När är bästa tiden att renovera tak?

När är bästa tiden för takrenovering? Den bästa tiden för att renovera ett tak handlar om att hitta en tid då det är torrt. Många vill per automatik stryka vintern för renoveringar av tak och exempelvis fasaden på huset. Faktum är dock att lite snö inte behöver vara så farligt – det går ganska fort att skotta bort. Vatten och regn däremot; det kan förstöra både material och tak.

Vi ska naturligtvis även peka på det uppenbara: den bästa tiden är då du verkligen har tid och kan arbeta i lugn och ro. En renovering av ett tak är ganska krävande och det gäller att vara noggrann. Om inte - ja, då kan skadorna bli rent katastrofala. Således så kanske sommaren passar bäst för dig - som för så många andra - och detta i och med att vi då har semester. Att alla andra har det samtidigt kan faktiskt ligga dig i fatet.

För att renovera eller byta ett tak så krävs det hjälpmedel. Inte sällan i form av en ställning. Troligt är att du måste hyra en sådan och i och med att du inte är ensam om liknande planer så kan det vara så att du inte får tag i någon sådan. Eller att den blir extremt dyr. Det bör du ha i åtanke: planerar du att renovera under sommaren då alla andra renoverar så måste du vara ute i god tid för hyra av hjälpmedel. Kontakta gärna någon uthyrare under vintern för att säkerställa detta.

Håll koll på väderprognosen

Nära det är dags för takrenovering i Stockholm

Årstiderna spelar egentligen ingen roll. Som sagt, huvudsaken är att det är torrt och det innebär att du bör hålla koll på väderprognoserna innan du sätter igång. Dessa ger en bra indikation på hur vädret blir, men helt säkra är de inte. Ser man till din egen bekvämlighet så kan det vara skönare att arbeta under senhöst eller tidig vår. På ett tak - särskilt om det är av plåt - så kan det bli extremt varmt och det kan göra att jobbet blir svårare. Lite kyligare temperatur och varma kläder är ofta en bättre lösning.

Hyr väderskydd om du måste jobba akut

Det finns även andra möjligheter att ta i beaktning. Att hyra ett väderskydd kan vara något som gör att du kan arbeta oberoende av väderlek. Det kostar några kronor, men å andra sidan så effektiviserar det jobbet avsevärt.

Dessutom skyddar det material och verktyg också; och som en en extra fördel så ger det ett säkrare jobb då taket inte blir lika halt. Ett väderskydd kan definitiv rekommenderas om du måste reparera taket eller byta det akut.

Säkerhet, planering och professionell hjälp

Säkerheten är en fråga som inte får ignoreras. Ett tak ligger högt upp och ett fall är farligt oavsett hur högt- eller lågt ditt hus är. Ska du arbeta på taket så måste du vidta säkerhetsåtgärder. En lina är ett måste, säkra skor likaså och även en hjälm kan de facto rädda ditt liv vid ett eventuellt fall.

Då det kommer till planeringen så handlar det om mer än att bara titta på SMHI och följa vädret på nyheterna. Ett takbyte eller en takreparation är komplex och det innebär att du måste veta exakt vad som ska göras. Se till att ha rätt material, se till att alla hjälpmedel finns, använd rätt verktyg och ge dig själv möjligheten att vara noggrann. Ett dåligt planerat jobb kommer att ge dig ett sämre resultat. Med tanke på hur viktigt taket är för hela husets konstruktion så har du inte råd att fuska eller skynda på något moment. Sådant straffar sig.

Om det inte finns tid då? Du behöver inte arbeta på egen hand. Tvärtom: vi skulle snarare uppmuntra dig att anlita professionell hjälp. Det behöver inte bli så dyrt. Rot-avdraget ger dig en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden och detta med ett tak på 50.000 kronor per år. Det gör stor skillnad för priset och det säkerställer ett högkvalitativt jobb som håller i flera, flera år. Känner du med dig att du saknar tid, kunskap eller en vän - man bör vara två vid åtminstone omfattande jobb på taket - så gör du nog bäst i att anlita en takläggare.

25 Sep 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.