Experternas råd om husbygge

Att bygga ett alldeles eget hus är det många som drömmer om och det är en härlig upplevelse, men den kan också vara stressig. Här kommer tips på saker du kan tänka på innan du drar igång med bygget.

Om du är en av många som drömmer om att genomföra ett husbygge så kanske du har flera frågor du funderar över. Det är fullt normalt vid ett sådant projekt, i och med att husbyggen innebär många beslut och är tidskrävande. Men när huset står färdigt och din dröm har gått i uppfyllelse då är det så värt det. Det första du bör göra är att hitta en tomt som du gillar och sedan ta beslutet om du vill försöka dig på att sköta projektet själv eller ta hjälp av en entreprenör som sköter allt åt dig. Väljer du en helhetslösning kan du känna dig tryggare med att veta att du har erfarna människor som kan bygga hus som håller i alla trådar. För att få inspiration så kan det vara en kul grej att gå på husvisningar och du kommer där få tips och inspiration till ditt hem.

Tomten

När du väljer din tomt, se då över om det är en tomt som behöver röjas på berg innan plattan kan gjutas. Att bli av med berg är relativt enkelt med bergsprängning men det kommer att kosta mer. Se över tomten om det finns mycket vatten i flöde för att veta hur mycket dränering som bör göras i marken. Du bör anlita en firma som sysslar med markanläggning för detta. En viktig sak med placeringen av huset är att se till så huset hamnar i ett bra läge i förhållande till alla väderstrecken.

Husets utformning

När husets planlösning ska göras är det bra att igen se till solen och väderstreck för att på så sätt få den rätta utformningen på huset. Kanske vill du ha sol på morgonkvisten och då kan det vara fint att planera in en liten altan där solen skiner. När husets utformning ska så bör du planera tillsammans med någon med erfarenhet inom området, eftersom det underlättar dina beslut. Du bör se till vilka funktioner du vill ha i huset och hur många rum du behöver. Kanske är det så att du och din familj trivs bra i köket? Då är det en utmärkt idé att satsa på ett lite större kök där det är lätt att umgås. Läs mer om husbygge på denna sida: https://www.byggahusgöteborg.se

27 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.