Kan man byta toalettstol själv? Tips för toalettbyte

Många undrar man kan byta toalettstol själv när man står där med en ny WC. Är det svårt och vilka fallgropar finns? Här kommer några tips för toalettbytet.  

Det ser kanske svårt ut att byta toalettstol när man tittar på den och man är såklart orolia att man gör något fel och ser med fasa framför sig att vattnet sprutar när man kopplar in vattnet. Men lugn, det är inte så svårt som man kan tro. Om man lite händig och tar det steg för steg och inte har bråttom så kommer det att gå bra.

Det behövs en hel del material och verktyg: vattenpass, penna, skjutmått, tumstock, mejslar, vass kniv, hammare, borrmaskin, skiftnycklar, rörbockare, bågfil, och en kraftig polygrip.

Sedan behöver golvhuv, gumminippel, golvhuv, stödhylsor, 10-12 mm förkromat kopparrör, en plugg för underlaget, klämringskopplingar, silikon, rostlösande medel och något att täcka det öppna avloppsröret med.

toalett

Stäng av vattnet

Innan man börjar med arbetet att ta bort den gamla toalettstolen får man inte glömma att stänga av huvudvattnet i bostaden för att inte råka ut för tråkigheter. Spola ett ett par gånger så inget vatten finns kvar i cisternen.

När det gäller vanliga golvmodeller går avloppet genom rören som du finner under stolen och brukar vanligtvis bara att ta bort den och koppla in den nya. 

Ta loss din gamla wc

Det vanligaste är att toalettstolen sitter fast med fyra skruvar längst ner. Ta bort skruvarna med mejsel, ibland behöver man spraya rostlösning och ibland måste man försiktigt slå sönder porslinet runt fästena.

Sedan behöver du skruva loss vattenröret med polygrip och avlägsna golvhuven för att efter det försiktigt ta bort toalettstolen från avloppet. Täck över det öppna avloppet och gör rent området runt toan från spackel och smuts så att ytan är helt jämn och slät. Sedan ska det öppna avloppet få en ny gumminippel som ska vara ren och smörjd. 

Dags för din nya wc

Ställ försiktigt den nya toalettstolen använd vattenpasset så den är helt jämn och rak.

Gör en markering var borrhållen ska vara och borra nya hål. Tänk på att hålen ska vara snett inåt. Sätt i passande pluggar för ditt golv för att skruvarna ska fästa bra. 

Torka och rengör ytan noggrant och fyll i de gamla hålen med silikon. Släta sedan ut silikonet. Skruva sedan fast stolen ordentligt, men var försiktig så inte porslinet skadas. Anslut efter det kallvattenledningen till föravstängningskranen. Koppla på vattnet försiktigt så det inte blir hårda vattenstötar. Testa att spola så att allt fungerar. Sätt seden på silikon mellan klosettfoten och golvet. Sedan ska golvhuven tillbaka runt avloppet igen.

Nu är den klar att använda!

Mer läsning om badrumsrelaterade arbeten finns att hitta på https://www.plattsättareistockholm.se

20 Aug 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.