa för något”, “hålla för näsan” eller “sätta näsan i vädret”. Ibland kopplas det här sinnet till intuition och erfarenhet, som när någon har näsa för aktieaffärer eller näsa för nyheter, helt enkelt någon som förstår sig på något. Släpp fram dina sinnen när du ska fatta stora beslut i livet och lita på magkänslan och de andra förnimmelserna. Exempelvis om din näsa varnar för mögel eller fuktproblem när du ska till att köpa ett hus.

Inspektera och ifrågasätt

Trots att det har gått många år sedan varningar om asbest eller om ohälsosamma hus där skolbarn fick allergier är problemen tyvärr inte utrotade. Det verkar som att varje decennium har sina plågor. Ibland har vi lärt oss läxan, ibland kommer bara problemen i ny form. När du står i begrepp att ta ett stort steg i livet, låt dig inte stressas utan försök se metodiskt på det hela. Det är fantastiskt att ha hittat sitt drömhus, men saker är sällan perfekta. Våga skrapa på ytan och ta kontakt med kunniga byggare, hantverkare eller markentreprenörer för att få en ärlig bild av läget. Är fastigheten frisk och torr? Är ventilationen ok? Behöver du göra ett markarbete för att dränera runt din nya bostad?

Problemen kan lösas

Med lite grundläggande kunskaper går de vanligaste problemen att förutsäga. Svaren på dessa frågor säger en hel del. Hur ser tomten ut där ditt hus ligger? Är det lerigt och fuktigt, eller ligger det på berggrund? Vilka material har använts? Ligger trä direkt mot en betongplatta eller med markkontakt? Om svaret på sista frågan är ett ja, ska du höra varningsklockorna ringa. Finns det sättningar i huset? Lutar golv och väggar ovanligt mycket? Det har naturligtvis sina skäl. Kanske resultatet efter en kall vinter med tjäle. Å andra sidan kan även milda vintrar skapa problem med vatten som stiger upp i grunden. Sök information om ifall en dränering är gjord. Det är goda nyheter om så är fallet, men den typen av markarbete kan behöva upprepas vart tjugonde år. Som sagt, skaffa kunskaper och lita på dina sinnen.

Elektriker och dess tjänster

10 maj 2020

Vad erbjuder en elektriker för olika tjänster och varför bör du aldrig göra ett eljobb själv? I den här artikeln tar vi upp allt du behöver tänka på när du behöver få gjort ett eljobb.

Att behöva anlita en elektriker är något som kan hända oss alla. Det spelar inte speciellt stor roll om du är en privatperson eller ett större företag, behovet finns och de flesta elektriker är redo att ta sig an både riktigt stora såväl som mindre jobb. Idag finns det gott om olika företag som erbjuder el-tjänster. Vi skulle rekommendera detta företag som erbjuder el-tjänster i Danderyd. Några exempel på vad du kan anlita dem för är el-installationer, felsökningar och el - besiktningar. Likt många andra yrken är även elektrikerna specialiserade inom särskilda områden. Givetvis jobbar dem oftast i ett och samma företag och delar med sig av sina kunskaper inom el, till exempelvis underhållsarbeten, el-entreprenader och belysningsanläggningar. Det går även att beställa en månatlig eller årlig el-service hos de flesta företag. Förutom stora elinstallation kan en elektriker utföra installationer av takvärme, golvvärme eller frostskydd, tjänster som är populära bland hus-, och villaägare.

En elektriker som jobbar med att laga lampan

Elektriker med stora och små uppdrag

Ett företag som arbetar med el-tjänster kan anlitas både för små och stora uppdrag. Det största jobbet i den här branschen är möjligtvis utförandet av en elinstallation. Arbetet är avancerat och det är endast auktoriserade företag som får lov att acceptera sådana jobb. Att installera el kräver stor kunskap och erfarenhet. Företaget som genomför installationen måste se till att systemet fungerar som det ska. I dess uppgift ingår det även att intyga att arbetet uppfyller alla gällande krav i enlighet med Elsäkerhetsverkets bestämmelser. En slutlig kontroll utförs också för att försäkra er om att allt står rätt till. Kundens uppgift är att begära dokumentation om varje utförd el-tjänst. Det fungerar som ett bevis eller ett slags kvitto på det utförda jobbet och vem som har skött det.

