Smed i Stockholm – i både sagor och verkligheten

En smed i Stockholm skulle kunna bidra en hel del till modern industri. Eller så kan hen specialisera sig på att smida svärd till sagolika riddare istället.

När man frågar barn i skolan vad de vill bli när de blir stora får man ofta svar som exempelvis astronaut, fotbollsproffs eller veterinär. Det är yrken som står högt i kurs och som får unga människor att drömma stort. Det kanske inte är så att bli smed står högst på den listan. Det innebär dock inte att yrket ska förringas.

Faktum är att barnen kanske borde tänka om. Eller så borde åtminstone deras föräldrar eller skolan bli bättre på att lyfta smidandet som yrke och dess fördelar. Det är trots allt så att smederna utgör en väldigt viktig del av vårt gemensamma och moderna samhälle, inte bara i Stockholm.

Din lokala smed gör en stor insats för samhället

Det är lätt att tankarna och fantasin skenar iväg mot exempelvis någon som smider svärd. Inte sällan är det den sortens smeder man kommer i kontakt med i sagorna. Men det finns som sagt alltså smeder även i verkliga världen som vi inte skulle klara oss utan.

Kärnan i yrkesrollen är att man i så fall arbetar på en smidesverkstad eller ett bygge och tillverkar saker i metaller. Du hittar exempelvis metaller i rostfritt stål, svartjärn och aluminium på den listan. Men visst finns det även de som specialiserar sig på till exempel knivar – eller för delen svärd.

8 Apr 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.