Tänk på detta när du ska renovera badrummet

 

Börjar det bli dags för en badrumsrenovering? Då finns det ett antal saker som du bör tänka på för att få ett riktigt bra resultat.

Design & materialval i ditt nya badrum

Utseendet hos badrummet är det som de flesta tänker på först när det är dags att välja nytt. Det som du tyckte var snyggt för 20 år sedan rynkar du säkert på näsan åt idag. De senaste åren har trenden varit vitt, vitt och åter vitt plus möjligen en aning naturmaterial på golvet. Just nu under 2016-2017 har badrumsdesigners tittat bakåt i tiden och hämtat inspiration från sekelskiftet 1800-1900. Stormönstrade, orientaliskt inspirerade kakelplattor med relief har blivit extremt trendiga. Det som hittades på golvet i borgerliga kök hittas nu istället i badrummen och i en något mer sober färgskala än originalen. Beige, ljusa orangea toner, lila och grått är färger som syns just nu.

Samtidigt måste du fråga dig själv om det är värt det att haka på en trend som kanske bara håller i sig några få år? Kommer du själv att tycka att det är snyggt även om 10 år? Det är ju du själv som ska trivas i ditt badrum. Och en badrumsrenovering är inget man gör i en handvändning. Om du inte har gott om pengar och tid för ytterligare renoveringar om något år är det istället bättre att välja något neutralt. Det går lätt att få ett badrum att se modernt ut med hjälp av textilier och annan dekor. Något som är mycket populärt just nu är till exempel ett överflöd av krukväxter. Har du ett badrum med naturligt ljusinsläpp finns det gott om växter som trivs i en varm och fuktig miljö såsom i ett badrum. Med fullt av härliga, gröna växter ser även ett enkelt vitt kakel trevligt ut.

Se alltid till att välja kvalitetsmaterial, oavsett vilken design du bestämmer dig för. Om du väljer billiga material kommer du snabbt att märka att de blir repiga, slitna och fula. Det i sin tur gör att badrummet blir ohygieniskt och svårare att städa.

Utförandet måste följa gällande standard

I Sverige ställs extremt höga krav från försäkringsbolagens sida på att badrum måste vara fackmannamässigt byggda. De standards som gällde för 10 år sedan räcker inte längre till. Det ställs hårda krav, framför allt när det kommer till fuktspärrar och andra tätskikt. Ett badrum ska hålla tätt, även om det blir mindre sättningar i ett hus eller uppstår någon mindre spricka i kaklet. Röranslutningar måste vara väl tätade. Elektriciteten måste vara jordad, vägguttag placerade på säkert avstånd från golvet och helst bör du även installera jordfelsbrytare för extra skydd om olyckan ändå skulle vara framme. Det är en relativt billig lösning som räddar många liv årligen.

Se alltid till att välja ett företag för din badrumsrenovering som har certifieringen Säker Badrum. Då kan du känna dig trygg i att de vet vilka normer som gäller och att de använder sig av godkända material.

Ta gärna en titt på www.badrumsrenoveringstockholm.biz för att få mer information om badrumsrenovering.

 

 

6 Dec 2016

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.