Tips för dig som ska bygga altan

Du som ska bygga altan har säkert många saker att fundera på. Räcke, golv, placeringen och insyn är bara några saker. Klart är att en altan är något som många svenskar drömmer om. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att utnyttja de varma dagarna under sommarhalvåret. Vidare är det ett sätt att förstora huset, förlänga säsongen och få fler ytor att vara på.

Placeringen

Den som ska bygga altan har placeringen av den som ett stort beslut att ta. För att altanen verkligen ska bli en plats att trivas på är placeringen viktig. Det finns dock inga rätt eller fel, utan hur den bör placeras beror på hur man vill använda den.

Många vill till exempel sitta på altanen i kvällssol, medan andra föredrar morgonsol. Något som de flesta kan komma överens om är att det ska vara enkelt att ta sig in i och ut från köket, oavsett om man vill äta frukost eller middag på altanen.

En annan faktor att ta hänsyn till är utsikten. Har man ett fristående hus går det i princip att bygga ett trädäck med räcke runt hela huset. Dock kan de flesta enas kring att placeringen är betydligt viktigare än storleken. Placeringen är också något som kommer att spela en ganska stor roll när det sedan är dags för försäljning av huset. En altan i fina material med god utsikt i söderläge kommer att höja värdet på huset betydligt mer än en altan i norrläge med utsikt mot en bakgård.

Material

Ett annat stort beslut som den som ska bygga altan behöver ta är vilka material altanen ska vara i. Vanligt är att man väljer cederträ, lärkträ eller tryckimpregnerat trä. Den som vill bygga altanen på budget kan med fördel välja det tryckimpregnerade träet, som både är billigt och hållbart. Med det sagt är det inte särskilt miljövänligt, då det innehåller en hel del kemikalier.

Cederträ och lärk är båda motståndskraftiga mot röta, vilket gör dem till populära alternativ att välja, även om det är lite dyrare än tryckimpregnerat trä. Ceder och lärk anses av många vara mycket vackra träslag – ytterligare en anledning till att många väljer dessa material över tryckimpregnerat trä. Det kan vara bra att känna till att allt cederträ på den svenska marknaden är importerat, medan lärk växer i Sverige.

Underhåll

När altanen väl är byggd kommer regelbundet underhåll att krävas. Vid rengöring kan man använda sig av en högtryckstvätt, men det gäller då att se till att inte ha det starkaste trycket på. Vid för högt tryck riskerar fibrerna i träet att ta skada. Efter rengöringen bör träet sedan oljas in, vilket med fördel görs på våren strax innan sommarsäsongen börjar.

Om du behöver hjälp med att bygga en altan, så ska du alltid kontakta ett professionellt företag som kan göra ett bra jobb.

 

5 Sep 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.