Blogg

10 smarta tips för dig som ska måla om huset

4 aug 2020

Börjar färgen flagna på huset eller har färgen blekts av solen? Hur som helst som kan det vara dags för att måla om. Här kommer därför 10 tips och råd som kan vara bra att veta.

Ett tips innan du börjar är att använda dig av (1) systemmålning. Genom att måla huset i tre olika steg så kommer du få ett perfekt slutresultat. Det första steget är att impregnera de ytor som helt består av trä på fasaden med grundolja. Detta skyddar fasaden. Steg två är att använda en trägrund för att motverka fuktupptagning och missfärgningar ytterligare och i sista steget kan du börja måla med fasadfärgen.

(2) Måla under sommarhalvåret för att slippa regn, fukt och kyla. Detta kan skapa missfärgningar och fläckar på färgen.

Gör det ordentligt från början

(3) Genom att rengöra och ta bort alger och mögel på fasaden så håller sig färgen längre och du slipper onödigt arbete. Det ser även nymålat ut mycket längre.

(4) Du kan förlänga husets livslängd genom att inte vänta för länge med målningen och tvätta fasaden regelbundet.

(5) Byt ut ruttet och sprucket trä och skrapa bort lös och flagnad färg.

(6) När du väl ska måla träfasaden, börja då med att grundmåla med både olja och grundfärg och sedan kan du måla i minst två lager med den färgen du har valt ut för fasaden.

(7) När du ska måla puts och betong så måste ytan vara torr, ren och fast. Laga sprickor och skador. Även här behövs det grundmålas och därefter måla med din bestämda färg i många tunna lager.

Ta hjälp av en målare

(8) När du ska välja färg, ta då reda på vilken färgen som tidigare använts. Vid träfasader är det vanligast att använda akrylatfärg som ger ett bra skydd mot alla väder och håller länge vid jämna tvättningar, eller alkydoljefärg, som ofta har en högre glans och ger ett bra fuktskydd.

(9) När du väljer kulör, tänk då på när huset byggdes och vilka kulörer som var vanliga då. Det är oftast dessa som passar bäst ihop med huset. Tänk också på att i vissa områden finns det bestämda färger som ska användas, så kolla med kommunen innan du börjar.

(10) Ta hjälp av hantverkare eftersom det är mycket att hålla reda på. Därför kan det enklaste och mest effektiva vara att ta hjälp av kunniga målare i Vallentuna.

Välja stenläggare i Stockholm eller göra själv?

17 jul 2020

Letar du efter en stenläggare i Stockholm? Funderar du på att fixa stenläggningen själv? Här får du lite tips och råd för att lyckas samt för- och nackdelar med att stenlägga själv.

Det är vackert med stenlagda uppfarter och gångar. Det är inte bara vackert, det är praktiskt och lätt att underhålla. Idag finns det en mängd olika varianter av marksten och det finns något för alla. Bor man i Stockholm kan det vara en bra idé att fundera på om man vill anlita en stenläggare i Stockholm eller göra jobbet själv. Fördelen med att anlita ett proffs är att slutresultatet garanterat ser proffsigt ut men också för att du sparar tid som du kan lägga på annat. Att göra det själv behöver inte vara så komplicerat men det kräver material och verktyg men även många gånger att man hyr maskiner. Det går heller inte att komma ifrån att det är ett tungt jobb.

Gediget förarbete, grunden för ett lyckat resultat

Ska du göra jobbet själv så är det viktigt att du börjar planera i god tid och lägger energi på förarbetet. När du väljer sten så ska du tänka på att den ska hålla för ändamålet. Du behöver en plattvibrator och dessa går att hyra. Kontrollera underlaget och se till att du kan gräva ungefär 15 till 30 centimeter djupt. Se till att mäta ut ordentligt och att alla linjer blir raka. När du grävt upp så ska marken plattas, det är väldigt viktigt att det blir helt platt. För att undvika ogräs mellan plattorna bör du lägga en fiberduk. Lägg sedan stenmjöl och platta lätt med vibratorn. När detta är gjort kan du börja lägga stenen. Se till att lämna fogmellanrum på ungefär 3 millimeter. Foga sedan och sopa tills alla fogar är ifyllda.

Anlita proffs?

Tycker du det blir för mycket jobb med grävande och sättande är det bra att anlita ett företag istället. När du väljer stenläggare ska du börja med att begära in offerter, det kan löna sig att höra med flera. Innan du väljer företag, kolla då på referenser från tidigare kunder. Billigast eller dyrast är inte alltid det bästa valet. Var noga med att företaget har sin ekonomi i ordning och att de har F-skattsedel. Fördelen med att anlita ett företag är också att de kan komma med råd om vilka plattor som passar ditt ändamål och de behov du har. Det är vackert med stenlagda uppfarter och gångar så tveka inte att ta steget! Vi rekommenderar denna websajten: https://www.stenläggarestockholm.se

När dagen D plötsligt är kommen!

