Varför inte brandisolera ditt hus?

Ska du renovera hemma? Eller du kanske jobbar med renoveringar? Då är det bra att känna till de senaste materialen och nyheterna. Du kanske redan vet att det finns särskilda material som hindrar eld från att sprida sig? Tekniken går ju framåt hela tiden. Den ska vi ju utnyttja, då den kan skydda oss människor och husen vi bor i.

En olycka händer ju så lätt

Det är ju många som vill tända ljus både till julen och vid festliga tillfällen. Eller så vill man tända ljus till vardags. Visste du att om du tänder ljus när barnen ska äta, lugnar de ner sig? Jo, är det. Pröva nästa gång du tycker det är stökigt vid matbordet. Släck ner och gör det mysigt med tända ljus, ska du se att alla lugnar ner sig och ni kan äta i lugn och ro. Men tända ljus är det lätt att glömma.

En olycka händer ju så lätt. Har man svårt att minnas det, kan man ha en lapp på ytterdörren som påminner om att släcka alla tända ljus innan man går hemifrån. Annars är det ju lättare och bättre att förekomma bränderna än att släcka dem. Då är det bra att renovera bort bränder. Japp, så är det. Numera har vi brandsäkra material som gör att vi kan installera en brandisolering i Stockholm när vi renoverar våra hus.

Målning

Man kan måla med brandsäker målarfärg. Den kan man använda både på trä och stål. Den brandsäkra målningen hindrar elden från att utveckla rök. Det är ju röken som dödar, inte elden.

Fogning

Man kan vidare skydda våra hem med rätt brandfogning. Då installerar man den brandsäkra fogningen i tak, väggar och eluttag. Eld vill ju gärna sprida sig uppåt och taket kan antändas, men med rätt sorts brandsäker fogning kan man förhindra elden att utvecklas mot taket.

Tätning

Tätningen fungerar på samma sätt som brandsäker fogning. Tätar man husen ordentligt med brandsäkert material, ser man på alla sätt till att inte elden kan ta sig ordentligt och det blir lättare att släcka den. Bor man i flerfamiljshus är risken mycket stor att sprida sig från lägenhet till lägenhet, och ofta sprider sig elden via taket, som ju är grannens golv.

Ljudisolering

Tätar man och fogar man huset med brandsäkert material, får man till stånd en mycket bra isolering av huset, eller lägenheten. Det för med sig många fler positiva effekter. Dels förhindrar den ju branden från att fortsätta utvecklas där den en gång har startat. Dels hindrar fogningen och tätningen att oljud kommer in utifrån och så behåller den värmen inomhus. Har man då ett bra ventilationssystem, kan man få en bättre syresatt luft inomhus med mer och på så sätt bättre värme. Man kan sänka kostnaderna för uppvärmningen, och slipper slösa på energi.

15 Feb 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.