Regler och säkerhetsfrågor du behöver ha koll på för din badrumsrenovering

Att få utföra en badrumsrenoveringen är en dröm för många. Men det finns mycket att tänka på kring en renovering. Det gäller inte enbart hur badrummet ska se ut, utan även vilka regler som gäller.

Det finns mycket att tänka på vid en badrumsrenovering. Men finns det några regler och säkerhetsfrågor som gäller? Om du enbart har planer på att göra en ytlig renovering så behöver du inte ansöka om ett bygglov. Om renoveringen dock skulle påverka på något sätt ditt vatten eller avlopp så måste du prata med din kommun. Alla kommuner har olika regleringar när det kommer till bygglov. Något annat att inte glömma är att prata med ditt försäkringsbolag och om de har något krav på hur ditt badrum ska vara. Något du absolut inte får göra själv är att hantera elen. Detta är både farligt och olagligt och måste därför lämnas åt en kvalificerad elektriker.

Lämna jobbet åt en kunnig firma

För dig som äger en fastighet finns det mycket att tänka på när det kommer till att utföra renoveringar - speciellt en badrumsrenovering. Det är säkert lockande att göra saker själv när det kommer till renoveringen, men detta är något som du helst vill undvika utan den korrekta kunskapen. Om du däremot har kunskapen kring ämnet så är det bara att köra på, men i ett badrum finns det mycket som kan gå fel. Du kan såklart göra mindre saker själv, som att måla. Större arbeten borde du dock överlåta till en kunnig och kvalificerad firma. Många firmor lämnar även en försäkring på ett utfört arbete, vilket innebär att om något går fel så har du en garanti på arbetet.

Vad kostar en badrumsrenovering?

Priset på en badrumsrenovering kan variera mellan mindre och större siffror. Det beror på hur stort ditt badrum är och vart i landet du bor. Det är oftast dyrare i större städer än i mindre byar. Det beror också på om du vill slå ner en vägg, eller om du enbart vill renovera det nuvarande badrummet. Ett smart val är att be om offerter från olika firmor vilket borde vara kostnadsfritt. Var noga med att gå igenom vad som ingår i deras offert och kolla även recensioner från tidigare kunder. Glöm heller inte bort att du som är husägare och jobbar kan använda dig av ROT-avdraget. Detta är ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaden som du kan använda upp till 50 000 kronor per år.

3 Jun 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.