Klimatet kräver lösningar

Har du funderat på detta med uppvärmning av din bostad? Känns det tungt varje månad när elräkningen kommer? Det finns flera goda alternativ där ni både kan behålla värmen och spara pengar!

Det finns många anledningar till att se över uppvärmningen i hemmet. Den mest påtagliga brukar göra sig påmind en gång i månaden när fakturan för eluppvärmning kommer. Det är oftast, kan vi säga, obilligt. Rentav dyrt, i många fall. Ändå är det inte säkert att vi är nöjda med hur varmt det är i bostaden eller lokalen vi vill värma upp. Dyr värme är definitivt inte samtidigt bra värme! En bra lösning för uppvärmning är något man behöver tänka över. Det ska vara effektivt, det ska inte vara för dyrt, och det ska vara hållbart på sikt. Många väljer lösningar där flera system används samtidigt och kompletterar varandra. En värmepump är en bra början!

Olika värmepumpar och funktioner

Värmepumpar är intressanta alternativ. En av anledningarna är att flera av dem är relativt enkla att installera och inte heller speciellt dyra i inköp. En annan bra anledning är att de inte använder några fossila bränslen. De behöver inte mycket underhåll och de sköter sig i allmänhet väl i drift. Vi ska se lite översiktligt på hur olika typer av värmepumpar fungerar. Sedan kan det vara vettigt att låta någon sakkunnig råda dig i ditt specifika fall. Alla system passar inte alla fastigheter - fast de flesta.

Luftvärmepumpar finns i två varianter, vanligen benämnda luft-luft och luft-vatten. En luft-luftpump värmer överskottsvärmen i uteluften och den används sedan till att värma din bostad. En enhet sätts på insidan av en yttervägg och den andra på utsidan av fastigheten. Om du bor i ett tvåplanshus är det lämpligt att installera en enhet på varje våningsplan. Om du idag har ett vattenburet värmesystem kan du använda en luft-vattenpump, som överför värmen till vattensystemet.

Bergvärme, hur fungerar det?

En bergvärmepump är ett större projekt. Bergvärme är också ett otroligt effektivt system som återanvänder resurser och dessutom är mycket driftsäkert och underhållsfritt. När bergvärme installeras behöver man borra djupt, cirka 200-300 meter ner i marken. Därifrån pumpas sedan hett vatten upp till din fastighet, cirkulerar, och återförs ner i jorden där det värms upp igen. Alla typer av uppvärmning kräver installation, resurser och service emellanåt. Värmepumpar är ändå oerhört enkla och bra system för uppvärmning som snabbt betalar sig i form av minskad förbrukning och kostnad.

20 Mar 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.