Några tips inför köksrenoveringen

Funderar ni på att renovera ert kök? Då finns det några saker att tänka på för att få till det där drömköket. Självfallet vill man ha ett snyggt kök, men man bör även fundera över det praktiska.

Genom att först noggrant mäta upp köket blir det sedan lättare att planera. Köksskåp finns ofta färdiga i speciella standardmått och ibland kan det vara en enstaka centimeter som avgör vilken storlek på skåp man väljer. Man kan också mot en inte alltför stor summa be en byggfirma platsbygga måttanpassade skåp som passar in precis. Därför kan det vara bra att redan tidigt i själva köksplaneringen blanda in en byggfirma. Det finns särskilda företag som enbart sysslar med köksrenoveringar och som har alla de olika hantverkare som krävs vid en köksrenovering inom sitt företag. Genom att de på så vis kan erbjuda totalentreprenad blir renoveringen klar snabbare och dessutom blir det också billigare än om man själv anlitar olika hantverkare.

Tänk även ergonomiskt

Självfallet vill man ha ett snyggt kök som man trivs att vara i, men det bör även vara praktiskt. Att tänka på ergonomi är alltid bra, och är man till exempel lång kan det göra mycket att höja arbetsbänken bara några få centimeter. Att också montera ugnen högre upp så att man slipper böja sig varje gång man ska plocka ut en plåt kan vara bra, och dessutom bränner man sig heller inte lika lätt när ugnen sitter högre upp. En diskmaskin är nästan given om det finns plats för den, och i val av maskin bör man tänka på hur mycket energi den drar samt på ljudvolymen. En diskmaskin som inte låter så mycket gör att man kan man sitta i köket och njuta av sin kopp kaffe även när den är igång.

Skriv ett ordentligt avtal med byggfirman

När man väljer byggfirma till sin köksrenovering kan det vara bra att först kolla med vänner och familj om de har någon att rekommendera. Att gå på rekommendationer är alltid det bästa men går inte det så är det viktig att be om referenser och även kolla upp dessa. Självfallet spelar priset också roll i val av byggfirma, men det är inte allt. Det viktigaste är att köket blir bra och färdigt inom utsatt tid. Det är därför viktigt att man skriver ett ordentligt kontrakt med den byggfirma som man valt, där både totalpris och det datum då köket ska stå klart finns med.

20 Oct 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.