Hur går en golvslipning till?

Hur ska jag göra när jag vill ha mitt golv slipat? Är det vettigt att själv fixa det hela? Vad ingår i en golvslipning? Läs innan du beställer slipning!

Är du i den lyckliga positionen att du äger ett riktigt trägolv? Då är du att gratulera. Ett trägolv är något av det skönaste man kan sätta fötterna på. Det är också vackert, hållbart och det känns att materialet är levande. Ett rätt skött trägolv är en tillgång för varje hem. Det är också viktigt att komma ihåg att ett trägolv måste skötas på rätt sätt. Utan regelbunden omsorg kommer ett trägolv att se repigt, skräpigt och nött ut. Man behöver dels se efter golvet i vardagen, med att sopa och i möjligaste mån undvika att vassa och tunga föremål åstadkommer repor i golvet. Med tiden kommer du ändå till den punkten att ditt trägolv behöver en omslipning. Med rätt kunskapet kan man utföra en sådan själv men rekommendationen är att du överlåter detta arbete till en professionell golvfirma. Men hur går då en golvslipning till?

De viktiga förberedelserna

När du bestämt dig för att det är dags för en golvslipning är det en del förberedelser som krävs. Den första består i att samtliga möbler och andra föremål bärs ut ur det aktuella rummet. När du sedan står där med en bar golvyta ska den rengöras. Rester av gammal vax behöver tas bort med lacknafta för att inte fastna på golvslipmaskinen som ska användas. Kontrollera också att inga spikhuvuden krupit upp över golvytan, och har detta hänt får du ta och hamra ned dem. Förhoppningsvis har du nu en ren yta utan hinder eller svåra fläckar. Golvfirman har kompetensen att bedöma hur tjockt ditt golv är, vilket är viktigt eftersom detta måste tas med i beräkningen innan man börjar slipa.

Slipmaskin och efterbehandling

Sedan är det dags att köra igång slipmaskinen. Här behövs kunskap om hur hårt slitet golvet är och hur tjockt trälagret är samt vilket träslag golvet är gjort av. Moderna slipmaskiner har ett så kallat bandslippapper på en vals. Detta förhindrar att en skarv stör. En mindre slipmaskin behövs också till kanterna. Slipandet ska ske i träets längdriktning och maskinen får inte stannas då detta medför att golvet blir ojämnt slipat. Ventilationen bör vara god. Längst in i vinklar och vrår får slipandet ske med sickel. Sedan slipar man en andra gång med finare papper innan det hela är klart. När golvet sedan är färdigslipat så rengörs det mycket noga innan man avslutar arbetet med att lacka.Två lager lack med torktid emellan rekommenderas. Sedan behöver lacken torka minst en dag för bästa resultat.

23 Dec 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.