Det höjer värdet på bostaden

Många höjer värdet på sin bostad genom att renovera sin bostad och på annat sätt hålla den fräsch. Hålla bostaden ren gör mycket för att behålla värdet, även om det i sig inte kan höja värdet på den. Däremot, kan renoveringar av hela bostaden rejält höja värdet på den. De flesta gör renoveringar för sin egen skull, det är lättare att trivas i sin bostad om den är fräsch och fin. Allt slits ner efter några år. Om inte annat så ser man det om man bläddrar i byggkataloger och jämför med sitt badrum. Plötsligt är det moderna badrumsinredningen inte så modern längre. Det händer mycket inom inredning och trenderna kommer och går.

Badrumsinredning höjer värdet

Att lägga till en jacuzzi höjer värdet på bostaden rejält, liksom en bastu eller ett lyxigt badkar och nya handfat. När du väl bestämt dig för hur mycket och vad du vill byta ut gäller det att göra en budget. Vill man inte lägga så mycket  på den kan det räcka med att endast byta ut handfat och badkar, lägga klinker på golvet och måla om väggarna. Jo, man kan måla kakel.

Vill man däremot totalrenovera badrummet, brukar man beräkna några tusen per kvadratmeter. Då är det enbart materialet inräknat. Gör du jobbet själv, behöver du ju inte räkna med arbetskostnaden. Ska du flytta handfat, duschkabin och badkar, bör du ta in rörmokare som drar nya rör och en elektriker för att flytta badrumslampa och eluttag, eftersom det inte är tillåtet att göra sådant själv.

Ta alltid referenser

Har du däremot planerat att ta in hantverkare, bör du först ta in offerter från lite olika hantverkare så att du kan jämföra kostnaderna med varandra. När det är gjort bör du alltid ta referenser på dem som du tycker verkar intressanta. Här är skiljer sig hantverkarna åt och se då till att du slipper bli obehagligt överraskad. Tar du in hantverkare bör du lägga på cirka 40 timmars arbete för en totalrenovering av badrummet. Beroende på var du bor och vad de olika hantverkarna tar i timmen kan summan skilja sig åt, men räkna med cirka 3.000 kronor per kvadratmeter. Så tillsammans blir det cirka 5.000 till 8.000 kronor per kvadratmeter, innan ROT-avdraget. Många hantverkare gör ROT-avdraget åt dig så du slipper blanketthanteringen och du ser endast det lägre priset. Däremot ingår ju inte byggnadsmaterialet eller resor till och från din bostad inte i avdraget. Fortsätt läsa här om badrumsrenoveringar i Uppsala.

21 Feb 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.