Pigga upp ditt hem med ny färg eller tapet

Alla tröttnar stundtals på utseendet i sina hem. Genom att måla eller tapetsera om kan du enkelt ge din bostad en ny känsla, utan att byta ut ditt möblemang. Glöm heller inte husets fasad.

Att måla eller tapetsera om är ett kul och effektivt sätt att uppnå en känsla av förnyelse. Väggar och tak utgör bakgrunden till allt annat som finns i din bostad, och därför påverkar färg och mönster på dessa ytor helhetsintrycket väldigt mycket. Vad som är trendigt inom färger och tapet varierar, och om du upplever att du ligger ett steg bakom, kan det kanske vara värt att överväga en uppdatering. Sitter du till exempel i en lägenhet eller ett hus i Stockholm där du investerat i “ljust och fräscht”, vilket var det hetaste för ett antal år sen, så representerar ditt hem dessvärre inte längre de senaste trenderna.

Mörka toner på rätt ställen

På senare år har vi låtit mer murriga färger flytta in i våra hem. Även tapeter med en mörk grundfärg och med mönster på har blivit populärt. Det är dock viktigt att tänka på vilka rum du väljer att inreda med mörka toner, och vilken känsla du vill skapa i de olika rummen. Mörka toner av grönt eller blått passar utmärkt i sovrum, där vår nattsömn gynnas av en mörk miljö, och det ska kännas ombonat och mysigt. Att måla i en mörk färg eller sätta en mörk tapet i ett stort, luftigt och ljust vardagsrum passar troligtvis inte lika bra. När du målar eller sätter upp en ny tapet är det viktigt att inte förhasta sig, även när det gäller själva utförandet. Se till att du utför det grundjobb som krävs för att resultatet ska bli riktigt bra.

Glöm inte bort fasaden

På samma sätt som färg och tapet på husets insida påverkar helhetsintrycket, påverkar färgen på husets fasad det allra första intrycket besökare får. Alltför många husägare i Stockholm skjuter upp renovering av fasaden, vilket gör att husen ser slitna ut, och dessutom blir mer känsliga för påverkan av väder och vind. När du väljer ny färg till din fasad, tänk på hur den kommer att passa ihop med resten av husen i kvarteret, och på staket och annat som finns på din tomt. Det kan vara en god idé att anlita en professionell målare när du ska göra om fasaden, för att vara säker på att jobbet utförs på rätt sätt.

29 Sep 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.