9 jul 2020

Har du vunnit på lotto? Ska du äntligen skaffa det spa-liknande bad du alltid drömt om i din egen lägenhet? Vad ska du tänka på? Vilka val ska du göra? Se till att välja en riktigt bra leverantör.

Drömscenariot att du plötsligt fått en riktigt stor pott med pengar. Ett arv, en gåva eller en lottovinst. Vilket spelar egentligen ingen roll. Låt säga att du äntligen ska göra det du så länge önskat dig och drömt om - du ska skapa ditt eget drömbadrum. Hur ska du tänka och vad ska du tänka på? Här kommer ett gäng tips på hur du kommer igång och hur du ska tänka när du ska renovera badrum i Stockholm.

Steg ett är alltid att leta inspiration. Vad är det du tilltalas av och drömmer om? Har du en förebild som du vill återskapa i ditt eget hem? Vilka färger drömmer du om? Vilka material? Vad har du för textilier som ska matcha kakel och klinker? Ska där vara golvvärme och dimbara spotlights?

Att anlita hantverkare

När du ska renovera ett badrum, alltså ett våtrum, är det extra noga med certifierade hantverkare. Som du säkert vet finns det olika standarder som behöver uppfyllas i ett våtrum. När du renoverar ditt badrum vill du följa dessa. För om du tar in en för billig hantverkare som inte har rätt certifikat, som inte renoverar enligt de gällande reglerna, så får du inte hjälp av försäkringsbolaget om en vattenskada eller liknande uppstår. Kolla referenser. Träffa hantverkaren eller chefen åtminstone innan du skriver avtal. Ta in ett par olika offerter och jämför. Gör de hela jobbet själva? Har de alla kompetenser inhouse eller hyr de in externa? Har de F-skattsedel och har de försäkringar?

Alla de roliga valen du gör

När du valt en hantverkare/leverantör som känns bra på alla sätt och vis så blir det planeringsmöte. Vissa firmor som renoverar badrum har ju showroom på firman. Då kan du besöka dem och kolla in olika visningsbadrum. Det ger känslan av olika materialval och färgkombinationer på plats. Du sätter grunden i form av vilka färger du vill ha i ditt badrum. Är det klassiskt svart eller vitt? Eller vill du ha en spa-feeling och gå mot sandfärgat kakel och lyxa till det med lite glitter och glamour - kanske en mosaik i glittrande turkos eller guld? Det är ditt drömbadrum som ska skapas.

Att välja partner är ett stort beslut

1 jul 2020

Några gånger under livet är det skarpt läge. Besluten om att köpa hus, gifta sig, bilda familj eller byta karriär. Hur ska man tänka kring de stora frågorna? Finns det en karta eller en väg?

Det kan låta krasst, men det finns likheter mellan lägenhetsköp och valet av livspartner. Först som sist är det en kombination av känslor och faktaunderlag. Vilka behov ska mötas? Hur mycket kan du satsa? Hur riskbenägen är du? Vilka erfarenheter har du sedan tidigare och vad har du lärt dig av dem? Se gärna familj och vänner som en form av besiktningsmän som kan peka ut riktningen. De har sett dig göra tabbar, de känner dig och vill dig väl.

Första intrycket

När du ska välja bostad brukar det börja med foton och information via mäklare på nätet. Finns du på en dejtingapp är det samma sak där. Du själv och de du möter presenterar sig i ord och med foton. Så kommer dagen för visning av bostaden eller en fika med din dejt. Hur stämmer verkligheten med annonsen? Här skulle många råda dig att lita på magkänsla och dina sinnen. Luktar det gott i huset eller får du en känsla av mögel? Är det problem med buller från trafiken eller andra störande ljud? Hur doftar din dejt? Är det bra flyt i ert samtal? Blir du nyfiken på personen eller vill du helst bara dra? Ett bostadsköp innebär ekonomiska kalkyler som prisnivå, månadsavgift och behov av renovering. Att möta en eventuell framtida partner kan absolut handla en del om ekonomi, (vem har råd med långdistansförhållanden?) men de flesta låter känslorna fälla avgörandet, vilket väl är rimligt.

Spurten mot ett avgörande

Vi är alla olika. En del har inga problem med att fatta snabba beslut, med risk för att skjuta problem på framtiden. Kärleksbekymmer eller ekonomisk misär. Det tar man tag i längre fram. Andra lyckas inte fatta de avgörande besluten över huvud taget. Med nolltolerans mot risker och stora behov av trygghet väljer de att stanna där de är. Det är obehagligt att riskera kostnader för läckande tak eller dyrt underhåll, eller för ett brustet hjärta. Generellt är det väl så att några absoluta facit finns inte, varken för affärer eller kärlek? Att ta del av andras erfarenheter och läsa på, både om kalla fakta och heta romanser är råd som håller över tid. Andra har säkerligen gjort liknande överväganden genom historien. Vi tipsar verkligen att läsa mer på denna sida: https://besiktningsbyran.se/

Att dela istället för att äga

20 jun 2020

Att dela istället för att äga har blivit allt mer vanligt och accepterat de senaste åren. Begreppet kallas delningsekonomi och kan innefatta allt från bostäder till fordon och kläder.

