Tänk om man kunde bo i en container(!)

Egentligen kan man bygga vad som helst av vad som helst, eller nästan vad som helst av vad som helst. Vad tänker vi på här? I bostadsbristens Stockholm, borde man uppmuntra fler som är kreativa, uppfinningsrika och som vågar mer.

Varför inte hyra eller köpa en container och inreda den som bostad, ifall man saknar en bostad? Vi skulle behöva fler riktigt billliga bostäder, som inte kostar mycket att hyra, om vi ska komma från de dyra bostäder som de som inte är så resursstarka har råd med. En container består ju nästan enbart av rostfritt stål, ett material som inte kostar särskilt mycket. Tänk dig då att du inreder containern och inreder den med gipsväggar, innertak och ett riktigt betonggolv. Du skär ut en eller flera öppningar för fönster och dörrar.

Varför inte bli byggherre till ett studentboende?

Den fyrkantiga containern är alldeles utmärkt att bygga på höjden. Säg att du kommer över flera containrar. Du inreder alla på liknande vis och vips har du byggt ett helt bostadskomplex med små resurser. Har du sedan en tomt som du förfogar över kan du placera containrarna på varandra, bygga ett trapphus så alla kommer in och ut på ett säkert sätt. Du gör dem till små ettor med pentry och badrum, så har du studentbostäder som du kan hyra ut för en spottsstyver. Det sista de behöver är anslutet VVS och bredband. Det som saknas i storstäderna är just billigare hyresbostäder som vanligtvis fattiga studenter har tillgång till.

Lätt flytta containern

En snabb sökning på internet visar att man även kan använda en container och inreda den till en pop-up restaurang, eller till ett sommarcafé. Då behöver du utrymmet i containern bara till ett kök och låter gästerna sita utomhus. Man kan lätt uppföra ett provisoriskt plåttak som de kan sitta under ifall att det regnar.

En container är också lättt att flytta. Det är därför vi vanligtvis väljer att frakta varor i containrar. Det är bara att placera en container på ett lastbilsflak. Det är också därför som många byggföretag använder container till att slänga saker i när de uppför byggen på olika ställen i Stockholm.

En container har en form som är lätt att möblera. De är lätt att upföra som funkishus, bara man har en arkitekt som kan rita upp hur man kan bygga den är det lätt att använda container som utgångspunkt för ett husbygge.

10 Aug 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.