Gör inte jobbet själv

Små saker inom el kan man självklart göra själv. Man ringer exempelvis inte till ett serviceföretag för att byta proppar eller glödlampor då sådana uppgifter enkelt kan göras av vem som helst. Annat gäller för större och svårare jobb. I de flesta fall handlar eltjänster om att arbeta med starkström och dessa nivåer kan vara dödliga. El kräver skydd och kunskap om hur man ska gå tillväga för att utföra ett visst arbete. Att göra jobbet själv utan att ha de gedigna kunskaperna är väldigt farligt och kan innebära både skador och dödsfall. Därför bör man alltid anlita en elektriker när man behöver få gjort ett eljobb.

5 saker att tänka på när du byter badkaret

6 maj 2020

Att renovera och inreda badrum är stora och roliga projekt som kräver en hel del planering. Ofta blir det så att man både byter ytskikt och inredning. Vad behöver du tänka på vid byte av badkar?

Projektet badrum är inte en liten sak att planera och genomföra. Det är inte bara ett beslut som ska tas utan väldigt många. Beslutet om renovering är taget men hur ska det genomföras och av vem? Som med det mesta i livet styrs besluten av både behov och av storlek på plånbok. Vilka ytskikt ska man välja? Vilken komfort önskar man? Ska golvvärme installeras? Sanitetsporslin är också något som kräver en del funderingar. Ett eller flera handfat, typ av toalett och badkar kräver tankeverksamhet. Storlekar och modeller finns det gott om i samtliga fall. Vad är viktigt för dig?

Badkar för renlighet och njutning

Dusch och duschkabiner i all ära men det är något speciellt med badkarsbad. Det är en ren njutning att sänka ner kroppen i varmt vatten och ligga och filosofera över tillvaron en stund. Duschandet behöver man ändå inte avstå från med rätt utrustning. Men vad är viktigast att tänka på när du ska byta badkar?

Först behöver du förstås tänka på de rent praktiska frågorna. Det allra mest basala är måtten. Hur stort är ditt gamla badkar och hur stort badkar får du plats med i ditt nyrenoverade badrum? Nummer två på listan är också det en praktisk fråga. Hur ser det ut med badkarets vikt? Tål golvet ett betydligt tyngre badkar? Tredje frågan då - ser röranslutningarna likadana ut och fungerar det med ditt avlopp? Fråga nummer fyra handlar om spabadkar. Många är intresserade av att installera dylika och det är förståeligt för det är trevligt med massagestrålar och belysning och andra finesser.

Spabadkar kräver jordfelsbrytare

Om du har plats för ett spabadkar och är intresserad av att uppgradera ditt badrumsinredning med ett sådant måste du komma ihåg ett par saker. Ett spabadkar behöver el till belysning och andra funktioner och ska därför förses med jordfelsbrytare. Ett spabadkar är också rejält tungt, speciellt då det är vattenfyllt. Den femte funderingen rör framtiden och dina behov. Hur ser det ut idag och hur ser det ut imorgon? Hur många personer består ditt hushåll av och hur många består det av imorgon? Är badkar det bästa valet, eller dusch - eller spabadkar? Rätt planering ger ett badrum som passar hushållets behov.

Tar man hjälp av de som kan golvslipning som de i Göteborg får man ett golv som håller länge

2 maj 2020

Slipade ni också golvet själva i er förra bostad? Det blev ju inte så bra i hörnen och dammigt var det. Det finns de som är riktigt bra på golvslipning i Göteborg och som gärna gör jobbet.

Kanske slet ni ut de där gamla linoleummattorna med en gång då ni flyttade in i nya lyan. Under hittade ni ett fint gammalt brädgolv men något gulnat och slitet. Att slipa det och sedan behandla med olja eller lack kan vara det där lilla extra som gör rummet. Visst kan man göra jobbet själv och spara en slant men det blir otroligt dammigt och det väsnas mycket. Slippapper och hyra av maskin kostar också en hel del så det är inte säkert att det blir billigare att slipa själv. Bättre är då att anlita någon som är specialist på golvslipning. En hantverkare som kan golv vet vilken slipteknik som ska användas till olika träslag och trämönster.

