Slipa eller byta ut golvet?

Börjar ditt golv sjunga på sista refrängen? Golv kan börja svika på grund av många anledningar. Det kan bero på repor, hack, resning, fula fuktfläckar eller helt enkelt att det börjar se slitet ut. Vi förstår att du därför funderar på att fräscha till golvet. Men frågan är; slipa eller byta ut golvet?

Om golvet har rest sig eller fått fula fuktfläckar så är det dags att byta ut hela golvet. Att lägga helt nytt golv ger rummet ett helt lyft! För att golvet ska få så lång hållbarhet som möjligt så rekommenderar vi dig att ta hjälp av ett golvläggningsföretag. De kan hjälpa er med mätning, beställning, montering och efterbehandling. De kan dessutom ge goda och viktiga råd för att ni ska få ett golv som passar in hos just er och som passar er livsstil. Med barn som spiller mycket kan det vara viktigt med ett mer tåligt golv.

Vilka åkommor kan man fixa till genom att slipa golvet?

Om golvet har fått relativt ytliga repor, hack och är allmänt slitet så går det bra att slipa golvet istället för att byta ut det. Det är alltid viktigt att ta hjälp av ett professionellt företag, oavsett om ni väljer att slipa eller lägga om golvet.

Vid en golvslipning så slipar ett företag (eller du själv) ner golvet några millimeter. Det är viktigt att hela golvet får samma behandling och inte bara en specifik yta. Då blir golvet ojämnt och fult. Ett lamellparkettgolv kan slipas om 3-4 gånger, men det ska absolut inte göras ofta, utan mer sällan för att få längre livslängd. Om du är osäker på om ni ska slipa eller byta ut golvet, kontakta en golvläggare eller golvslipare. De har bra koll på vad som kommer fungera bäst i just ert hem.

Vad orsakar fula golv?

De vanligaste orsakerna till fula golv är repor från tunga möbler eller hack från tappade föremål. Även vattenfläckar kan skapa fula fläckar som inte går att ta bort. För dig som tycker om klackskor så finns även risken att få fula märken från klackar om du går runt med skorna inomhus. Golvet kan även bli fult och blekt av solstrålar. Så under sommarhalvåret kan man dra ner gardiner eller persienner för att inte golvet ska blekas i onödan. För att undvika repor från tunga möbler så ska du alltid sätta på möbeltassar och helst lyfta möblerna istället för att putta eller dra dem vid ommöblering. Om en möbel är för tung för att lyftas så ställ den på en matta för att undvika skador på golvet.

Ta väl hand om ditt golv så håller det sig fint längre!

10 Jul 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.