Driv på frågan om ett dörrbyte i din BRF

Bor man i en lägenhet är man ganska skyddad tack vare sina grannar. Genom att man håller koll på varandra så kan man förhindra att inbrott sker, man kan hjälpa varandra med att ta in posten, vattna blommor och så vidare. En fastighet där grannarna hjälps åt är alltid något att eftersträva. 

Men, det finns även mörkare sidor som kommer på köpet. Man är ganska begränsad i sin bostad - du har exempelvis ganska många regler att förhålla dig till; volymen på kvällarna, informera om fester, städdagar och så vidare. Ett misstag kan innebära klagomål från grannarna och genom detta så skapas plötsligt en osämja och en boendesituation som blir allt annat än angenäm. Det ingår dock, så att säga, i köpet och de villkor man bundit sig till genom denna typ av boendesituation. 

Det finns dock andra saker som är värre sett till att b i en lägenhet och där man riskerar att fara illa på grund av någon annan persons slarv. Vad händer om en granne - sent på natten, något drucken - kommer hem och får för sig att laga en pizza i ugnen; en pizza som glöms bort då grannen i fråga somnar? Vad händer om någon röker i sängen och somnar från cigaretten? 

Vi talar naturligtvis om de fruktansvärda konsekvenser som kan komma av en eldsvåda och där man som oskyldig granne kan riskera sitt liv. Vi anser att det är konstigt att denna fråga inte hamnar högre upp på dagordningen hos olika BRF:er i exempelvis Stockholm. Detta då lösningen är till gagn för alla och dessutom på fler än ett sätt. Vi talar om att investera i nya dörrar i form av branddörrar. Frågan om branddörrar borde definitivt drivas hårdare. 

Branddörrar räddar liv i Stockholm

Börjar det brinna i en lägenhet så kan branddörrar rädda livet på samtliga i fastigheter. Dels genom att stänga ute elden - branddörrar är tillverkade i aluminium och fattar därmed inte eld. Dels så stänger branddörrar ute den största orsaken till dödsfall i samband med bränder - den livsfarliga röken. Åtminstone - gällande röken - under så lång tid att man hinner ta sig ut ur fastigheten eller till dess att brandkåren hinner komma och utföra släckningsarbetet. 

Det är ingen garanti att man klarar sig - men branddörrar ger väldigt mycket bättre odds. Dessutom så har branddörrar även andra fördelar som man kan använda som argument till varför en sådan kostnad bör tas av BRF.en. Vi räknar några av dessa nedan: 

  • Minskar inbrottsrisken
  • Dämpar volymen
  • Går att få i flertalet färger
  • Skyddar mot lukt
  • Går att välja ytterhölje i trä till - exempelvis i Mahogny, Teak, Ek eller Korsberg
9 Feb 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.