Undvik översvämningar kring huset med dränering

Vill du undvika vattensamlingar och i värsta fall översvämningar kring ditt hus eller dina vägar när det regnar? Läs mer om vilka dräneringsalternativ som kan vara aktuella för dig.

Det är bara att konstatera – i Sverige känns det som att det regnar konstant. Enligt SMHI regnar det som mest under sommar och höst, och bor man i sydvästra Sverige är man i den blötaste zonen i hela landet. Där faller omkring 1000-12000 millimeter regn – varje år. Hur många gånger har man inte tyckt att, som Thomas Ledin uttrycker det, sommaren mest regnar bort? Det finns alltså data på det också. Men det är inte bara en utebliven solbränna och förlorade dagar på stranden som är en konsekvens av regnet. När det regnar, mycket eller lite, samlas vattnet gärna kring hus eller på vägar. Vilket såklart inte är att önska då man vill hålla fukten borta från golv och väggar och minska risken för vattenplaning när man är ute och kör. Men som tur är har människan kommit på en smart lösning, en lösning som stavas dränering.

Fötterna på det torra med dränering

Vad är då egentligen denna magiska lösning dränering för någonting? Jo, kort sagt innebär det att man gräver diken i vilka vattnet kan ledas bort från där det inte är önskat att vara. Nu vet du till exempel varför man ser diken i vägkanterna – det är för att leda vattnet bort från vägarna. Det är också vanligt att se i samband med att man bygger nya hus eller byggnader. För att möjliggöra bygget behövs en torr tomt, då kan man dränera tomten från grundvatten innan man sätter igång för att undvika fuktskador. Samma sak gäller vid anläggning av vägar och gator. Många dräneringssystem är väldigt diskreta – hur ofta trampar du till exempel i vattenpölar på kullersten?

Säkerställ dräneringsbehovet

Du kommer definitivt att spara mycket möda på en dränering i längden. Däremot ska man inte förringa dräneringsprocessen som är allt annat än lätt, rolig eller något man stökar av på en eftermiddag. Innan du anlitar en professionell dräneringsfirma – säkerställ att behovet finns så att du inte dränerar i onödan. Många hus står redan kraftigt emot fukt. Men naturligtvis är det aldrig så att en dränering är skadlig på något sätt – tvärtom. Du kommer behöva hjälp med dränering. Konsultera dina lokala hantverkare för att få en professionell bedömning av läget. Håll dig torr i sommar!

1 Jun 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.