Fötter på ny golv

I dag har man fler valmöjligheter då det komme till efterbehandling av trägolv

I Sverige har vi en lång tradition av trä som materialval då det kommer till golv. Riktigt gamla trägolv är ofta gjorda av trä i hög kvalitet och därför näst intill outslitliga. Det finns nästan inget vackrare än ett gammalt brädgolv med fin patina och som doftar såpa. Därför ska vi ta tillvara våra trägolv och sköta om dem på bästa sätt. Även parkettgolv ska skötas och slipas och man behöver inte alltid lacka dem som förr i tiden. Idag är möjligheterna och valen större. Man kan färga in parkettgolv efter slipning så att träet får en ljusare eller mörkare uttryck. Det finns också lack i olika glanshetsgrad att välja mellan och helt matta lack men också golvoljor eller vax. Det finns många valmöjligheter och ibland kan det vara svårt att välja.

En golvspecialist kan även laga trägolv

En duktig renoveringsfirma av golv vet vad som passar er lägenhet eller hus bäst och kommer gärna med goda råd och förslag. De vet hur man bäst vårdar era golv och kan även reparera och byta ut brädor eller parkettstavar om så skulle behövas. Trä är ett levande material och att laga ett golv kan vara svårt att göra själv. Anlita därför hellre en firma som kan golvslipning som de i Göteborg och ert golv kommer att hålla i många år till. Vi rekommenderar denna webbplatsen: https://www.golvslipninggöteborg.com

Experternas råd om husbygge

27 apr 2020

Att bygga ett alldeles eget hus är det många som drömmer om och det är en härlig upplevelse, men den kan också vara stressig. Här kommer tips på saker du kan tänka på innan du drar igång med bygget.

Om du är en av många som drömmer om att genomföra ett husbygge så kanske du har flera frågor du funderar över. Det är fullt normalt vid ett sådant projekt, i och med att husbyggen innebär många beslut och är tidskrävande. Men när huset står färdigt och din dröm har gått i uppfyllelse då är det så värt det. Det första du bör göra är att hitta en tomt som du gillar och sedan ta beslutet om du vill försöka dig på att sköta projektet själv eller ta hjälp av en entreprenör som sköter allt åt dig. Väljer du en helhetslösning kan du känna dig tryggare med att veta att du har erfarna människor som kan bygga hus som håller i alla trådar. För att få inspiration så kan det vara en kul grej att gå på husvisningar och du kommer där få tips och inspiration till ditt hem.

Tomten

När du väljer din tomt, se då över om det är en tomt som behöver röjas på berg innan plattan kan gjutas. Att bli av med berg är relativt enkelt med bergsprängning men det kommer att kosta mer. Se över tomten om det finns mycket vatten i flöde för att veta hur mycket dränering som bör göras i marken. Du bör anlita en firma som sysslar med markanläggning för detta. En viktig sak med placeringen av huset är att se till så huset hamnar i ett bra läge i förhållande till alla väderstrecken.

Husets utformning

När husets planlösning ska göras är det bra att igen se till solen och väderstreck för att på så sätt få den rätta utformningen på huset. Kanske vill du ha sol på morgonkvisten och då kan det vara fint att planera in en liten altan där solen skiner. När husets utformning ska så bör du planera tillsammans med någon med erfarenhet inom området, eftersom det underlättar dina beslut. Du bör se till vilka funktioner du vill ha i huset och hur många rum du behöver. Kanske är det så att du och din familj trivs bra i köket? Då är det en utmärkt idé att satsa på ett lite större kök där det är lätt att umgås. Läs mer om husbygge på denna sida: https://www.byggahusgöteborg.se

Är det vanligt med svarta badrum?

20 apr 2020

Glöm vitt och fräscht. Nu är rätt tid för dig som gillar mörka badrum. Gillar du svart undrar du kanske om det är vanligt med svarta badrum?

Ljusa skandinaviska naturtoner är en stor trend under början av 2020-talet. Men det handlar inte om ljust och fräscht, nej mer hållbart och i den riktningen finns också plats för naturnära mörka material och metaller.

Parallellt med den ljusa skandinaviska trenden finns en asiatisk trend där ljusa färger matchats med mörka kontraster, gärna svarta detaljer. Det ska gärna vara typiskt japanska markörer som vaser, figurer och skiljeväggar i rutmönster. Så samtidigt som det finns en hel del ljusa färger i våra badrum 2020 finns alltså också en hel del mörk inredning nu framöver.

Egentligen kan man säga att svart, olika nyanser av grått och vitt aldrig riktigt går ur tiden när det gäller våra badrum. De här färgerna är alltid trendiga eller rättare sagt - de är klassiska och blir aldrig fel!

