Ta hand om husets fasad

Den viktiga utsidan på huset är något som man ska prioritera. Om man märker att färg börjar bubbla eller flagna så är det dags att ta hand om fasaden innan djupgående skador börjar uppstå.

Huset består av tre olika skalskydd. De är grunden, fasaden och taket. Alla dessa delar är mycket viktiga för att huset ska må bra och hålla länge. Det innebär inte bara att själva delarna tar skada om något händer. Om skalskyddet bryts så kommer husets fiende nummer ett, fukten, att kunna tränga in och skapa skador som kan bli mycket allvarliga. Tyvärr kan detta dessutom ske ett bra tag innan man ens upptäcker att det finns en skada. Därför bör man löpande se över alla delarna av husets yttersidor och även dess insidor. Att göra en liten egen besiktning då och då är alltid bra.

En bra grund

Vid all målning är det a och o att grunden är bra. För inget ytskikt blir bättre än vad grunden är. Gällande målning av fasaden så är det viktigare än någonsin. En korrekt utförd slipning och rengöring innan färg påförs är ett måste för att det både ska se bra ut och vara en målning som håller i många år. Men det räcker inte där. För när en fasad ska målas om så kan det behövas ett förarbete i form av exempelvis ett skydd av ändträet mot mark. Allt för att inte väta ska tränga in och skapa skador som sedan kryper uppåt.

9 Nov 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.