Kan hantverkaren ta betalt för offert?

Kan hantverkaren ta betalt för offert? Om du står inför att bygga om, bygga nytt eller renovera så får du säkerligen tipset om att ta in så många offerter som möjligt från olika utförare. Detta för att du ska kunna få en chans att jämföra priser och vad som inkluderas i tjänsten samt hur lång tid projektet kommer att ta. Ju fler offerter, ju bättre är det. Eller? Ja, så är det definitivt - men det många inte är medvetna om är att en hantverkare kan ta betalt för en offert.

Många tar för givet att en offert är gratis, men då glömmer man också bort att det handlar om ett arbete. Dels så ska hantverkaren åka ut till dig för att titta på jobbet - det tar värdefull tid från hans huvudsakliga arbete och det kostar pengar i form av transportkostnader. Vi ska dock säga att det handlar lite om en gråzon också. Inom vissa branscher där man normalt brukar säga att exempelvis en förberedande undersökning som ligger till grund för offerten är gratis så kan man definitivt argumentera för att en offert inte ska kosta någonting.

Men, i övrigt så handlar det om konsumenttjänstlagen och där står det ganska klart att man som konsument ska betala för vad som är rimligt i förhållande till vad exempelvis en hantverkare lägger ner i tid och ansträngning.

Som sagt: åker en firma hem till dig och ditt hus, undersöker och lämnar en offert som du sedan nekar till förmån för en annan så är det också, rent objektivt, ganska rimligt att du ska betala för detta. Men, det är långt ifrån legio i branschen.

De flesta hantverkare erbjuder kostnadsfria offerter

Hur ska man då som konsument agera? Om man kontaktat flera företag, fått flera offerter och genom detta tvingas säga nej till alla utom en - och sedan får räkningar från de övriga. Det kan onekligen kosta ganska mycket och det kan vara tufft att, så att säga, inleda ett projekt med den starten rent ekonomiskt. Det finns emellertid en lösning och det handlar om kommunikation.

De flesta hantverkare och företag idag erbjuder fria offerter och man gör detta så man vet att detta leder till fler uppdrag. Får man, så att säga, in en fot i ett projekt så lönar detta sig rejält och den tid man lagt på undersökning och på att skapa den färdiga offerten kommer att betala av sig med råge. Således så kan man som konsument se över detta innan.

Kommunicera och var tydlig med vad du menar

Kolla upp att företaget du kontaktar marknadsför sig med orden - Fria Offerter. Om så ej är fallet så bör du klargöra detta innan de kommer hem till dig. Ställ frågan och kom överens om hur ert avtal ska utformas. Klargör direkt att du inte vill betala för offerten och se till att detta också skrivs ned i pappersform - detta för att undvika en framtida konflikt.

Vi ska även säga att det sällan handlar om några större summor, men man måste ändå vara medveten om att det finns en problematik i detta. Att de flesta idag säger att man ger en gratis offert innebär inte att alla gör det. De som tar betalt för sina har rätt att göra det, åtminstone så länge ni inte avtalat om någonting annat.

14 Sep 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.