Delningsekonomi innefattar olika sätt att hyra, dela eller låna saker istället för att äga dem själv. Det bästa med delningsekonomi är att det gör det möjligt för fler att använda sig av en och samma produkt istället för var person för sig äger en likadan. Detta leder till att vi konsumerar mindre och istället bidrar till en mer hållbar värld. Vissa delar till exempel sina grejer med grannarna i en gemensam grupp. Det är sällan man behöver använda olika verktyg som en borrmaskin, symaskin eller lövblås och då kan man genom en grupp dela dem med varandra. Det finns också flera liknande grupper på nätet som man kan gå med i och låna helt gratis eller mot en låg kostnad.

Även som företagare kan man ta del av delningsekonomin

Även som företagare kan man idag använda sig av delningsekonomins fördelar. Istället för att äga maskiner som man kanske ändå inte använder så ofta kan man istället hyra dem. Fördelen med detta är att de då också alltid är i toppskick och man slipper även den tråkiga tidskrävande delen med att också underhålla maskinen. Det finns alla möjliga maskiner att hyra som exempelvis grävare, mindre elgeneratorer, mätinstrument, liftar med mera. Det är inte alltid ekonomiskt hållbart att som egen företagare äga alla maskiner och utrustning själv och då kan det vara bra att känna till att det finns företag som är specialiserad på att hyra ut sådana maskiner.

Glöm inte bort säkerheten för er och för maskinen

Innan man hyr utrustning kan det vara bra att göra en behovsanalys och ta reda på så mycket som möjligt om projektet som man ska utföra. Vilka höjder kommer man att jobba på eller hur tungt kommer det att vara etc. På så vis blir det lättare att välja ut de maskiner som man kan störst hjälp av i arbetet. Säkerheten är också viktig. Man måste vara väl insatt i hur maskinerna fungerar och läsa manualen noga innan man sätter igång med arbetet. Men tänk också på att behandla maskinen rätt så att den inte skadas eller går sönder. Även om man som företagare har försäkring som täcker det mesta ska man vara rädd om sig själv och maskinen. Vi rekommenderar denna sida: https://www.maskinuthyrningstockholm.se/

Får man bygga i trädgården?

17 jun 2020

I dagens bygglovstider så kan man ibland vara osäker över vad reglerna säger. Vad får man bygga utan bygglov och när behöver man godkännande från grannar? Här kommer några svar på frågorna.

Om man har idéer så är det klokt att ta reda på vilka regler som gäller för den tomten man har. Det beror på om det är tättbebyggt område och kan även skilja sig från kvarter till kvarter och från olika orter. Annat som spelar in är hur mycket av tomten som redan är bebyggt och vad som finns utanför tomten. Om man exempelvis har en skogstomt så kan reglerna vara mer generösa än om man bor mitt i ett villaområde. Vissa saker är alltid okej att bygga på tomten, som trädäck och staket. Man bör bara ha koll på höjden så den inte överskrider föreskrifterna och eventuellt skuggar grannens tomt på ett negativt sätt. Sök på bygglov på hemkommunens sida, så finns mycket information där. Om man behöver ännu mer specifik information så kan man kontakta kommunens bygglovshandläggare direkt. De brukar vara behjälpliga med information och tips på bästa lösning.

Godkännande från grannar

Ett bygglov kan innebära att godkännande behövs från grannar, men så kan det även vara om inte bygglov krävs. Att ha en god dialog och hitta en lösning som passar alla är alltid att föredra, eftersom det man gör i sin trädgård ibland påverkar boendemiljön för grannarna. Ett högt plank eller en gäststuga som skuggar grannens uteplats försämrar möjligheten att nyttja trädgården på bästa sätt och det kan även gälla placering av belysning eller till och med fönster på byggnader. Även om man själv inte har problem med närhet till grannarna så kan de vara måna om sitt privatliv. I många fall så kan grannars godkännande vara det som får ett bygglov att gå igenom, om det annars funnits tveksamheter hos byggnadsnämnden.