Däremot styr trenderna hur mycket av de olika färgerna som finns i butik och i vilken omfattning. På senare år har mörka färger, bruna träslag, djupt blått, skogsgrönt och svart kommit tillbaka. I dag har många moderna hotell dunklare färgsättningar i sina rum, också badrummen!

Rinnande dusch

Vitt porslin med svarta detaljer

Ett säkert kort för dig som gillar svart är att behålla det vita porslinet i badrummet, alltså badkar, wc och tvättställ. Kombinera sedan med svarta skåp och lådor. I dag finns en hel del svart på marknaden när det gäller förvaring av allt från tvättmedel till handdukar och annat som kan vara bra att ha på plats i badrummet.

I och med den asiatiska trenden kommer som sagt typiska detaljer som figurer in i inredningen. Japansk inredning har en lätthet över sig, som bambu, men samtidigt finns utrymme för mörka dramatiska kontraster. Japanska figurer passar in i de senaste årens trend med skulpturer och nu i år ska gärna gränserna mellan olika rum suddas ut. Det är inte längre konstigt att plocka in detaljer från vardagsrummet i ett badrum. Det betyder att du som vill ha metallskulpturer i badrummet kan känna dig fri och dessutom trendig.

Maskulint mörka toner

Lite väl förlegat är kanske att prata om feminina och maskulina toner så här i början av 2020. Gränserna här kommer också suddas ut men i klassisk inredning brukar man tala om skillnaderna däremellan. Det traditionellt maskulina har kommit mer och mer under slutet av 2010-talet med toner av djupt havsblå, skogsgrönt, riktigt murrigt brun men också mer mellanfärger som beige och mörkare sandtoner. Gemensamt för alla de här tonerna är att de känns som plockade ur naturen och att de passar mycket bra ihop med svart.

Svart kakel i badrummet är kanske inte så vanligt nu, men för den riktigt modige kan det bli rätt kort att välja under 2020-talet. Under det här årtiondet kommer också belysningen i våra badrum ändras. Det finns större möjligheter att leka med mörka färger eftersom ljuset ändå går att bygga upp med hjälp av ny ljusteknik.

Levande växter är redan en stor trend som förväntas växa ännu mer 2020. Tidigare har växter haft svårt att överleva i mörka badrum men nu kan de också få mer ljus av nya lampor och bättre belysning. Blommor och levande växter väntas bli en mer naturlig del av vår inredning, inte som ett tillbehör eller en dekoration utan med en funktion. De ska hjälpa oss människor att må bättre och få bättre inomhusluft till exempel.

Slitet golv blir som nytt med golvslipning i Nacka

17 apr 2020

Är dina golv där hemma slitna och skulle må bra av en uppfräschning? Om du bor i stockholmstrakten så har du golvslipning i Nacka att ta hjälp av. Då kan trägolven i din bostad bli som nya.

Funderar du på att fräscha upp din bostad? Att ge bostaden en ny look är kul och ibland även en nödvändighet. De flesta som renoverar där hemma i sina bostäder tänker inte alltid på att golven också gärna vill bli omhändertagna. Och med golven fixade kan din bostad få en helt ny känsla. En bra idé är att utföra en golvslipning för det får dina golv att se nya ut och med en ny finish kan du förvandla din bostads interiör helt.

Det finns golvslipning i Nacka för dig som vill ta hjälp av någon kunnig från detta område. När du ska slipa ditt golv kan det uppstå en del frågor. Till exempel frågan om damm är en återkommande undran från bostadsägare. För ingen vill ju ha en bostad full av damm. Men du kan vara lugn för med dagens slipmaskiner kommer din bostad att vara dammfri. Slipmaskinen som används har en dammsugare inbyggd som suger upp allt damm. Väldigt smidigt och skönt att slippa damm överallt.

Vardagsrum

Hur går en golvslipning till?

Du får besök av din inhyrda firma som ska hjälpa dig med golvslipningen och ni går igenom processen. Ni kommer att se över vilket slags golv du har och vad du planerar att använda för efterbehandling. Du måste plocka undan alla saker som kan vara i vägen. Det är viktigt att eventuella spikar och dylikt som är i golvet spikas ner men det kommer inte du behöva bry dig om att göra. Görs inte detta kan det bli fula spår i slipningen och det vill man ju verkligen inte ha.

Sedan är det dags för slipningen och den görs med en speciell slipmaskin. Därefter ska golvet göras rent noggrant för att efterbehandlas. Den sista behandlingen som görs är med en olja, lack, bets, såpa eller lut. Och det är möjligt att tillsätta en lite vit färg i detta så slutfinishen blir en aning vit om man gillar det.

