Bygga hus av timmer

När man ska bygga hus så finns det ett flertal olika byggnadssätt att välja bland. Ett av dem är timmerhus. Men vilka hus kan man bygga med timmer? Hur går det till att bygga ett hus av timmer?

Att bygga ett hus av timmer är ett ganska tungt byggnadssätt men samtidigt enkelt. Varje timmerstock passas ihop med andra som ett stort pussel. Och på det sättet kan man bygga såväl stort som högt och stabilt. Som byggnadssätt är det något som ofta används på platser där klimatet är kallare under vinter. Något som man idag kan få se tecken på vid alla skidorter. Såväl i Sverige som i alperna.

De grovhuggna timmerstockarna skapar en speciell stil av hus på grund av sina utskjutande detaljer. Bland annat så är det sömmarna där stockarna går i varandra i hörnorna som ger ett annorlunda utseende. Men det brukar också även påverka övriga byggnaden som infästningar vid fönster och dörrar. Samt alla detaljer gällande taket. Den grovhuggna stilen följer genom alla delar av huset. Beroende på hur man önskar så kan man även välja att behålla stilen också på insidan av huset. Men det finns de som föredrar att sätta skivor med ytskikt för att istället få en mer generell inredning.

Stort eller litet

Timmerhus finns i alla möjliga storlekar ända från det mycket lilla härbret till stora byggnader som hotell. Har man längre väggar så är man ändå bunden vid att med jämna mellanrum ha fästen. Därför kan man placera innerväggar som fäster med ytterväggarna. Och på det sättet få en komplett byggnad som är stor men ändå behåller sin stabilitet. Det finns också andra typer av lösningar där man kan förlänga väggytor så att de inte bryts av med hjälp av innerväggar. Men då går man lite ifrån den ursprungliga monteringen av timmerhus.

Ta huset med sig

Ett timmerhus som byggs på ett traditionellt sätt hålls endast ihop av timmer som passas i varandra. Därför är det också mycket enkelt att plocka ner ett timmerhus och flytta. Genom att numrera timret så är det som att ta ner ett pussel och sätta upp det på annan plats. När timmerhus säljs så är det också med löst timmer som är numrerade. Antingen får man själv sköta montaget eller så kan man hyra in den tjänsten. Men vad man än väljer så är byggnadssättet enkelt och relativt snabbt att utföra.

29 Sep 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.