Dyr golvslipning om du slarvar vid flytten

Att flytta kan vara relatigolvslipning, parkettvt dyrt. Det uppstår ofta minst en dubbelhyra, kostnader för flytthjälp och inköp av nya möbler. Men det kan bli ännu dyrare om man slarvar vid städning. Tidningen Hem & Hyra sammanställde olika kostnader som kan uppstå. Allt från att man får betala ommålning till golvslipning.

Under en flyttdag är det många olyckor som kan hända. Ett stort skåp kan dras på parkettgolvet varpå stora repor uppstår, nycklar kan komma bort i röran och komplettering till flyttstädningen kan bli mycket hög. Det gäller med andra ord att vara mycket noga.

Så mycket kostar det

Golvslipning

Du ska göra en kortare flytt mellan Solna och Södertälje och väljer därför att packa allt själv och köra med släpvagn. När ni håller på att lyfta ner allt till bilen skrapar en byrå i golvet och skapar en längre reva på trägolvet. Eftersom det är en hyresrätt behöver bostaden helt och hållet återställas till ursprungligt skick när man flyttar. Med andra ord får det inte vara en större reva om det inte fanns när man flyttade in.

Det finns flera företag i Solna som jobbar med golvslipning. Beroende på om du önskar efterbehandling (olja, vax, lack) eller inte blir kostnaden olika stor. Men ett medel på ett par företag i Solna är 200-300 kr per kvadratmeter.

Golvslipning kan ske på en mindre del av golvet men i vissa fall måste hela golvet slipas eftersom det annars skapas olika nyans på golvet. Är det exempelvis ett vardagsrumsgolv på 15 kvadrat handlar det därmed om 3000-4500 kr.

Flyttstädning

För att hålla nere kostnaden kanske du väljer att genomföra flyttstädningen själv. Men skulle du städa för dåligt finns risken för en hög extrakostnad. En del hyresföretag har nämligen i avtalet att om hyresgästen inte städat ordentligt så kommer de att genomföra städning med hjälp av ett städföretag. Man ger därmed inte kunden någon ny chans att komma tillbaka och rätta till felen.

Att anlita ett städföretag är inte speciellt dyrt för privatpersoner med tanke på att man får 50% ”rabatt” via rutavdraget. Problemet är att företag inte får använda avdraget. När en hyresvärd köper in tjänsten kommer den alltså beställas av ett företag och därmed blir det full betalning. Det är sedan denna summa som faktureras till kunden.

I detta exempel har därför ett par städföretag i Solna jämförts vilket visade att man som kund kan förvänta sig betala 15-20 kr per kvadratmeter. Med 75 kvadratmeter skulle det innebära ett pris på ca 1500-2000 kr före rutavdrag. Det dubbla om hyresvärden måste köpa in tjänsten.

9 Oct 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.