Klassisk såpskurning

Det finns många olika sorters efterbehandlingar att göra och en som är en klassiker är såpskurning. Detta är en mycket gammal metod som man fortfarande använder sig av för den ger ett snyggt resultat och är mycket hållbar. Vi rekommenderar denna sajten: https://www.golvslipningnacka.se/

Fönsterbyte – vad ska du tänka på?

13 apr 2020

När behövs ett fönsterbyte och vad ska man tänka på innan man påbörjar ett sådant projekt? Att välja rätt fönstertyp kan verka svårt men hjälp finns att få.

Att byta fönster kan verka som ett jätteprojekt som kräver både en hel del pengar och tid, vilket kan vara sant i vissa fall. Vad ska du tänka på vid ett fönsterbyte? Först och främst har varje byggnad sina särskilda behov. Äger du ett hus eller en villa är det upp till dig att bestämma vilken typ av fönster du ska ha. Samma regel gäller inte om du bor i en anrik bostadsrätt där fastighetens utseende måste bevaras genom de rätta fönstren. Med andra ord måste man ibland även ta hänsyn till andra utomstående faktorer än sina egna preferenser. Oavsett fastighetstyp så är fönsterbyte en god investering. Den lyfter byggnadens utseende och kan leda till bättre inomhusklimat.

Dags att byta fönster?

Hur vet man när det har blivit dags att byta fönster? Två viktiga och synbara anledningar är ifall det är tvärdrag eller om inomhusklimatet är försämrat. Tvärdrag är möjligtvis den mest akuta anledningen till att prioritera ett fönsterbyte speciellt i vårt kalla svenska klimat. Att jämt få in kall luft kan skapa obehag och har utan tvekan en negativ inverkan på kassan. För låg temperatur inomhus leder naturligtvis till högre kostnader för uppvärmning. Det blir en ond cirkel där man betalar mer för att ha det varmare samtidigt som fönstren släpper in kall luft dygnet runt. Lyckligtvis finns det inte bara bra företag som kan installera rätt fönstertyp utan även massor med olika produkter på marknaden som man kan välja mellan.

Så här går ett fönsterbyte till

I de allra flesta fall anlitas det företag som utför installation av nya fönster åt en. Arbetsprocessen är oftast både enkel och smidig om den planeras väl i förväg. Följande grundliga steg bör följas:

- Välj ett företag med kompetens och erfarenhet inom fönster och fönsterbyte – titta på deras referenslista innan det slutgiltiga valet.

- Ring och boka ett hembesök - företaget kommer att titta på de befintliga fönstren och ge användbara råd för val av fönstertyp.

- Begär en offert - ett prisförslag där det ingår produktval, tidsåtgång och totalkostnad måste vara inkluderade.

- Montering och leverans – företaget levererar och monterar fönstren.

Viktigast är att hitta den optimala lösningen för hemmet eller fastigheten samt att utföra själva bytet på ett snabbt och tillfredsställande sätt. Vi rekommenderar: https://www.fönsterbytedalarna.se

Fördelar med en tillbyggnad

12 apr 2020

Har ni nya spännande planer och behöver mer yta att förverkliga dem på? Funderat på hur du kan lösa behoven hemma genom att renovera eller bygga ut. Med ett hus har du så många möjligheter.

Börjar ni bli trångbodda och behöver ett extra sov- eller lekrum, eller är det bara så att ni behöver ny yta för att inreda en atelje eller kanske ett hemmagym? När du äger ditt eget hem är möjligheterna oändliga och du kan skapa betydligt mer än du tror. Vill du utöka bostadsytan genoma att bygga ut och öka bostadens totala volym så räknas det som att du gör en tillbyggnad - oavsett om du gräver källare, bygger torn och tinnar eller bygger åt sidan med ett extra rum. Vad du får göra och vad som räknad som tillbyggnad kan du till exempel läsa om hos Boverket. Anlitar du en erfaren och skicklig snickare att utföra jobbet så kan de garanterat de regler som gäller.

