Fördelar med PVC-fönster

Att välja fönster i dagsläget behöver inte vara lika självklart som det var förr. Fortfarande så kan man se att svenskar i högst grad väljer träfönster till sina hus, men glappet har minskat och detta framförallt till en annan modell. En modell kallad PVC fönster och det är den vi ska titta lite närmare på.

Det finns nämligen klara fördelar med just PVC fönster och om vi nedan radar upp dessa så kanske vi kan ge en lite bättre bild. Märk väl här – vi har ingenting emot träfönster på något sätt; det är bara det att dessa har nackdelar som inte många tänker på. Ett byte av fönster sker ofta rent slentrianmässigt och då vi i Sverige alltid haft en stolt tradition av att använda trä så blir det också valet för många. Med detta sagt – här är fördelarna med PVC fönster:

  • Minimalt underhåll. Den stora nackdelen med träfönster är att de kräver skötsel och underhåll och att man måste ta loss dem för att slipa, skrapa och måla dem varje vår. Ett stort projekt och dessutom skadligt för vår miljö. Produkterna som används där är inte alls bra för naturen – en lite bortglömd del då man talar om träfönster. PVC fönster och underhållet av dessa sträcker sig till att man då och då tvättar dem.
  • Den stora anledningen till att man ser att fler svenskar väljer PVC fönster handlar om prislappen och vilken skillnad det är på den jämfört med ett fönster av furu. PVC fönster är betydligt billigare och här ska man veta att fönster och ett byta av sådana är väldigt dyrt. Kan man spara pengar genom att välja PVC fönster – en stor summa – så är det också självklart att många väljer att göra just det.
  • Hållbarhet. Förr om åren så importerade vi PVC fönster från exemplevis Spanien och fick då på köpet en sämre hållbarhet där fönstren i fråga redan efter några år tjänat ut sin rätt. Anledningen är lätt att förklara: vintern. Våra svenska vinter var helt enkelt för tuff för dessa PVC fönster. Numera så är de dock anpassade för våra vintrar och man kan räkna med en lika lång livslängd som vid ett val av träfönster – men med betydligt mindre underhåll.
13 Jul 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.