Planera tillsammans med en elektriker

Många drömmer om att göra om hemma och för många så är det också en full nåbar dröm. Man kan antingen välja att renovera exempelvis köket på egen hand, eller genom att anlita en snickare och låta denne sköta om projektet till ett väldigt förmånligt pris. Det senare förklaras av Rot-avdraget som gör det möjligt för en privatperson att anlita en yrkesman med en generös skatterabatt.

Konkret så kan man - med ett årligt tak på 50.000 kronor - dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den snickare man anlitar. Det ger prisvärda och säkra jobb och det är något som definitivt har förvandlat många drömmar till realitet. Att göra om i kök och badrum har visat sig vara mest populärt och här ska vi komma med ett litet tips gällande en köksrenovering. Tänk till innan och anlita en elektriker.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att många planerar sina kök fel sett till eluttag och behovet av sådana. Idag så klarar du dig inte med två uttag i köket. Vi skulle säga att den siffran bör dubblas - minst. Och: finns det något värre än att stå i ett nytt kök - snyggt och inbjudande - och upptäcka att du måste dra ut sladdar till brödrosten, till vattenkokaren, till mixern eller till kaffebryggaren bara för att få plats med din mobilladdare? Vi har högre krav idag och vi använder elektronik i en betydligt större omfattning - se till att möta dessa krav och behov: anlita en elektriker och låt denne hjälpa dig att planera från start.

Se över elsystemet och tjäna pengar

Måhända kan det kännas som en onödig utgift att anlita en elektriker enbart för att planera och för att sätta in nya vägguttag. Vi skulle dock säga att det säkerligen finns andra områden där samma elektriker kan hjälpa dig.

Hur mår ditt elsystem egentligen? Många hus har äldre system som slukar pengar. Dagens moderna elsystem drar mindre energi och sparar därigenom in väldigt mycket pengar. Dessutom är de säkrare. Har du ett äldre hus i Stockholm så kan ett byte vara nödvändigt sett till exempelvis brandrisken och för att förhindra att du själv tar skada om du exempelvis ska byta ut en säkring som har gått.

Och: vi ska även tillägga att det har hänt extremt mycket bara under de senaste åren. Även om du bytt elsystem relativt nyligen - säg för tio år sedan - så kan det vara läge att låta en elektriker se över detta. Det är omodernt jämfört med de nya, mer uppdaterade system som idag finns på marknaden.

Kolla behörighet innan du skriver avtal

En sista sak och lite av en varning: i Stockholm och i andra större städer så har man kunnat se en mängd exempel på rena fuskjobb då det kommer till elinstallationer. Detta trots att elektriker gjort jobbet. Felet ligger i att dessa ofta utgett sig för att vara behöriga - trots att de saknar denna behörighet. En frukt av att Rot-avdraget skapat ett större sug hos privatpersoner och där således också efterfrågan ökat - många har sett en chans att tjäna pengar.

Det gäller inte enbart elektriker utan det är en fråga för alla yrken som seglar in under skatterabatten. Skillnaden mellan en fuskande snickare och en elektriker dock - det är att ett jobb av den senare kan innebära ren och skär livsfara. Se alltid till att få se yrkesbevis och behörighet innan du skriver ett avtal.

19 Jan 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.