Så gör du din trädgård superpopulär

Har du mycket mark, meutegym, tränarn är osäker exakt vad du ska göra med den? Klart är att det finns en hel del saker man kan bygga för att göra trädgården till ett riktigt roligt tillhåll. Vissa av dem kräver bygglov och är lite mer avancerade, medan andra inte behöver bygglov eller ens en anmälan för att börja byggas. Så vad kan man egentligen bygga? Här kommer ett förslag.

Pool

Få saker ger en så tydlig semesterkänsla som en pool. En hel del villaägare idag har låtit bygga en pool i trädgården – men det är kanske fortfarande inte alltför vanligt. För att göra det krävs normalt inget bygglov, och pooler tas inte upp som en av de byggnader eller anläggningar som kräver bygglov – eller inte kräver bygglov – i plan- och bygglagen. Avhängigt hur den ser ut, till exempel om höga murar eller plank är inblandade, kan dock ett bygglov fordras.

Bygga utegym

Att bygga ett eget litet utegym gör att du garanterat kommer att spendera mer tid i trädgården. Om inte du gör det, så kanske en vän eller någon i familjen vill spara in på ett gymkort. Om man behöver lov för att bygga utegym är oklart. När vi tittar på en aktör som säljer utegym, säger de att deras paket inte kräver lov från kommun och stat. Om utegymet skall innehålla ett plank eller en mur kan det sannolikt vara så att ett bygglov krävs.

Det finns många enklare saker som kan byggas själv. Hit hör till exempel pull up-stänger, balans och stocklyft. Vill du satsa riktigt stort finns det mer än så man kan göra – titta på kommunala utegym i närheten för att få inspiration. Eller hör av dig till företagare som är specialiserade på utegym, som byggautegym.se

Utekök

Matlagning utomhus är spännande och trevligt när man har gäster, eller bara vill umgås med vänner och familj. Istället för att förbereda maten inomhus, medan köttet grillas på verandan, kan hela kvällen fixas ute i det fria. Således kan sällskapet vara samlat hela kvällen.

Att koppla en slang mellan kranen i uteköket och en tappkran på huset är enkelt. Dock bör man ha i åtanke att inte dricka vattnet såvida man inte använder en special. Att skölja grönsaker eller frukt duger dock normalt utmärkt med det här vattnet.

Ett utekök kräver normalt inte bygglov. Undantag är om det faktiskt är att betrakta som en byggnad, vilket det kan vara i vissa fall. Åtminstone kan en anmälan behöva göras om en installation görs, eller om man gör väsentliga ändringar i en anläggning för avlopp eller vattenförsörjning. Det bästa är att höra med bygglovsnämnden innan du påbörjar bygget, alltså.

 

14 Nov 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.