Uppåt, utåt eller under

Så vad är optimalt för er, hur ser tomten ut och vilka behov har just er familj? Bygger ni ett tonårsrum eller en hemmabiograf är det bästa läget kanske att bygga under huset. Antingen att skaffa källare eller inreda en redan befintlig källare. Önskar ni hellre ett nytt rum för relax och avkoppling vill ni kanske bygga ut med ett rum som har stora glasfönster för utsikt mot trädgård och andra omgivningar. Ett rum med bra insläpp av naturligt ljus, möjlighet att avskärma sol och plats för solstolar och kanske någon yogamatta. Vad du än bygger, se då till att inreda med naturliga material. Ta hjälp av din lokala snickare och välj närodlat trä. Placera även levande växter i rummet för att tillföra liv och energi - vilket behövs i varenda utrymme i ditt hem.

Vad mer drömmer ni om

När du väl anlitar en duktig snickare, tänk till vad mer ni är i behov av. Kanske är det dags för en fasadrenovering, att måla eller rent av byta panel på huset. Att göra detta i samband med en tillbyggnad gör ju att allt smälter samman på ett harmoniskt vis och tillbyggnaden ser ut att ha tillhört huset i all evighet. Dessutom får hela huset ett lyft med hjälp av en uppdaterad fasad. Välj en snickare som är både mångsidig och erfaren, som är bra på att samarbeta i delentreprenad med målare, elektriker och andra kompetenser. Glöm inte att du kan göra ROT-avdrag när du anlitar en snickare.

Viktigaste och dyraste rummet i bostaden

10 apr 2020

Det finns många mysiga vrår i en bostad men bara ett kallas för hemmets hjärta. Här lagar man maten som behövs för att överleva och det är också här man brukar samlas för trevligt umgänge.

I en bostad så kan man göra vilken planlösning man önskar men det är två rum som man måste ha in i en bostad: toalett och kök. Utan dessa möjligheter så kan man inte fungera och leva sitt liv på ett bra sätt. Dyrast av dessa är köket. Förutom att här liksom i badrummet, har vatten och avlopp indraget, så är rummet även fyllt av inredning som kostar en hel del. Och det gäller inte enbart inköp utan även när det kommer till installation, underhåll och reparationer. En toalettstol kan man laga ganska enkelt och köpa ganska billigt ny, men det är värre med spisar och kylskåp.

Planritning som man önskar

Populärt på senare år har blivit att ha en öppen planlösning där köket och vardagsrummet går ihop. Fördelen är att det blir större ytor och ljusare, men nackdelen är att man tittar på teven i stekoset och endast en vridning på huvudet påminner om berget disk som måste tas om hand. Många löser detta genom att sätta in en köksö som en slags trevlig avdelning, som blir en avdelare mot köket och som man dessutom kan sätta några barstolar vid för att få ett trevligt umgänge med vänner och familj under matlagningen. För många har maten inte enbart blivit en nödvändig del för att överleva utan också ett intresse och en passion, som man gärna delar i sällskap med andra.

Festens mittpunkt

Om man har mindre middagar eller större fester, så är det ändå ett rum som har en speciell dragningskraft och det är köket. Här tar man sig något snacks eller något att dricka. Man kan konversera med kocken under matlagningen. Eller till och med delta i något som behöver göras. Det blir ett lättsamt sätt att umgås istället för att lite stelt sätta sig i vardagsrummet och känna att det enda utbyte man har är att prata. Hur man väljer att inreda avgör också var gästerna föredrar att umgås. Man vill röra sig lätt och därför är barstolar mycket populära. Eller att stå och luta sig emot en köksö eller diskbänk. Om man vill kan man planera köket inte enbart efter funktion vid matlagningen utan även som en umgängesyta. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.köknyköping.se

Vilken typ av tak borde jag välja?

9 apr 2020

Antingen man bygger nytt eller bygger om, så finns det en mängd olika slags takbeklädnader att välja bland. Men hur vet man vilket tak som är bäst till sitt hus och finns det hjälp att få?

Taket är inte enbart ett skalskydd och skyddar huset mot fukt och kyla, det är även något som sätter tonen och förändrar ett hus markant. Byter man från ett brutet tak till ett mansardtak så ger det huset genast ett pampigare uttryck. Och väljer man istället ett pulpettak så blir huset plötsligt mycket modernare och coolare. Men även takbeklädnaden ger en unik känsla till huset, så genom att experimentera med taklutningar och takbeklädnader så kan man skapa helt olika hus, fast att själva väggarna är exakt likadana. Detta kan man se till exempel i villaområden där de boende själva har fått välja vilket tak och färger de vill ha på huset. Men vilket tak ska man då välja till sitt hus?