Lagar för extra byggnader

Attefallshus får idag byggas till en total byggyta av trettio kvadratmeter utan att man behöver söka bygglov. Det innebär antingen en byggnad på trettio kvadratmeter eller flera byggnader som totalt uppgår till den storleken. Kvadratmeterna anges i byggyta, vilket innebär ytan som byggnaden står på. Högre hus eller hus med exempelvis loft, kan totalt ha fler kvadratmeter boyta än vad byggytan är. På det viset kan man få ett större boende att använda eller hyra ut men ändå slippa söka bygglov för den nya byggnationen. V tipsar att läsa mer på denna sajt: https://www.byggföretagumeå.se

Renovera med en elektriker i Stockholm

16 jun 2020

Funderar du på att renovera i din bostad i Stockholm? Du är långt ifrån ensam och du är garanterad heller inte ensam om att fundera kring om du ska göra vissa saker på egen hand och därigenom komma billigare undan. Det har blivit vanligare att renovera och det har blivit mycket vanligare att se att privatpersoner gör detta utan någon professionell hjälp. Det kan fungera - men samtidigt så måste man vara medveten om att vissa saker måste skötas av yrkesmän. Att arbeta utan en behörig elektriker strider mot lagen.

Varför renoverar många utan att anlita professionella företag? Det finns en del detaljer som är värda att lyfta fram som förklaring. Den första handlar om pengar. Det kostar pengar att renovera och arbetstiden är en del av detta - väljer man att renovera på egen hand så kommer man, helt enkelt billigare undan.

Enklare att hitta information idag

En annan förklaring är att det är lättare att hitta information kring hur man ska gå tillväga idag. Som en följd av internet så är det avsevärt mycket enklare att få en teoretisk bild över hur man ska ta sig igenom ett projekt och detta egentligen oavsett om det handlar om att platsbygga någonting, kakla om ett badrum eller sätta upp ett nytt kök. Fenomenet Youtube-snickare är definitivt här för att stanna.

Och, som en tredje punkt så kan vi även nämna att det är roligt. Det är roligt att utmana sig själv, ta fram hammaren och skapa någonting nytt. Många klarar mer än de tror och vågar man ta steget så finns det också en belöning i slutändan; en belöning som ger ett bättre självförtroende och en ovärderlig kunskap.

Får du verkligen renovera utan hjälp?

Men - man måste också vara ärlig mot sig själv och ställa sig två stycken frågor. Ska du renovera din bostad i Stockholm så bör dessa frågor ha ett svar innan du sätter igång:

    • Klarar jag av det? Det är skillnad på renoveringar och kring hur stor förkunskap som krävs. Man måste även vara ärlig gällande tiden. Renoveringar tar tid och har du ett arbete att sköta så kommer dina insatser att ske mestadels under kvällar och helger. Orkar du det?
    • Får du renovera? Nu närmar vi oss det viktigaste. På det stora hela så får man som lekman sköta det mesta själv och det finns inga lagar som säger att man inte får renovera inuti bostaden. Vill du hålla på att dra vatten, sätta kakel, måla om, tapetsera, sätta in ett kök och så vidare så är det något du också kan göra - men där du också själv svarar för eventuella konsekvenser om någonting skulle bli fel i framtiden. Elektricitet däremot: där får du inte göra någonting. Ska du dra ny el, sätta upp spotlights, lägga in golvvärme eller installera någon typ av maskin i badrummet så ska detta - utan undantag - skötas av en behörig elektriker.

Hitta en elektriker i Stockholm

Det finns en logisk förklaring till detta. Elektricitet är livsfarligt och detta både vid direkt hantering - en stöt kan vara direkt dödlig! - och på sikt - många bränder i Sverige kommer av feldragen el och undermåliga installationer. Kort och gott: man har inte råd att chansa då det de facto står liv på spel. En elektriker måste du kontakta om du ska renovera din bostad i Stockholm.

Kostnaden då? Visst, du kommer givetvis att få betala för arbetskostnaden - det kommer du inte undan. Men - och detta gäller alla typer av hantverkare - blir det verkligen så dyrt som många gör gällande; kostar det så mycket att anlita en elektriker i Stockholm? Inte alls. Med tanke på att Rot-avdraget finns och ger dig möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbete så blir summan du betalar inte alls så hög i slutändan. Du får ett säkert, tryggt och kvalitativt jobb för en ganska rimlig summa.

I Stockholm har du dessutom fördelen av att kunna använda konkurrensen. Ta in så många offerter som möjligt och se över vilken elektriker som ger dig bra valuta för pengarna. Var emellertid alltid mest uppmärksam på att det verkligen finns behörighet. Säkerheten är den enskilt viktigaste investeringen du kan göra.

Läs mer om elarbeten på https://www.elektrikerstockholm.nu/

Få stuprören kollade kostnadsfritt av en plåtslagare i Stockholm

9 jun 2020

Hänger stuprännorna snett och måste bytas eller har vindskivorna på taket lossnat? Regnar det in på vinden? Då kan det vara läge att kontakta en pålitlig plåtslagare från Stockholm.

Det kan vara mycket att tänka på både som småhusägare, hyresvärd och som bostadsrättsförening. Att hela tiden ha koll på vilket skick huset är i och om något måste åtgärdas, repareras eller underhållas. Underhåller man dessutom huset kontinuerligt så slipper man ofta de stora skadorna och man sparar dessutom mycket pengar. Vill man exempelvis kontrollera så att avrinningen av regnvatten fungerar som det ska kan man be plåtslagaren komma och göra en besiktning av rännor och stuprör. Hos plåtslagare i Stockholm är detta kostnadsfritt.

