Gymnasieprogrammet för att bli elektriker

Har du funderat på att utbilda dig till elektriker? Om du är sugen på att ha ett jobb med mycket variation och rörelse så kan elektriker vara ett bra val.

På gymnasiet finns det ett program som heter El- och energiprogrammet. Det här programmet innehåller bland annat kurser inom elkraftteknik, praktisk ellära, elinstallationer och kommunikationsnät. Det ingår också så kallad APL på programmet. APL står för arbetsplatsförlagt arbete och innebär att du får praktisera ditt yrke. Då är du på ett företag och får jobba med det du utbildas till. Det är ett bra sätt att känna på yrket och se hur den kommande vardagen som elektriker kan se ut.

Programmet innehåller många praktiska moment. Du får lära dig att göra olika elinstallationer både inom industrin och i bostäder. Du får också lära dig om olika larm, att underhålla och reparera bland annat elanläggningar, eldistributionsnät och tv- och datanät. Du får kunskap i att göra ritningar och scheman.

Efter gymnasiet

När du är färdig med din utbildning kan du börja jobba direkt. Du kommer att vara väl förberedd för arbetsmarknaden, men det går också att arbeta som lärling för att fördjupa sig i yrket. Det gör man ofta under ett år. Du är behörig att söka dig vidare till yrkeshögskolan. Om du dessutom vill ha möjlighet att läsa på högskola kan du välja att läsa kurser under tiden på gymnasiet som ger dig behörighet till högskolan. Detta sker genom individuellt val. En yrkesutbildning som denna leder ofta till jobb och är ett bra val om du är sugen på att jobba fort efter gymnasiet.

Annan utbildningsväg

Ett annat sätt att bli elektriker är att gå via Komvux. Att ansöka till en komvuxutbildning gör du genom din kommun. Du loggar då in på din egen sida på kommunens hemsida och följer anvisningarna för att ansöka. Kanske vill du utbilda dig i en annan kommun än där du bor. Då behöver du ändå skicka en ansökan till din hemkommun först för att få den godkänd.

Om du är osäker på utbildning går det att göra ett studiebesök på skolan innan du bestämmer dig. Komvuxutbildningar innehåller praktik och är ett bra sätt att få kontakter på arbetsmarknaden. För den som redan har kunskaper inom yrket går det att få en bedömning för att se om det går att börja senare i utbildningen. Elektriker är ett yrke som behövs på arbetsmarknaden och det kommer inte vara svårt att få jobb.

1 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.