Modernt, rustikt eller naturligt

Det är svårt att tycka annat än att ett halmtak ger en rustik och gammeldags ton i modern tappning och brukar ligga på hus med brutna tak och eventuellt en takkupa. Hus med halmtak brukar också vara putsade stenhus, fast att det egentligen inte spelar någon roll vilket material som fasaden är gjord av. De takläggare som arbetar med halmtak gör oftast endast det, och tar projekt runt om i landet. Beklädnad av endast takpapp brukar finnas på platta tak eller pulpettak. Det vill säga modernare hus. Det är också oftast på dessa typer av tak som man kan anlägga ett naturtak, det vill säga ett tak av fetbladsväxter. Mansardtak och brutna tak kan ha såväl plåttak som takpannor av någon sort och är de tak som ses som de mest traditionella taken.

Hjälp vid läggning av tak

Om man är osäker på vilket tak man ska välja när man antingen gör en nybyggnation eller ska lägga om sitt tak, så kan man ta hjälp av ett företag som arbetar med takläggning. Här kan man få råd om vilket slags tak som kan passa och även vilken takbeklädnad som kan passa i området och på det huset. Ska man renovera sitt tak och vill byta takbeklädnad så är det viktigt att kontrollera om taket är modifierat för den nya vikten. Om takets totalvikt blir högre så kan undertaket behöva stärkas en del. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.takläggareborlänge.biz

Alla sorters elarbeten - anlita en elektriker

9 apr 2020

Vid väldigt många projekt i en fastighet eller i närheten av elledningar kan det snabbt bli farligt. El är inget att leka med, så därför bör du anlita en elektriker i Bromma för att ta hand om det.

Ska du renovera ditt hus, kanske köket eller sovrummet? Vilket rum det än är så går det elkablar runt om bakom väggar, det finns eluttag lite här och där och kontakter till lampor, antenner och telejack. Nästa allt vi använder idag drivs av el och det blir också farligare att leva än förr. Även om du vill vara den typiska hemmafixaren så ska du absolut inte gå och peta i kontakter utan att veta exakt vad du håller på med. Minsta lilla fel kan orsaka skador på både dig och huset. Sedan kanske ni inte har någon el alls efter det lilla misstaget. Ta inga risker, anlita en elektriker.

Elektriker i Bromma hjälper dig

Genom att anlita en elektriker som tar hand om elen så slipper du och dina anhöriga oroa er. Elektrikerna har utbildning och kunskap och vet vad de håller på med, vilka åtgärder som ska göras och hur man får det att se snyggt ut efteråt. Att installera elapparater, sätta in kontaktuttag eller dra sladdar bakom väggarna ingår i deras vardag och det blir ett säkrare arbetssätt. Även vid transporter eller om man ska flytta något stort kan en elektriker komma till hands. Det kan vara så att ledningarna hänger i vägen för transporten och man behöver stänga strömmen för att ingen ska skadas.

Skapa ditt drömhus

Drömmer du om ett stort hus nära havet med lampor både inne och ute, ljusslingor runt träden och över hängmattan? Eller en pool med spotlights och gammaldags lyktstolpar i trädgården? I köket ska det vara spotlights i taket, lyse över vasken, eluttag överallt och vem vill inte installera ett hemmabiosystem? Genom att anlita en elektriker kan detta fixas på nolltid. Du behöver visserligen skaffa materialet, men därefter är det bara att slänga dig i hängmattan och läsa en bok och njuta av det fina sommarvädret. Du kan dessutom ta dig tid till att umgås med vänner, familj eller ha en egendag. När du kommer tillbaka har du en underbart fin trädgård med ljusslingor och lampor överallt och en mysbelysning som heter duga inne i ditt nya biorum. Det är bara att samla familjen, poppa popcornen och starta filmen. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.elektrikerbromma.nu/

En elektriker kan dra ny el i hela bostaden men åtar sig även mindre uppdrag

8 apr 2020

Är ni trötta på röran av grenuttag och förlängningssladdar? Har ni för få vägguttag i bostaden? Det finns auktoriserade elektriker i Uppsala som åtar sig både små och stora uppdrag.

