EPDM Gummi - ett flexibelt och användbart gummi

EPDM gummi är ett syntetiskt gummi med flera stora fördelar. Idag ser du det - även om du förmodligen inte tänker på det - dagligen och i allt från bilens inredning vidare till exempelvis produkter där man inte vill använda silikon. Det senare ofta i form av exempelvis ansiktsmasker. EPDM gummi kan även användas för packningar och som exempelvis golv och då i form av gummimattor. Ett annat vanligt användningsområde handlar om pooler.

Idag ser man att fler och fler väljer att anlägga en pool. För att en sådan ska fungera fullt ut krävs det att materialet är tätt. Antingen då som ett tätskikt om vilket man sedan sätter klinkers eller som en ren liner - den blå mattan du ser i poolen. Här har EPDM gummi visat sig vara perfekt då materialet klarar av vatten, håller tätt och inte alls påverkas av det, understundom, starka ljuset från solen och de UV-strålar som kommer dagligen. Att EPDM gummi dessutom är resistent och motståndskraftigt mot allehanda kemikalier - klor, exempelvis - gör det till en perfekt lösning just för pooler.

Det enda minuset handlar om bensin och andra medlemmar i familjen petroleum. EPDM gummi och bensin är ingen lyckad kombination och det bör man alltså tänka på om man exempelvis ska lägga in en gummimatta i garaget. Där bör den i så fall vara baserad på silikon då silikonbaserat gummi är mer resistent mot just petroleum.

Rådfråga om EPDM Gummi innan du beställer

Det är främst inom industrin som EPDM gummi kommer till sin stora fördel. Något som primärt förklaras av den enorma flexibilitet och dragkraft materialet uppvisar. Du kan, som exempel på detta, dra ut EPDM gummi till tre gånger dess normala längd och där det ändå återgår till din normala storlek - utan att påverkas. Det gör att lösningen är perfekt just inom industrin och för många av de maskiner som dagligen används där.

Skulle du som privatperson vara i behov av exempelvis en gummiduk, ett tätskikt till taket eller en ny matta för poolen så kan EPDM gummi vara av intresse. Här handlar det emellertid också om att välja rätt storlek, rätt dimension och rätt mått i övrigt. Vilket leder oss till vikten av specialkunskaper och expertis. Rådet är att du alltid tar hjälp innan du gör en beställning. Kontakta leverantören, berätta om dina behov och låt denne skräddarsy en lösning för just dig. I vissa fall kan ett annat gummi vara en bättre lösning.

25 Aug 2022

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.