Kontrollera byggfirmas rykte först

Det spelar ingen roll att en byggfirma erbjudbygge, byggfirmam, huser ett fantastiskt bra pris eller att en vän på Facebook rekommenderar dem. Du har själv ansvaret att kontrollera dess rykte. För det finns ett fåtal byggfirmor som verkligen inte borde få vara aktiva inom branschen.

Fuskbyggarna är ett TV-program som egentligen inte borde behöva finnas. Ett program där programledarna hjälper människor som blivit utsatt för byggfirmor som lovar betydligt mer än de kan hålla. Med usla byggnationer, dåliga avtal och rena lögner tar sig företagen vidare och få nya kunder. Men hur kan det komma sig att företag som till och med visats upp i TV ändå kan hitta kunder och fortsätta sin verksamhet? Svaret är att för få kontrollerar den byggfirma man tänkt att anlita innan man skriver kontrakt. Ofta är det just det billiga priset som lockar för mycket.

Så gör du – 3 steg

Du bor i Sollentuna och söker en byggfirma för att få hjälp med att bygga ett garage. Efter att ha fått offerter från flera byggfirmor har du bestämt dig en av dessa. Men innan kontraktet skrivs lägger du 20 minuter för att kolla dess rykte.

Första stället är Byggahus.se vilket är ett öppet forum för alla som är intresserade av att bygga eget eller bara vill diskutera frågor kring detta. Gå in på webbplatsen och sök efter ”Bygga + Sollentuna”. Därmed visas tidigare inlägg kring denna inriktning. Orsaken att man inte bör söka efter just byggfirma är att olika ord kan användas av olika personer. Men ordet ”Bygga” bör finnas med i de flesta inlägg som just handlar om byggföretag.

Kolla upp betyg och rekommendationer

Man kan även söka efter just den byggfirma man tänkt skriva kontrakt med för att se om de fått tydliga omdömen eller rekommendationer. Läs inläggen och avgör om de känns ”äkta” Man får komma ihåg att företag ibland ”köper” åsikter för att bygga upp ett rykte.

Andra steget är att kontrollera hos Råd & Rön. De har en ”svart lista” på företag som de rekommenderar konsumenter att hålla sig ifrån. Detta utifrån att dessa företag av någon anledning inte velat lösa en konflikt på det sätt som Konsumentverket ansett. Även här kan man söka efter just den specifika byggfirman i Sollentuna. Men det går även att söka efter byggföretag inom ett specifikt område.

Tredje steget är att genomföra en enkelt Googlesökning. Sök på företagsnamnet och kolla de 20 första träffarna. Är det ett nationellt företag, som därmed finns i flera städer, kan sökningen behöva smalas av just mot Sollentuna. Finns det negativa artiklar publicerade av kända nyhetstidningar bör man fundera ett varv till om företaget verkligen ska anlitas.

28 Feb 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.