Uterum populära i Uppsala

Att uterum är extremt populärt är tydligt. Allt fler väljer att förlänga säsongen genom att bygga inglasade altaner och uterum. Det är även något som ett flertal inredningstidningar brukar lyfta upp. Varje år skapas reportage och artiklar som guidar läsaren till det bästa uterummet.

I en intervju med Expressen (från 2016) berättade landskapsarkitekten My Lekberg Hellström att uterummen ofta används som ett extrarum samt att uterummet blivit en viktigare del vid bostadsköp. Allt fler som bor på markplan vill utnyttja sin trädgård så länge som möjligt på säsongen. Därmed kan man vara ute - fast man är inne. När man sedan inte kan vara där, på grund av kylan, används uterummet för förvaring.

Eget rum med ljudbarriär

Att det blivit populärt med uterum i Uppsala berättar flera leverantörer av dessa produkter och det finns också fler fördelar än att bara kunna förlänga utesäsongen med någon månad.

I storstäderna bor man betydligt tätare än på landsbygden och flera bostadsområden kan ligga relativt nära vägar med tung trafik. De som sätter sig på altanen får helt enkelt stå ut med den ljudvall som bildas. Ett alternativ är då att skapa ett uterum som tydligt gränsar av mot ljuden utifrån.

Mer avancerade

Många förknippar uterum enbart med ett rum där man kan vara tidigare på våren och senare på hösten. Dessa brukar kallas för vår- och höstrum. Men efterfrågan ökar på året-runt-rum. Det betyder att väggarna och taket isoleras på ett tydligare sätt och att värmekällor monteras i rummet. Gränsen mellan ute och inne suddas ut tydligt. För vissa kan detta vara ett sätt att få ytterligare sängplatser eller ett större vardagsrum. Ett rum som sedan skapar härliga möjligheter under våren och sommaren då dörrarna kan öppnas mot trädgården.

Flexibla lösningar

I och med att efterfrågan är stor har även ett större utbud skapats av olika flexibla lösningar. En del vill bygga uterum där gränsen mellan trädgård och uterum ska vara så liten som möjligt under sommarmånaderna. En vanlig lösning är då att montera vikväggar för att därigenom kunna vika under väggarna och släppa in så mycket sommarkänsla som möjligt. Med en inredning som skapar en loungekänsla blir det ett underbart ställe att sitta på för att njuta av solen och värmen. Andra fokuserar istället på golvvärme, klinkersgolv och annat som suddar ut gränsen mellan inomhus och uterum. Frågan är åt vilket håll man vill gå. Tydligt är iallafall att ”Ute är det nya inne”

13 Feb 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.