Måttanpassade plåtdetaljer på fastigheten gör det svårt för regnvattnet att ta sig in

Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera plåtdetaljerna på huset så att man vet om de fortfarande klarar av att skydda huset mot regn och snö. Plåtdetaljer som hängrännor, stuprännor, vindskivor och skorstensskydd har tyvärr inte evigt liv men är viktiga för att skydda huset mot fukt. Ej heller att förglömma är plåtskyddet runt ventilationsröret. Fungerar inte plåtarna som de ska så har man ganska så snart en fuktskada på fasaden eller någon annanstans, något som kan bli kostsamt att åtgärda. En skicklig plåtslagare måttanpassar och skär själv till delarna så att de passar perfekt där de ska sitta runt skorstenen eller takfönstren och det blir omöjligt för regnvattnet att ta sig in. Som privatperson har man dessutom möjligheten att ta del av ROT-avdrag då man anlitar en plåtslagare.

Be om referenser för att hitta den plåtslagare som passar er bäst

Att byta ett helt plåttak på exempelvis en större hyresfastighet kräver sin plåtslagare. Det är en stor investering och vårt svenska klimat kan vara ganska så tufft så det är viktigt att anlita en plåtslagare med stor kompetens och lång erfarenhet. Plåtslagare i Stockholm har ofta både stora och små kunder. Är man osäker på vilket företag man ska välja så kan det vara en god idé att be om referenser och se vilka tidigare uppdragsgivare plåtslagarfirman haft. Ring sedan upp bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren och fråga om de blev nöjda med plåtslagarfirman och det utförda arbetet. Det brukar vara ett säkrare kort att gå efter i stället för att jaga lägsta pris, speciellt om man eftersöker ett gediget arbete som håller i många år. 

Regler och säkerhetsfrågor du behöver ha koll på för din badrumsrenovering

3 jun 2020

Att få utföra en badrumsrenoveringen är en dröm för många. Men det finns mycket att tänka på kring en renovering. Det gäller inte enbart hur badrummet ska se ut, utan även vilka regler som gäller.

Det finns mycket att tänka på vid en badrumsrenovering. Men finns det några regler och säkerhetsfrågor som gäller? Om du enbart har planer på att göra en ytlig renovering så behöver du inte ansöka om ett bygglov. Om renoveringen dock skulle påverka på något sätt ditt vatten eller avlopp så måste du prata med din kommun. Alla kommuner har olika regleringar när det kommer till bygglov. Något annat att inte glömma är att prata med ditt försäkringsbolag och om de har något krav på hur ditt badrum ska vara. Något du absolut inte får göra själv är att hantera elen. Detta är både farligt och olagligt och måste därför lämnas åt en kvalificerad elektriker.

Lämna jobbet åt en kunnig firma

För dig som äger en fastighet finns det mycket att tänka på när det kommer till att utföra renoveringar - speciellt en badrumsrenovering. Det är säkert lockande att göra saker själv när det kommer till renoveringen, men detta är något som du helst vill undvika utan den korrekta kunskapen. Om du däremot har kunskapen kring ämnet så är det bara att köra på, men i ett badrum finns det mycket som kan gå fel. Du kan såklart göra mindre saker själv, som att måla. Större arbeten borde du dock överlåta till en kunnig och kvalificerad firma. Många firmor lämnar även en försäkring på ett utfört arbete, vilket innebär att om något går fel så har du en garanti på arbetet.

Vad kostar en badrumsrenovering?

Priset på en badrumsrenovering kan variera mellan mindre och större siffror. Det beror på hur stort ditt badrum är och vart i landet du bor. Det är oftast dyrare i större städer än i mindre byar. Det beror också på om du vill slå ner en vägg, eller om du enbart vill renovera det nuvarande badrummet. Ett smart val är att be om offerter från olika firmor vilket borde vara kostnadsfritt. Var noga med att gå igenom vad som ingår i deras offert och kolla även recensioner från tidigare kunder. Glöm heller inte bort att du som är husägare och jobbar kan använda dig av ROT-avdraget. Detta är ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaden som du kan använda upp till 50 000 kronor per år.

Undvik översvämningar kring huset med dränering

1 jun 2020

Vill du undvika vattensamlingar och i värsta fall översvämningar kring ditt hus eller dina vägar när det regnar? Läs mer om vilka dräneringsalternativ som kan vara aktuella för dig.

