Smarta tips för att lyckas med stensättning

Ska man ge sig på en stensättning för första gången finns det en del bra saker att tänka på. För det första ska man se till att göra det så enkelt för sig som möjligt. Det är ett tungt jobb, både vad gäller förarbete med grävning och annat men också under tiden man lägger stenarna på plats. Det finns bra hjälpmedel att använda sig av och en hel del handfasta tips som är bra att ha i åtanke både innan och under tiden man utför jobbet. 

Gör grävjobbet enkelt 

Innan man kan påbörja en stensättning behöver man gräva ur den ytan där det är tänkt att stenarna ska ligga. Det är ett tungt och jobbigt arbete som kan ta väldigt lång tid att göra för hand. För en yta på ca 4 x 5 meter behöver man gräva bort drygt 8 – 10 kubikmeter jord och det kan vara värt att hyra en lite grävmaskin för detta. På så vis gör man det enkelt för sig på flera olika sätt. Dels sparar man in en hel del tid eftersom det är gjort på ett par timmar och dels slipper man belasta kroppen, framförallt rygg och armar, med det tunga arbetet. Se även till att placera en container eller annan behållare att lägga jorden i direkt, så slipper du köra bort den med skottkärra efteråt. 

Välj ett enkelt mönster 

Stensättning är inte så svårt så länge man håller sig till ett enkelt mönster. Är man nybörjare och ska lägga sten på egen hand bör man undvika avancerade mönster även om det känns frestande. Det är svårt att både kapa stenarna och att lägga dom jämt om man arbetar efter svåra mönster så försök att välja ett där man kan använda så många hela stenar som möjligt. Är utförandet väldigt viktigt så kan det vara en idé att anlita en firma som ägnar sig åt markarbeten istället, för att försäkra sig om att få det resultat man är ute efter. 

Använd rätsnören

Rätsnören är ett bra verktyg vid stenläggning och ju fler man har desto bättre. Det blir enkelt att placera stenarna eller plattorna i en rak linje och man får även en bra fingervisning gällande höjden. Rätsnören spänns upp med hjälp av käppar och dom ska placeras ca 2–3 mm över den önskade höjden på beläggningen. Det är dock viktigt att tänka på att inte röra dom under arbetes gång eftersom dom lätt förflyttar sig och blir missvisande. 

Lägg kantstöd först 

Vill man ha ett synligt kantstöd runtom stenbeläggningen bör man göra det innan själva stensättningen kan börja. Stödet behöver gjutas och fyller en viktig funktion vare sig man vill ha det synligt eller inte. Man underlättar hur som helst det kommande arbetet om man sätter kantstödet först. Det är ett enkelt men bra tips att ta med sig i samband med en stensättning om man vill att jobbet ska flyta på så smärtfritt som möjligt.

5 Oct 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.