Läs det här innan du målar om huset

Att måla om huset kan kännas som ett ganska stort projekt – och det är det oftast också. Likväl känns arbetet ofta dock värt det när man väl är klar med det. Att det är så pass stort projekt gör dock att många väljer att anlita en målare för det.

Det har givetvis inte bara med storleken på projektet att göra. Att måla om ett stort hus med många detaljer kan vara svårt, och där har professionella målare betydligt mer erfarenhet. Är det ett utmanande målarjobb och man har små eller inga förkunskaper, kanske det alltså är bättre att låta en erfaren målare ta hand om det. Känner man sig manad att ta sig an projektet själv har man noga många funderingar. I den här texten vill vi svara på några av dem.

Vilken färg är bäst?

Generellt sett säger man att en bra färg är en tung färg. Det kan vara väldigt stora skillnader på olika färger och dess kvaliteter. Att en färg ”bör” vara tung beror på att pigment väger ganska mycket. En färgburk vars färg har högt kvalitativt pigment och som har riktig växtolja (snarare än kranvatten t.ex.), väger lite mer.

När det kommer till själva nyansen och färgen är det givetvis en smaksak. En mycket populär färg att måla huset i är som bekant röd, som även den finns i många olika nyanser att välja mellan. Fundera på vilken färg du tycker är bäst och gå på magkänslan.

Hur mycket förarbete behöver jag göra?

Att måla om huset kräver visst förarbete. Till exempel behöver man skrapa bort all löst sittande färg. Om inte detta görs kommer dessa flagor att falla bort av sig själv snart efter du har varit där med penseln och målat. Själva skrapningen kan göras på flera olika sätt och med olika typer av skrapor. Traditionellt används båtskrapor, men många professionella målare idag använder sig av betydligt mer avancerade skrapor med utbytbara hårdeggsblad.

Satsa på bra penslar

Att spara in på penselköpet är onödigt. Det är en liten kostnad i förhållande till hela projektet, och det kan göra en betydande skillnad. Många menar att man helt enkelt bör köpa den dyraste och mest kvalitativa penseln som finns i affären. Tänk på att färgen ska sitta där i många år och att de investeringar du gör nu är för en lång tid framöver. Ett penselköp är inte många kronor i det sammanhanget. En bra pensel håller för hela huset och ska inte heller släppa något hår. 

27 Apr 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.