Nya fönster en besparing på sikt

Många villaägare har gamla fönster i sina hus som gör att byggnaden släpper ut mycket värme. Just fönstren är den del av huset som har sämst isolering. Gamla fönster gör att uppvärmningskostnaden kan bli oerhört hög på ett år, särskilt om det blir en kall vinter. Särskilt den som fortfarande har englasfönster i delar av sitt hus, till exempel i kattvindar eller mindre burspråk, kan ha nytta av att uppgradera fönstren för att mindre mängd värme ska läcka ut. Man kan antingen byta ut fönstren helt eller välja att sätta in en tvåglasfönsterkassett. Såna kan monteras i de befintliga fönstren.

Att helt byta ut fönstren i huset lönar sig sällan, såvida man inte har englasfönster genomgående. Men om det är dags att uppdatera fönstren i huset lönar det sig definitivt att investera i energisnåla treglasfönster. Om du bor i en storstadsregion som Stockholm har du gott om alternativ när du inhämtar offerter, då det finns många välrenommerade glasmästare i Stockholm.

Isolerglasfönster

När man väljer fönster ska man titta på U-värdet som deklareras. Gamla tvåglasfönster har ett värde på runt 3 Watt per kvadratmeter per °C. En vägg har ett värde på under 0,5 Watt och moderna isolerglasfönster med tre glas har ett värde under 1. Fönstren läcker alltså självklart mer än en vägg fortfarande, men klar mindre än de äldre fönstertyperna. Ett lägre värde är alltså bättre eftersom värde representerar hur mycket värme som ytan ”läcker” per kvadratmeter.

Skillnaden i kostnad mellan isolerglas, även kallat energiglas och ”vanligt” glas är inte heller särskilt stor. Det lönar sig alltså i längden att investera i isolerglas eftersom uppvärmningskostnaden kommer att sänkas.

Hitta en glasmästare som förstår dina behov

Om du funderar på att byta fönster eller uppgradera några av fönstren i huset bör du rådgöra med en glasmästare i Stockholm som kan hjälpa dig att hitta svagheterna i ditt hus och ge dig tips kring vilka varianter som finns på marknaden.

Det finns många fönsterleverantörer på marknaden, men det lönar sig att välja någon som arbetar lokalt. Det går snabbare att få hjälp och firman vet också hur klimatet brukar se ut i ditt område så att du får rätt rådgivning i valet av fönster. Om du behöver hjälp senare när installationen är färdig så har de också de reservdelar som behövs och kan just din fönstermodell. Att behöva vänta på delar från andra halvan av landet kan ta mycket tid. Tid som du inte har om en ruta skulle ha gått sönder till exempel.

Val av fönster som passar just ditt hus

Tänk på att också välja fönster som passar ihop med ditt hus. Om du har delar av huset som är K-märkt måste du höra efter med myndigheterna kring vilken slags fönster du får installera. Även hus som är nyare kan få ett markant förändrat utseende genom att man byter fönster. Nya PVC-ramar finns inte bara i vitt utan man kan välja helt andra färger. Men tänk på att det inte är lika lätt att måla om dem som traditionella träfönster, så välj dina nya fönster med omsorg.

Mer info finns att hitta på denna hemsida: www.glasmästarestockholm.nu.

19 Jul 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.