Ska du måla om i ditt hem?

Det finns få saker som kan förändra ett hem så pass mycket – till så liten kostnad – som att måla om. Att måla en vitt vägg i en mer färgrik nyans kan ge hela bostaden ett lyft och då det vare sig är speciellt dyrt att köpa färg, penslar, roller, maskeringstejp, täckpapp och allt annat som krävs så är det också något som rekommenderas. Särskilt idag så vi ser att en trend där vita hem tagit en stor plats så kan det finnas ett värde i att måla om och därmed skilja sig lite från mängden.

Dock: det handlar om att göra det hela korrekt också. Att måla må se väldigt lätt ut och däri ligger också den största falluckan för vanliga privatpersoner; man underskattar arbetets krav på dels god precision, på tålamod och – framförallt – på det arbete som föregår själva målande.

Måla som en målare

Vi gör ett test och säger att du ska måla om i din lägenhet: hur skulle du – ärligt – göra? Troligt är att du skulle lägga ut några tidningar på golvet, att du skulle maskera kring lister, element och kring vägguttag samt att du skulle tvätta av väggen lite pliktskyldig. Därefter skulle du direkt påbörja målningen och du skulle förmodligen nöja dig med ett varv av täckfärg.

Felet/felen med detta? Ja, vi kan se till hur en målare skulle agerat vid samma vägg ioch vi tar det steg för steg:

  1. Täckplast och täckpapp. Din målare skulle först och främst ha sett till att måla även taket, ett klart underskattat och bortglömt område som tar färgen du vill ha på väggarna till en annan nivå. Oavsett så skulle han rullat ut täckpapp och han skulle ha fäst extrem noggrannhet kring att maskera alla områden som inte ska målas.
  2. Grundarbetet. Tvätt, slipa, spackla, putsa. Börja om. Lite så kan man säga att en målare jobbar; detta då han vet att det färdiga resultatet på väggen aldrig blir bättre än det arbete han lägger på grunden. Där du ser att målning är enkelt – exempelvis på ett tv-program – så är det ansträngande grundjobbet bortklippt. Det är här det viktiga sker!
  3. Målningen. En målare börjar med ett lager grundfärg och därefter så lägger han på ett lager med täckfärg. Här kan det se snyggt ut och det kan se ut att räcka – men han lägger på ytterligare ett lager av täckfärg då han vet att detta kommer att ge din vägg ett betydligt bättre resultat.
  4. Ta undan. Maskeringstejpen tas undan så fort färgen torkat och detta för att det inte ska lossna flagor eller sjok av färg; något som kan ske om tejpen får sitta för länge.
27 Jan 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.