Låt inte din målare lura dig

Många privatpersoner har bittert fått erfara att man betalat väldigt mycket pengar för något typ av hantverksjobb – ett jobb som heller inte varit tillräckligt tillfredsställande. Det är inte alls ovanligt att företaget man anlitat har saltat notan, har fuskat sig igenom arbetet eller till och med struntat i att dyka upp på avtalade tider. Att det finns ett program på tv som går under namnet Fuskbyggarna tycker vi är talande i sammanhanget och det om något borde fungera som en varningsklocka: du kan inte lita på någon. Visst, det är hårt att säga så – men du måste utgår från dig själv och se om ditt eget hus i det här fallet. Att anlita en yrkesman kostar pengar och då ska du också vara garanterad ett fläckfritt jobb.

Om vi ger några tips på hur du ska tänka för att slippa stå där med lång näsa och en känsla av att ha blivit lurad så kan vi säga att du bor i Stockholm och ska måla om ditt hus. Något som du vill anlita en målare för då du A) inte har tid att måla själv B) saknar kunskapen C) inte har tillgång till vare sig ställning eller stegar och D) vill ha ett perfekt jobb utfört.

Hur ska du då gå tillväga för att den målare i Stockholm ska leverera ett resultat helt enligt er överenskommelse och enligt dina önskemål? Ja, följer du de punkter som följer så har du betydligt bättre odds. Innan dess dock: målare i Stockholm kan du gott byta ut mot exempelvis snickare i Malmö, rörmokare i Göteborg eller takläggare i Uppsala – tillvägagångssättet för att förhindra fuskjobb och rena lurendrejerier är detsamma oavsett bransch och område. Med detta sagt – här följer vår mall för hur du ska hitta rätt målare för att måla om ditt hus i Stockholm:

  • Ta in offerter. Först genom att jämföra priser så skaffar du dig en bild av vad som är normalt- och vad som inte är det. Säg att du kontaktar fyra-fem målare i Stockholm och ser hur mycket deras prisnivå ligger på. Välj bort den dyraste och välj bort den absolut billigaste. Den senare försöker förmodligen att locka dig.
  • Kolla tidigare kunder och omsättning. Det finns bra sidor på internet där du kan kolla upp företags omsättning och följa utvecklingen de haft. Det ger dig en bra bild av hur verksamheten ser ut. Den hela, fullständiga bilden, den får du dock genom att ringa tidigare kunder. Fuska inte med denna del. Få ett par referenser av din målare och se till att ringa dessa för att kolla hur de upplevt arbetet.
  • Betala efter! Viktigt är att du inte betalar i förskott utan att du betalar först då din målare genomfört jobbet. I absolut värsta fall så kan du acceptera delbetalning – men det är ingenting som vi rekommenderar.
1 Oct 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.