Det är bara att konstatera – i Sverige känns det som att det regnar konstant. Enligt SMHI regnar det som mest under sommar och höst, och bor man i sydvästra Sverige är man i den blötaste zonen i hela landet. Där faller omkring 1000-12000 millimeter regn – varje år. Hur många gånger har man inte tyckt att, som Thomas Ledin uttrycker det, sommaren mest regnar bort? Det finns alltså data på det också. Men det är inte bara en utebliven solbränna och förlorade dagar på stranden som är en konsekvens av regnet. När det regnar, mycket eller lite, samlas vattnet gärna kring hus eller på vägar. Vilket såklart inte är att önska då man vill hålla fukten borta från golv och väggar och minska risken för vattenplaning när man är ute och kör. Men som tur är har människan kommit på en smart lösning, en lösning som stavas dränering.

Fötterna på det torra med dränering

Vad är då egentligen denna magiska lösning dränering för någonting? Jo, kort sagt innebär det att man gräver diken i vilka vattnet kan ledas bort från där det inte är önskat att vara. Nu vet du till exempel varför man ser diken i vägkanterna – det är för att leda vattnet bort från vägarna. Det är också vanligt att se i samband med att man bygger nya hus eller byggnader. För att möjliggöra bygget behövs en torr tomt, då kan man dränera tomten från grundvatten innan man sätter igång för att undvika fuktskador. Samma sak gäller vid anläggning av vägar och gator. Många dräneringssystem är väldigt diskreta – hur ofta trampar du till exempel i vattenpölar på kullersten?

Säkerställ dräneringsbehovet

Du kommer definitivt att spara mycket möda på en dränering i längden. Däremot ska man inte förringa dräneringsprocessen som är allt annat än lätt, rolig eller något man stökar av på en eftermiddag. Innan du anlitar en professionell dräneringsfirma – säkerställ att behovet finns så att du inte dränerar i onödan. Många hus står redan kraftigt emot fukt. Men naturligtvis är det aldrig så att en dränering är skadlig på något sätt – tvärtom. Du kommer behöva hjälp med dränering. Konsultera dina lokala hantverkare för att få en professionell bedömning av läget. Håll dig torr i sommar!

Har du råd att bygga hus?

19 maj 2020

Det är naturligtvis en fråga att ställa sig. Det låter dyrt. Att bygga ett hus. Men har du räknat på det? Vet du om det är för dyrt eller om du har råd med det? Tänk om det visar sig vara möjligt.

För många kan det låta som en dröm. Att få bestämma själv hur huset ska se ut, hur stort det ska vara, vilken stil, färg, balkong, uterum. Allt nytt, och enligt plan. En del vill absolut ha ett äldre hus, ett hus som till och med behöver renoveras. En del älskar att göra om eller restaurera ett befintligt hus. Och för dem finns det åtskilliga objekt på marknaden. En del utan renoveringsbehov och en del med stort renoveringsbehov. För att bygga hus behövs en tomt. Antingen har man redan en tomt, kanske med ett hus som redan står där, men som skall rivas. Eller så letar man efter den perfekta tomten och bygger där.

Nyckelfärdigt eller byggsats, välj själv

När det kommer till själva projektet, bygga hus i Skåne, finns det olika vägar att gå. Man kan välja att låta en arkitekt rita huset och få det annorlunda och unikt. Ett hus som sticker ut från mängden. Eller så väljer man bland så kallade typhus, anpassade till dig och din familjesituation. Men också anpassad till tomten och omgivningen. Det går alltid att hitta en lösning där man kan använda den egna insatsen för att få ner priset. Man får vara beredd att lägga ner tid och kraft på att själv delta i byggandet. Men ibland är det precis det man vill, att vara delaktig, vara med att bygga sitt hus. Om man varken kan eller vill går det naturligtvis att låta byggfirman bygga och sen bara gå in genom dörren och börja bo.

Om budgeten spricker

Utgå från en budget, vilket man bör göra, oavsett om man lånar pengar eller har eget kapital. Då kan man på ett tidigt stadium justera olika delar så att budgeten inte skenar. Det kan vara att man väljer ett annat material för att hålla nere kostnaderna. Det kan också vara att man inser att det finns utrymme att anlita mer hjälp. Budgeten gör det synligt, och blir ett styrmedel. Och sist men inte minst, räkna hellre med att budgeten kan spricka, tänk en marginal på några procent upp. Det alltid kan inträffa oväntade saker vid ett husbygge, med marginal blir det ingen katastrof.

Lita på luktsinnet

15 maj 2020

Stora beslut kräver både kunskap och intuition. Ifrågasätt, lär dig hitta fallgroparna och sniffa fram problemen. Vad säger till exempel din näsa om huset du funderar på att köpa?

Vi människor är utrustade med fem sinnen. Ja, förutom de individer som säger sig ha ett sjätte. Det finns några uttryck som beskriver nyttan med dem, till exempel de här om luktsinnet “ha näsa för något”, “hålla för näsan” eller “sätta näsan i vädret”. Ibland kopplas det här sinnet till intuition och erfarenhet, som när någon har näsa för aktieaffärer eller näsa för nyheter, helt enkelt någon som förstår sig på något. Släpp fram dina sinnen när du ska fatta stora beslut i livet och lita på magkänslan och de andra förnimmelserna. Exempelvis om din näsa varnar för mögel eller fuktproblem när du ska till att köpa ett hus.