Har ni renoverat och behöver dra ny el eller vill ni ha bättre ljus över arbetsbänken i köket? Kanske ett uttag i badrummet? Vissa elarbeten kan och får man göra själv men det är svårt att veta vilka. Och det är heller inte säkert att man vet eller gör rätt. I Sverige är det lag på att man måste anlita en auktoriserad elektriker för vissa elarbeten. Drar man ledningar fel eller använder felaktiga material kan det börja brinna. Felinstallerad el kan även orsaka personskador. Brinner villan ner på grund av att man själv har dragit elen felaktigt så gäller inte heller hemförsäkringen. Med andra ord så kan det bli en dyr affär.

Välj en auktoriserad elektriker annars gäller inte hemförsäkringen

Bättre och säkrare är därför att anlita en professionell och auktoriserad elektriker. En elektriker utför diverse olika elarbeten som att installera spotar i taket, fjärrstyrda lampor till att dra el i ett nybyggt hus. När man anlitar en elektriker ska man vara noga med att de har de certifieringar som krävs. Bra är också att välja någon med gedigen dokumenterad erfarenhet. Har de dessutom några större kunder i bagaget kan man vara säker på att få ett ordentligt arbete utfört. En seriös elektriker lämnar även ett dokument över utfört arbete. En slags garanti där det står vad arbetet innefattade och vilka slags material som använts. Skulle det sedan mot all förmodan ändå ske en olycka kan man visa dokumentet för försäkringsbolaget.

Elbesiktiga huset och få koll på hur elledningarna mår

En skicklig och engagerad elektriker tänker också på miljön. Det finns exempelvis elektriker i Uppsala som kan ge förslag på miljövänliga och energieffektiva elinstallationer som man kan göra för att även spara pengar. En elektriker kan också elbesiktiga ert hem och kontrollera i vilket skick elledningarna är i. Detta kan vara bra om man till exempel har ett äldre hus med gamla ledningar. Det är bättre att upptäcka felen innan de ställer till det och kanske orsakar en brand eller personskador. Kontakta en auktoriserad elektriker och be om en kostnadsfri offert. Bra att veta är att ni också kan nyttja ROT avdraget då ni anlitar en elektriker. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.elektrikeruppsala.nu/

Så minskar du risken för asbest

7 apr 2020

Asbest är sedan länge förbjudet i Sverige, men kan fortfarande påträffas i äldre hus. Undvik att utsättas för asbest i hemmet genom att ha koll på var det kan finnas och hur man blir av med det.

Tider förändras och så även synen på och kunskapen om olika byggmaterial - som tur är. Asbest ansågs från början vara ett revolutionerande material med bl a särskilt brandskyddande egenskaper, tills dess otäcka inverkan på människors hälsa uppdagades och asbesten totalförbjöds. Under 1960- och 1970-talet hann det dock användas mycket flitigt i en hel del byggen och bostäder, och rester av det kan ännu hittas i t ex mattlim, plastmattor, kakelfogar och rörisoleringar. Så länge det sitter på plats är det dock ofarligt, det är först när man börjar riva i det som de farliga fibrerna frigörs och börjar cirkulera i luften. Bor du i ett äldre hus och är sugen på att byta ut dystra 70-talskulörer mot något mer ljust och fräscht? Då är det viktigt att först kolla upp om det kan finnas asbest i huset, och hur det i sådana fall bör hanteras.

Anlita en firma för säkerhets skull

Analys och sanering av asbest kan utföras av dig som privatperson, men då gäller det att ha full koll på hur det måste gå till samt ha tillgång till ordentlig skyddsutrustning. En vanlig hederlig dammsugare duger t ex inte, då fibrerna enkelt kan leta sig igenom filtret och ut i luften som du andas. Inte heller fungerar det med ett vanligt munskydd. Sanering av asbest kräver både luftsluss, specialdammsugare och skyddsdräkt av det rejälare slaget för att vara så säkert som möjligt. Allra bäst är därför att anlita en auktoriserad firma, som är godkänd för att både identifiera, sanera och ta hand om gammalt asbestmaterial.

Ha koll på vanliga asbestkällor

Synen på asbest som ett mångsidigt mirakelmaterial bidrog till att det användes inom en hel rad olika byggarbeten och konstruktioner. För att minska risken att utsättas för asbest när du t ex ska bygga om eller renovera hemma, är det därför viktigt att känna till de vanligaste källorna till asbest och se över vilka som kan finnas i din bostad. Glöm inte att också kontrollera exteriören, då asbest var populärt att använda i både fasadmaterial och takskivor. Gillar du att meka med gamla bilar? Var försiktig med äldre bromsar och dylikt - en vanlig källa till asbest som dessvärre endast få känner till.

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.