Smart användning av solceller i Falun

Att man kan dra ner på uppvärmningskostnaderna med solceller är ingen hemlighet. Men att man kan använda solceller på olika byggnader samt på marken även i Falun är det färre som har koll på.

Agneta och Kurt Svensson hade länge funderat på att isolera sommarstugan så att den kunde användas även under vintern. Då kunde barn och barnbarn åka skridskor på sjön när de kom på besök under vintern. De hade en sak kvar att bestämma och det var hur huset skulle värmas upp. Där fanns en öppen spis men den skulle knappast räcka till.

Att kunna använda stugan året om skulle ge så mycket och även höja värdet på fastigheten väsentligt. Kurt hävdade att solpaneler var ett perfekt val. Agneta tvivlade på att solceller i Falun skulle alstra tillräckligt med el.

Sommarstugan fick solceller

Kurt bad en företagare i Falun komma till stugan för att se om solceller var ett alternativ. Något han inte berättade för Agneta som blev förvånad när en bil körde in på gården och parkerade.

Efter att de hade tittat på och runt fastigheten dukade Agneta fram fika. Entreprenören sammanfattade sina intryck. Men svaret blev inte det Agneta förväntat sig. Solceller på sommarstugans tak skulle fungera alldeles utmärkt. Solenergin som de inte använde kunde lagras för ett senare tillfälle. Eller om de önskade, säljas.

Taket var det bästa alternativet tyckte han och Kurt log från öra till ära. Agneta fick se sig besegrad och accepterade. Framför sig kunde hon se hur barnbarnen spelade hockey på isen med rosiga kinder.

28 Dec 2021

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.