Inspektera och ifrågasätt

Trots att det har gått många år sedan varningar om asbest eller om ohälsosamma hus där skolbarn fick allergier är problemen tyvärr inte utrotade. Det verkar som att varje decennium har sina plågor. Ibland har vi lärt oss läxan, ibland kommer bara problemen i ny form. När du står i begrepp att ta ett stort steg i livet, låt dig inte stressas utan försök se metodiskt på det hela. Det är fantastiskt att ha hittat sitt drömhus, men saker är sällan perfekta. Våga skrapa på ytan och ta kontakt med kunniga byggare, hantverkare eller markentreprenörer för att få en ärlig bild av läget. Är fastigheten frisk och torr? Är ventilationen ok? Behöver du göra ett markarbete för att dränera runt din nya bostad?

Problemen kan lösas

Med lite grundläggande kunskaper går de vanligaste problemen att förutsäga. Svaren på dessa frågor säger en hel del. Hur ser tomten ut där ditt hus ligger? Är det lerigt och fuktigt, eller ligger det på berggrund? Vilka material har använts? Ligger trä direkt mot en betongplatta eller med markkontakt? Om svaret på sista frågan är ett ja, ska du höra varningsklockorna ringa. Finns det sättningar i huset? Lutar golv och väggar ovanligt mycket? Det har naturligtvis sina skäl. Kanske resultatet efter en kall vinter med tjäle. Å andra sidan kan även milda vintrar skapa problem med vatten som stiger upp i grunden. Sök information om ifall en dränering är gjord. Det är goda nyheter om så är fallet, men den typen av markarbete kan behöva upprepas vart tjugonde år. Som sagt, skaffa kunskaper och lita på dina sinnen.

Elektriker och dess tjänster

10 maj 2020

Vad erbjuder en elektriker för olika tjänster och varför bör du aldrig göra ett eljobb själv? I den här artikeln tar vi upp allt du behöver tänka på när du behöver få gjort ett eljobb.

Att behöva anlita en elektriker är något som kan hända oss alla. Det spelar inte speciellt stor roll om du är en privatperson eller ett större företag, behovet finns och de flesta elektriker är redo att ta sig an både riktigt stora såväl som mindre jobb. Idag finns det gott om olika företag som erbjuder el-tjänster. Vi skulle rekommendera detta företag som erbjuder el-tjänster i Danderyd. Några exempel på vad du kan anlita dem för är el-installationer, felsökningar och el - besiktningar. Likt många andra yrken är även elektrikerna specialiserade inom särskilda områden. Givetvis jobbar dem oftast i ett och samma företag och delar med sig av sina kunskaper inom el, till exempelvis underhållsarbeten, el-entreprenader och belysningsanläggningar. Det går även att beställa en månatlig eller årlig el-service hos de flesta företag. Förutom stora elinstallation kan en elektriker utföra installationer av takvärme, golvvärme eller frostskydd, tjänster som är populära bland hus-, och villaägare.

En elektriker som jobbar med att laga lampan

Elektriker med stora och små uppdrag

Ett företag som arbetar med el-tjänster kan anlitas både för små och stora uppdrag. Det största jobbet i den här branschen är möjligtvis utförandet av en elinstallation. Arbetet är avancerat och det är endast auktoriserade företag som får lov att acceptera sådana jobb. Att installera el kräver stor kunskap och erfarenhet. Företaget som genomför installationen måste se till att systemet fungerar som det ska. I dess uppgift ingår det även att intyga att arbetet uppfyller alla gällande krav i enlighet med Elsäkerhetsverkets bestämmelser. En slutlig kontroll utförs också för att försäkra er om att allt står rätt till. Kundens uppgift är att begära dokumentation om varje utförd el-tjänst. Det fungerar som ett bevis eller ett slags kvitto på det utförda jobbet och vem som har skött det.

Gör inte jobbet själv

Små saker inom el kan man självklart göra själv. Man ringer exempelvis inte till ett serviceföretag för att byta proppar eller glödlampor då sådana uppgifter enkelt kan göras av vem som helst. Annat gäller för större och svårare jobb. I de flesta fall handlar eltjänster om att arbeta med starkström och dessa nivåer kan vara dödliga. El kräver skydd och kunskap om hur man ska gå tillväga för att utföra ett visst arbete. Att göra jobbet själv utan att ha de gedigna kunskaperna är väldigt farligt och kan innebära både skador och dödsfall. Därför bör man alltid anlita en elektriker när man behöver få gjort ett eljobb.

