Fördelar med en tillbyggnad

Har ni nya spännande planer och behöver mer yta att förverkliga dem på? Funderat på hur du kan lösa behoven hemma genom att renovera eller bygga ut. Med ett hus har du så många möjligheter.

Börjar ni bli trångbodda och behöver ett extra sov- eller lekrum, eller är det bara så att ni behöver ny yta för att inreda en atelje eller kanske ett hemmagym? När du äger ditt eget hem är möjligheterna oändliga och du kan skapa betydligt mer än du tror. Vill du utöka bostadsytan genoma att bygga ut och öka bostadens totala volym så räknas det som att du gör en tillbyggnad - oavsett om du gräver källare, bygger torn och tinnar eller bygger åt sidan med ett extra rum. Vad du får göra och vad som räknad som tillbyggnad kan du till exempel läsa om hos Boverket. Anlitar du en erfaren och skicklig snickare att utföra jobbet så kan de garanterat de regler som gäller.

Uppåt, utåt eller under

Så vad är optimalt för er, hur ser tomten ut och vilka behov har just er familj? Bygger ni ett tonårsrum eller en hemmabiograf är det bästa läget kanske att bygga under huset. Antingen att skaffa källare eller inreda en redan befintlig källare. Önskar ni hellre ett nytt rum för relax och avkoppling vill ni kanske bygga ut med ett rum som har stora glasfönster för utsikt mot trädgård och andra omgivningar. Ett rum med bra insläpp av naturligt ljus, möjlighet att avskärma sol och plats för solstolar och kanske någon yogamatta. Vad du än bygger, se då till att inreda med naturliga material. Ta hjälp av din lokala snickare och välj närodlat trä. Placera även levande växter i rummet för att tillföra liv och energi - vilket behövs i varenda utrymme i ditt hem.

Vad mer drömmer ni om

När du väl anlitar en duktig snickare, tänk till vad mer ni är i behov av. Kanske är det dags för en fasadrenovering, att måla eller rent av byta panel på huset. Att göra detta i samband med en tillbyggnad gör ju att allt smälter samman på ett harmoniskt vis och tillbyggnaden ser ut att ha tillhört huset i all evighet. Dessutom får hela huset ett lyft med hjälp av en uppdaterad fasad. Välj en snickare som är både mångsidig och erfaren, som är bra på att samarbeta i delentreprenad med målare, elektriker och andra kompetenser. Glöm inte att du kan göra ROT-avdrag när du anlitar en snickare.

12 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.