Kort fakta om asfalt och hur den används idag

Asfalt är inte något man tänker på direkt men är utan tvekan en del av vårt vardagliga liv. I princip alla av oss färdas på den. Asfalt gör livet och alla våra resor mycket lättare och skönare.

Att ägna någon större tanke om asfalt är minst sagt ovanligt. Asfalt finns överallt och har mer eller mindre blivit en självklarhet i våra liv, speciellt i de större städerna. Gräs och grus tillhör inte våra vägar längre, om man nu inte befinner sig i glesbygden. Asfaltens användningsområden är många och olika. Vägnät, vedgårdar, parkeringsplatser, köpcentra, hamnplaner, hållplatser, cykelbanor och flygplatser är bara några exempel där asfalt används. På grund av slitage behöver asfalt läggas om på nytt. En väl trafikerad landsväg eller en Europaväg behöver ett nytt lager var 6:e eller vart 10:e år beroende på hur trafiken ser ut. Gäller det en väg med låg trafik behöver nytt lager läggas var 20:e år. I Sverige ställs det relativt höga krav på asfaltens kvalité, därför brukar den ha en längre livslängd jämfört med andra länder.

Så här tillverkas asfalt

Asfaltproduktion kan jämföras lite med matlagning. Vissa ingredienser blandas i en bestämd ordning, sedan ”lagas” den till i en viss temperatur. Omkring 94 % av en asfaltmassa består av stenmaterial. Den svarta färgen kommer från bindemedlet bitumen. Givetvis finns det olika sorters asfalt, närmare sagt över 150. Variationerna förekommer när det gäller stenstorlek, material och bindemedel. Det är viktigt att anpassa rätt sorts asfalt till objektet som ska asfalteras. En villagata där trafiken är låg kräver en hel annan sorts asfalt jämfört med en riksväg med tung, daglig trafik.

Asfalt tillverkas på ett automatiserat sätt. Blandningsprocessen tar bara några minuter och den sköts oftast från en manöverhytt. I Sverige tillverkas det och läggs ut mellan fem och sju miljoner ton asfalt varje år. Stor del av den används i de stora städerna som Stockholm och Göteborg men även i andra större kommuner.

Tillverkning med fokus på miljön

Självklart, läggs det fokus på miljön även vid tillverkning av asfalt. Normalt används det koldioxid, ett ämne som har en negativ miljöpåverkan. På asfaltverken i bland annat Arlanda och Läggesta används det dock en blandning av gasol och ett förnybart biobränsle tillverkat av svartlut (en restprodukt från pappersindustrin). På det viset minskas utsläppet med hela 30 %. Tanken är att allt fler verk ska börja att tillverka asfalt som skonar miljön. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.asfaltgöteborg.nu

5 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.