5 saker att tänka på när du byter badkaret

6 maj 2020

Att renovera och inreda badrum är stora och roliga projekt som kräver en hel del planering. Ofta blir det så att man både byter ytskikt och inredning. Vad behöver du tänka på vid byte av badkar?

Projektet badrum är inte en liten sak att planera och genomföra. Det är inte bara ett beslut som ska tas utan väldigt många. Beslutet om renovering är taget men hur ska det genomföras och av vem? Som med det mesta i livet styrs besluten av både behov och av storlek på plånbok. Vilka ytskikt ska man välja? Vilken komfort önskar man? Ska golvvärme installeras? Sanitetsporslin är också något som kräver en del funderingar. Ett eller flera handfat, typ av toalett och badkar kräver tankeverksamhet. Storlekar och modeller finns det gott om i samtliga fall. Vad är viktigt för dig?

Badkar för renlighet och njutning

Dusch och duschkabiner i all ära men det är något speciellt med badkarsbad. Det är en ren njutning att sänka ner kroppen i varmt vatten och ligga och filosofera över tillvaron en stund. Duschandet behöver man ändå inte avstå från med rätt utrustning. Men vad är viktigast att tänka på när du ska byta badkar?

Först behöver du förstås tänka på de rent praktiska frågorna. Det allra mest basala är måtten. Hur stort är ditt gamla badkar och hur stort badkar får du plats med i ditt nyrenoverade badrum? Nummer två på listan är också det en praktisk fråga. Hur ser det ut med badkarets vikt? Tål golvet ett betydligt tyngre badkar? Tredje frågan då - ser röranslutningarna likadana ut och fungerar det med ditt avlopp? Fråga nummer fyra handlar om spabadkar. Många är intresserade av att installera dylika och det är förståeligt för det är trevligt med massagestrålar och belysning och andra finesser.

Spabadkar kräver jordfelsbrytare

Om du har plats för ett spabadkar och är intresserad av att uppgradera ditt badrumsinredning med ett sådant måste du komma ihåg ett par saker. Ett spabadkar behöver el till belysning och andra funktioner och ska därför förses med jordfelsbrytare. Ett spabadkar är också rejält tungt, speciellt då det är vattenfyllt. Den femte funderingen rör framtiden och dina behov. Hur ser det ut idag och hur ser det ut imorgon? Hur många personer består ditt hushåll av och hur många består det av imorgon? Är badkar det bästa valet, eller dusch - eller spabadkar? Rätt planering ger ett badrum som passar hushållets behov.

Tar man hjälp av de som kan golvslipning som de i Göteborg får man ett golv som håller länge

2 maj 2020

Slipade ni också golvet själva i er förra bostad? Det blev ju inte så bra i hörnen och dammigt var det. Det finns de som är riktigt bra på golvslipning i Göteborg och som gärna gör jobbet.

Kanske slet ni ut de där gamla linoleummattorna med en gång då ni flyttade in i nya lyan. Under hittade ni ett fint gammalt brädgolv men något gulnat och slitet. Att slipa det och sedan behandla med olja eller lack kan vara det där lilla extra som gör rummet. Visst kan man göra jobbet själv och spara en slant men det blir otroligt dammigt och det väsnas mycket. Slippapper och hyra av maskin kostar också en hel del så det är inte säkert att det blir billigare att slipa själv. Bättre är då att anlita någon som är specialist på golvslipning. En hantverkare som kan golv vet vilken slipteknik som ska användas till olika träslag och trämönster.

Fötter på ny golv

I dag har man fler valmöjligheter då det komme till efterbehandling av trägolv

I Sverige har vi en lång tradition av trä som materialval då det kommer till golv. Riktigt gamla trägolv är ofta gjorda av trä i hög kvalitet och därför näst intill outslitliga. Det finns nästan inget vackrare än ett gammalt brädgolv med fin patina och som doftar såpa. Därför ska vi ta tillvara våra trägolv och sköta om dem på bästa sätt. Även parkettgolv ska skötas och slipas och man behöver inte alltid lacka dem som förr i tiden. Idag är möjligheterna och valen större. Man kan färga in parkettgolv efter slipning så att träet får en ljusare eller mörkare uttryck. Det finns också lack i olika glanshetsgrad att välja mellan och helt matta lack men också golvoljor eller vax. Det finns många valmöjligheter och ibland kan det vara svårt att välja.

En golvspecialist kan även laga trägolv

En duktig renoveringsfirma av golv vet vad som passar er lägenhet eller hus bäst och kommer gärna med goda råd och förslag. De vet hur man bäst vårdar era golv och kan även reparera och byta ut brädor eller parkettstavar om så skulle behövas. Trä är ett levande material och att laga ett golv kan vara svårt att göra själv. Anlita därför hellre en firma som kan golvslipning som de i Göteborg och ert golv kommer att hålla i många år till. Vi rekommenderar denna webbplatsen: https://www.golvslipninggöteborg.com

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.