Bygga säkert lönar sig

Vissa påstår att vi är trygghetsnarkomaner i Sverige och att vi försöker skydda oss mot både verklige och påhittade faror som skulle kunna finnas i vår vardag. När vi tänker tillbaka på den sommmar som har varit, att vi har sett så mågna skogsbränder, och om vi jämför vår beredskap och vårt sätt att hantera skogsbränderna, mot det som hände i Grekland, när det började brinna där, kan man vara tacksam över att vi är "trygghesnarkomaner" i Sverige. Få länder är så säkra som Sverige. När det kommer till bränder är det bra att vara trygghetsnarkomaner.

Trygga företagets lokaler

När det kommer till en eventuell brand är det fråga om sekunder och minuter. En ld osm får fart är otroligt snabb. Det är nämligen inte bara elden i sig som åstadkommer skada, det är lika skadligt med röken som elden åstadkommer. En brand på endast 2-3 minuter åstadkommer aska och sot på hela det utrymme där elden brinner. Hela. Det innebär att hela utrymmet måste saneras om det skulle brinna i en lokal. Och det endast på några minuter. Det handlar inte om någon lång tid. Därför är det viktigt att kunna kväsa elden innan den har hunnit brinna på några minuter.

De tidiga minuterna är viktigast

Har man då något till hands när elden precis har tagit fart, är det den bästa åtgärden man kan göra. Då är det viktigt att ha en brandfilt eller en brandsläckare så nära det bara går. Alla företag borde ha en brandsläckare som alla känner till var den finns. Som husägare bär du se till att det finns brandfilt, brandsläckare och om det är en lokal med en övervåning måste man se till att det finns en brandstege som alla på övervåningen kan ta sig ner via.

Bränder i trapphus sprider sig fort

Skulle det börjar brinna i trapphus, sprider dig branden otroligt snabbt. Trapphus har öppna ytor och högt i tak. Här kan elden sprida sig snabbt uppåt, vilket innebär att man bör ha en särskild brandtrappa, eller brandstege utanför fastigheten som människor i nöd kan använda sig av. Därför bör man som fastighetsägare se till att mått och steg tas för att se över brandrisk, bygga in säkerhet i fastigheten och kanske renovera på sätt som gör det svårare för en brand att sprida sig.

Bor man i Stockholm kan vi rekommendera detta byggföretag som är experter på brandtätning i Stockholm.

20 Aug 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.