Det finns värden i att anlita en takläggare

Huset är egentligen inte starkare än sin svagaste länk och i många fall så handlar dessa svagheter om två stycken områden. Det du finner längst ner i form av grunden och det som ligger högst upp i form av taket. Två områden som hela tiden får utstå attacker från naturen dit vi kan räkna köld, snö, hagel, regn, vind och solsken. Då det gäller grunden så ska man även addera väta från jorden. Baserat på dessa attacker och vad de riskerar att föra med sig så bör man som husägare hålla taket och grunden lite under lupp och planera inför den dagen då åtgärder behövs vidtas.

För; den dagen kommer någon gång att komma – ingenting håller för evigt och enligt oss så skulle många husägare i Sverige tjäna mycket pengar på att hålla en bättre planering. Något som kommer att leda till intjänade pengar i slutändan.

Låt oss konkretisera detta genom att säga att du äger ett hus i Linköping och där vi ger exempel på hur din planering ska se ut; vi håller oss här till taket – men principerna för grunden är likadana. Här anser vi att du efter varje vinter bör göra en genomgång av ditt tak och att du för denna dessutom ska anlita professionell hjälp i form av en takläggare. Fördelarna med att du anlitar – årligen – en takläggare i Linköping är dessa:

  • Din takläggare kan reparera mindre problem direkt och åtgärda dessa innan de blivit större (och mer kostsamma).
  • Du får en planering. Säger din takläggare till dig att taket du har på ditt hus i Linköping har två-tre år kvar. Ja, då har du två år på dig att planera, lägga undan en budget och se över kostnaden för andra takläggare (förutsatt att du inte vill fortsätta anlita samma). Kort och gott, du ger dig själv bättre förutsättningar till en skonsammare ekonomisk smäll. Att jämföra med att du plötsligt ser ett läckage genom ditt tak; ett läckage som måste åtgärdas akut – till ett högre pris och där du inte hunnit lägga undan pengar.
  • Du kan se över material. Genom att du skaffar dig den här extra tiden så kan du även se över vilket typ av material du vill ha ditt nästa tak i. Du kan dels se vilka modeller som passar och dels så kan du hinna vänja dig vid tanken på att ha exempelvis ett plåttak snarare än det tak av tegel du i dagsläget har i Linköping. Gällande inköp av material så kan det vara en bra väg att ta detta genom den takläggare du anlitar; de har ofta bra avtal med olika leverantörer som kan ge dig ett bättre pris än om du själv köper in. Som vi sa dock: du har köpt dig tiden att jämföra. Se till att göra det.

Vi ska även se till några punkter som du måste tänka på då det kommer till att anlita en takläggare för taket – eller exempelvis en dräneringsman för grunden. Vi tar dessa lite snabbt nedan:

  • Garanti på jobbet. Ett bra tak ska hålla i åtminstone tjugo år. Se till att få så lång garanti som möjligt av din takläggare – och detta gäller även materialet.
  • Försäkring: Jobbar företaget mot något försäkringsbolag? Det är en viktig fråga. En andra del i detta är att arbetet med att byta ditt tak dokumenteras. Skulle något fel visa sig – exempelvis vid ett takfönster – så kan det vara värdefullt att ha exempelvis bilder att visa upp som visar hur jobbet utförts.
  • Priset: Glöm inte att använda ditt rot-avdrag. Att dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din takläggare gör en stor skillnad i slutpriset. Säg till innan.
27 Dec 2016

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.