Slitna golv är lika med nya sådana?

Man tröttnar på sina golv. Så enkelt kan man sammanfatta effekten av det slitage som drabbar golven i fråga. För varje möbel som ställs på golvet, för varje steg du går på det, för varje tappad sak, för varje leksaksbil dina barn drar, för varje sko som ställs in i hallen så skapas ett slitage som nöter ut golvet. Ett slitage som dels gör att märken, repor och sprickor syns och som dels också gör att smuts och annat fastnar och blir mer framträdande.

Det senare är ofta det som ligger till grund för att många tröttnar på sina golv. Det spelar ingen roll hur ofta man dammsuger eller torkar golven - nästan per omgående så tappar de lystern och ser smutsiga ut igen. Det påverkar hela hushållet; en ny möbel, en välplanerad möblering, bra belysning - allt detta kan försvinna på grund av att golvet inte längre ger vare sig lyster eller värme.

Nytt golv således - det är väl bara att öppna plånboken, köpa ett nytt golv och anlita ett företag för att lägga in det? Fullt möjligt, men först så skulle vi dock råda dig att överväga ett annat alternativ som stavas golvslipning, En golvslipning är dels betydligt billigare och dels så ger det även samma - om inte bättre - effekt än vad ett nytt golv gör. Vi förklarar genom två punkter varför en golvslipning är ett bra alternativ:

En golvslipning är ofta att föredra

  • Priset. som sagt; för en bråkdel av priset så får du ett golv som är att anse som ett nytt. man slipar bort det översta lagret och lägger på en ytbehandling. Golvet blir som nytt och det är dessutom en tjänsts om faller in under rot-avdraget. Konkret så kan du anlita en firma inom golvslipning i Stockholm, låta denna göra jobbet och därefter dra av 30% av arbetskostnaden på din deklaration.
  • . Gammalt hantverk. Genom en golvslipning så bevarar du ofta ett äldre golv som är lagt enligt gamla tekniker. Ett nytt golv blir, helt enkelt, inte lika vackert då man idag mer fokuserar på att det ska gå fort att lägga och därmed inte är lika noggranna. Frågar du en golvläggare om en golvslipning eller ett nytt golv är att föredra så är slipningen ofta det givna alternativet. Och: det tar tid för ett golv att sätta sig och bli sådär härligt patinerat. Ett nytt golv kan kännas väldigt malplacerat - särskilt om det handlar om exempelvis en äldre våning i Stockholm. I en sådan kan det vara ett rent helgerån att riva ut golvet, lägga in ett nytt snarare än att rädda genom en golvslipning.

Sammanfattningsvis så kan vi säga att det i de flesta fall är att föredra att slipa golven snarare än att byta dem. Man ska dock veta att alla golv inte går att rädda. Man brukar räkna att ett trägolv - ett mer massivt sådant - går att slipa max fyra gånger. Handlar det om ett väldigt gammalt golv så kanske det inte finns någonting kvar att slipa. Undersök detta innan.

28 Mar 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.