Skapa olika uterum med hjälp av marksten

Med vacker sten kan man skapa olika rum i trädgården och binda dem samman med en stensatt trädgårdsgång. Men glöm inte bort att tänka på lutning så att regnvattnet rinner bort från huset.

Att lägga sten är en konst, men med rätt kunskap och planering kan man både bygga en stensatt uteplats och anlägga trädgårdsgångar. Många gånger kan det underlätta om man först ritar en enkel skiss över trädgården och markerar var uteplatsen ska ligga och hur trädgårdsgångar ska dras.

För att stenarna ska ligga stadigt, men också för att regnvatten ska ledas bort, måste marken först prepareras. Matjord och större stenar måste bort så att man sedan kan fylla på med dränerande sand och makadam. Det är ett tungt arbete och det kan vara värt att hyra in en minigrävskopa eller att ta hjälp av någon.

Skapa olika mönster med sten

Det finns massor av olika slags marksten att välja mellan, men bäst blir det om man väljer en sten som passar bra ihop med huset. De naturliga stenarna har ofta ett mer levande uttryck då de har större variationer i både färg och storlek jämfört med gjutna markstenar. Men man kan också skapa liv och variation genom att lägga stenarna i ett visst mönster. Det är roligt att pussla och lägga marksten även om det är ett tungt arbete, som dessutom till stor del måste utföras liggande på knä. Därför är det inte så konstigt att många i stället väljer att anlita en stensättare. Mer om de kan du läsa här: stensättarestockholm.nu

25 Mar 2021

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.