Experter på fasadrenovering finns

Äger du ett hus där fasaden är av puts så innebär inte det på något sätt att du är förskonad från reparationsarbete med detta. Nej, skillnaden ligger i att du förmodligen kommer att behöva anlita professionell hjälp för en fasadrenovering snarare än att – som vid ett trähus – genomföra renoveringen på egen hand. Anledningen till att vi säger detta är att puts kräver lite mer vana och speciella kunskaper än vad materialet trä gör och att man därför – i de flesta fall – får ett betydligt bättre resultat om man anlitar en professionell firma för sin fasadrenovering.

Det låter dyrt? Ja, en fasadrenovering är definitivt inte gratis; men den är i många fall absolut nödvändigt att göra. Har putsen på ditt hus börjar spricka eller där du ser att stora sjok börjar krackelera och lossna så kommer detta att påverka ditt leverne i negativ riktning och det kan innebära att det dels blir sämre isolering och att det dels också uppkommer vattenskador.

Dessutom: en fasadrenovering behöver inte vara så dyr som många tar för givet – särskilt om du har ditt hus i någon av de större städerna i Sverige och där Stockholm är det tydligaste exemplet på detta. Detta kan vi förklara genom att använda ett enda ord: konkurrens. Det finns helt enkelt många företag i Stockholm som erbjuder tjänsten fasadrenovering och som inom alla områden där en konkurrenssituation finns så finns det också en god möjlighet att som kund påverka priset genom att förhandla.

Kort sagt; står du inför det faktum att putsen på ditt hus börjar spricka eller rent allmänt tycker att det ser trist och och grått ut (avgaser i Stockholm påverkar definitivt negativt gällande det estetiska) så behöver du inte nöja dig med budet från en enda firma. Nej, sätt dig i lugn och ro och ta in offerter från företag inom fasadrenovering, jämför dessa och försök att förhandla lite med dessa offerter som grund.

Använd rot-avdraget för din fasadrenovering

Utöver detta så finns det dessutom ytterligare en detalj som kommer att sänka priset för din fasadrenovering i Stockholm och detta är något som inte är exkluderat till större städer som den konkurrens vi ovan nämnde. Nej, här handlar det om den generösa skattesubvention som finns tillgänglig och som går under benämningen rot-avdraget.

Är du berättigad att använda rot-avdraget så innebär det att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration och få summan tillbaka på din skattsedel; detta om ett tak på 50.000 kronor/år och per person.

Visst, det är inte billigt att genomföra en fasadrenovering – men det är absolut nödvändigt och det behöver tack och lov inte ske så ofta. En fin fasad, korrekt renoverad, håller i åtminstone tjugo år.

29 Nov 2016

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.