Så vet du om du behöver göra en asbestsanering i Uppsala

Kontrollera om du behöver göra en asbestsanering i Uppsala innan du river upp den gamla plastmattan. Du vill under inga omständigheter stå i ett moln av asbest.

Med tanke på hur många ställen det kan finnas hälsofarlig asbest på i ditt gamla hus, känns det kanske helt omöjligt att ens överväga en renovering. Kakelugnar, fönsterbänkar, ventilationstrummor, fönsterkitt, mattlim, rörisoleringar – listan kan göras oändlig. Men du kan vara trygg med att asbest inte är farligt så länge som det är orört.

Du som tvekar inför en renovering kan stilla din oro genom att ta ett asbestprov innan du sätter igång. Det är faktiskt att rekommendera att göra det, så du inte råkar hamna mitt i ett moln av asbest av misstag. För de här partiklarna vill du INTE ha flygandes runt i luften.

Asbestsanering helt nödvändigt om du har asbest i huset

Så det är alltså läge att vara både orolig och inte orolig. Inte orolig så länge som plastmattan ligger på plats, men orolig om du river upp den utan att veta vad som finns under. Om det visar sig att det finns asbest där du tänkt renovera kommer du vara tvungen att ringa in en firma som utför certifierad asbestsanering i Uppsala.

Att sanera asbest är alltså inget du ska göra på egen hand. Under några som helst omständigheter. Och du ska också veta att asbest förbjöds i byggmaterial så sent som 1982 – men alla hus som är byggda tidigare än så kan alltså mycket väl innehålla asbest. Ta hjälp av proffs på asbestsanering: www.asbestsaneringuppsala.se

1 Jun 2022

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.