Marksten skapar ordning och reda

Inget ger ett mer ordnat intryck i en trädgård än marksten. Sten som skapar tydliga avgränsningar mot exempelvis gräs, rabatter och andra sorters odlingar.

Den som bestämt sig för att skaffa sig en vacker trädgård har ett gediget arbete framför sig. En trädgård blir aldrig klar utan kräver arbete året om för att hålla en hög standard. Det finns dock saker man kan ta till för att lättare få till illusionen av en perfekt grönyta utanför fönstret.

Att lägga marksten på väl valda bitar kan hjälpa till att strukturera trädgården. Med marksten kan man bygga gångar, göra tydliga kanter till rabatter och se till att det finns en plats för besökare i trädgården att sätta fötterna på. Att välja att lägga marksten gör också att stenytorna blir nästintill underhållsfria.

Marksten ton i ton

Tack vare att marksten kommer i en mängd olika utföranden finns det goda möjligheter att matcha stenen med övrig omgivning. Har man ett ljust hus kan det vara snyggt att välja en ljus marksten som plockar upp tonen i fasaden. Vill man välja något trendigt och önskar sig en trädgård som blickar mot Asien kan en nästintill svart marksten vara perfekt.

Marksten är dessutom ett ytterst tåligt material att ha en trädgård. Det svenska mycket omväxlande klimatet är inget bekymmer för markstenen. Den skadas varken av varma sommardagar eller lager av flera decimeter blötsnö. Så länge underarbetet gjorts på rätt sätt ligger markstenen platt och fint på trädgårdens gångar år ut och år in.

21 May 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.