Slipa och hårdvaxolja golvet

Har du tänkt att slipa ditt trägolv för att sedan behandla det med hårdvaxolja? Hårdvaxolja är ett bra val, men slipning innan är viktigt. Här får du läsa mer om hur du kan gå tillväga.

Hårdvaxolja har blivit mer och mer populärt under de senaste åren. Behandlingen ger ett naturligt och vackert resultat då man ser träets ådringar. Det är även väldigt tåligt och slitstarkt. Alltså både praktiskt och snyggt.

Precis som namnet antyder består hårdvaxolja av dels vax och dels olja. Den går att använda till de flesta träslag och både till de golv i genomgående trä såväl som parkett. Det går att behandla helt nya och obehandlade golv, men även golv som redan är behandlade. Fast ska man hårdvaxolja ett golv som redan är behandlat så behöver man först slipa det. Då kommer golvet kunna suga åt sig oljan som man lägger på.

Börja med slipningen

Om man bestämt sig för att hårdvaxolja är det rätta valet för golven, måste man alltså först och främst slipa det. Om golvet redan är behandlat måste man slipa ordentligt, så att det blir trärent. Oftast behöver man slipa med ett sandpapper av grövre kornstorlek först för att sedan successivt röra sig mot ett mera finkornigt papper. Viktigt att tänka på är att inte hoppa fram för fort i kornstorlek. Trappa upp med 20-40 åt gången. Från 40 till 60 och sen till 100, exempelvis. En kornstorlek mellan 100-150 brukar vara bra som avslutning.

Vid en golvslipning blir det väldigt mycket damm. Har man hyrt in hjälp ombesörjer golvfirman detta, men gör man det själv måste man tänka lite extra på detta med slipdammet. Se till så att den slipmaskinen du använder har dammutsug! Sedan måste man även dammsuga för hand samt våttorka för att få upp varenda dammkorn.

Dags att behandla

Om det finns repor i golvet bör dessa spacklas. Sen när golvet är nyslipat, rengjort och torrt är det bara att plocka fram burken med hårdvaxolja. Se till att röra om ordentligt i burken innan du tar första penseldraget. Man kan även använda en särskild roller om man vill. Torktiden är cirka ett halvt dygn mellan varje applicering. Fast här måste man såklart läsa på burken, då olika märken har olika torktider. När allt är klart måste man vara extra försiktig med belastning av möbler och mattor i ungefär två veckor framåt. Sedan kan man njuta för fullt av sina nyslipade och behandlade golv. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: stockholmsgolvslipning.nu 

11 Nov 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.