Fönsterbyte – vad ska du tänka på?

När behövs ett fönsterbyte och vad ska man tänka på innan man påbörjar ett sådant projekt? Att välja rätt fönstertyp kan verka svårt men hjälp finns att få.

Att byta fönster kan verka som ett jätteprojekt som kräver både en hel del pengar och tid, vilket kan vara sant i vissa fall. Vad ska du tänka på vid ett fönsterbyte? Först och främst har varje byggnad sina särskilda behov. Äger du ett hus eller en villa är det upp till dig att bestämma vilken typ av fönster du ska ha. Samma regel gäller inte om du bor i en anrik bostadsrätt där fastighetens utseende måste bevaras genom de rätta fönstren. Med andra ord måste man ibland även ta hänsyn till andra utomstående faktorer än sina egna preferenser. Oavsett fastighetstyp så är fönsterbyte en god investering. Den lyfter byggnadens utseende och kan leda till bättre inomhusklimat.

Dags att byta fönster?

Hur vet man när det har blivit dags att byta fönster? Två viktiga och synbara anledningar är ifall det är tvärdrag eller om inomhusklimatet är försämrat. Tvärdrag är möjligtvis den mest akuta anledningen till att prioritera ett fönsterbyte speciellt i vårt kalla svenska klimat. Att jämt få in kall luft kan skapa obehag och har utan tvekan en negativ inverkan på kassan. För låg temperatur inomhus leder naturligtvis till högre kostnader för uppvärmning. Det blir en ond cirkel där man betalar mer för att ha det varmare samtidigt som fönstren släpper in kall luft dygnet runt. Lyckligtvis finns det inte bara bra företag som kan installera rätt fönstertyp utan även massor med olika produkter på marknaden som man kan välja mellan.

Så här går ett fönsterbyte till

I de allra flesta fall anlitas det företag som utför installation av nya fönster åt en. Arbetsprocessen är oftast både enkel och smidig om den planeras väl i förväg. Följande grundliga steg bör följas:

- Välj ett företag med kompetens och erfarenhet inom fönster och fönsterbyte – titta på deras referenslista innan det slutgiltiga valet.

- Ring och boka ett hembesök - företaget kommer att titta på de befintliga fönstren och ge användbara råd för val av fönstertyp.

- Begär en offert - ett prisförslag där det ingår produktval, tidsåtgång och totalkostnad måste vara inkluderade.

- Montering och leverans – företaget levererar och monterar fönstren.

Viktigast är att hitta den optimala lösningen för hemmet eller fastigheten samt att utföra själva bytet på ett snabbt och tillfredsställande sätt. Vi rekommenderar: https://www.fönsterbytedalarna.se

13 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.