Ska du renovera ditt badrum? Såhär kan du pressa kostnaderna

Ska du renovera ditt badrum? I sådana fall sitter du säkert och funderar på vad kostnaderna för detta kan bli. De flesta känner nog till att en badrumsrenovering kan kosta en hel del. Dock går det att pressa dessa kostnader något. Nyckeln är att känna till vilka faktorer det är som påverkar projektets slutgiltiga kostnad.

Sparsamt eller lyxigt?

I runda slängar kan man säga att endast materialkostnaden uppgår till allt mellan 16 000 och 42 000 kronor vid en badrumsrenovering. Är det någonstans man kan minska projektets kostnad så är det här.

Med materialkostnad menas allt som ska in i badrummet. Klinkers, inredning, handfat, duschkabin, badkar och badrumsskåp. Här gäller det att ta till vanliga metoder för att få ner priserna. Köp begagnat, fynda erbjudande och rabatter och försök att på andra sätt få till en bra affär när du köper in materialet.

Här gäller det givetvis att prioritera. Kanske känns det tråkigt att köpa in något begagnat, oavsett hur fräsch det ser ut, till ett helt nytt badrum? Det är helt enkelt upp till dig att avgöra hur långt du vill gå för att renoveringens slutgiltiga kostnad ska minskas.

Hantverkarna

Om du ska renovera ditt badrum, är det mycket sannolikt att du behöver hjälp med att göra detta. Vissa kan tänka att det är bättre att dra el och rör själv, snarare än att anlita hantverkare för det. Om du inte är behörig elektriker eller VVS-montör kan det dock slå tillbaka – hårt. Förutom att det är förenat med livsfara att dra el själv utan kompetens, kommer ditt försäkringsbolag sannolikt inte betala ut pengar om det blir några fel sedan. Detta eftersom det inte är fackmannamässigt utfört.

Förhandla med hantverkarna

Arbetskostnaderna är en annan stor del av kostnaderna för den som ska renovera ett badrum. Som tur är går det att pressa priserna något även här. Ett tips är att använda sig av offertsidor. På sådana sidor får du en rad olika offerter från flera olika firmor i ditt närområde. På så vis kan du känna dig trygg med att du inte betalar ett pris som är över det marknadsmässiga. En annan fördel med att jämföra flera offerter är att du kan ställa dem mot varandra, och därmed få ett riktigt bra förhandlingsläge.

Rotavdrag

Rotavdraget är givet sätt att pressa kostnaderna på. Tidigare var det möjligt att göra avdrag för halva arbetskostnaden – idag har det dock sänkts till 30 procent. Fortfarande är rotavdraget en subventionering som gör det mycket kostnadseffektivt att anlita hantverkare för den som ska renovera ett badrum eller ha ett annat liknande jobb utfört.

Läs fler tips inför badrumsrenoveringen här: http://www.renoverabadrumkostnad.biz/.

15 Mar 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.