Bygg er tandläkarmottagning på rätt sätt

Oavsett om man talar om att bygga i en butik eller i exempelvis en mottagning för tandläkare så finns det en gemensam nämnare som ligger i att hitta en balans mellan de egna behoven och för de behov som kunderna/patienterna har. Du och din personal ska ha plats och utrymme för att kunna göra ert jobb; samtidigt så ska det finnas yta för kundernas bekvämlighet och för att de ska känna sig välkomna.

Vi kan fokusera på en tandläkarmottagning i detta och rada upp några punkter som kan hjälpa dig som privattandläkare att hitta rätt balans om du ska starta en egen mottagning. Vi kommer att bortse från utrustning och annan teknologi som används dagligen - sådant är det första som ska planeras in och det finns utförliga regler kring vad som gäller då sådant ska sättas på plats. Däremot så kan vi fokusera på helheten och det gör vi enklast genom att rada upp våra poänger enligt följande:

Tänk er en tandläkare ur ett patientperspektiv

Ett av de första man ska tänka på gäller just en tandläkare är hur många uppfattar dig som yrkesman. Faktum är att de flesta känner ett visst obehag över att besöka en tandläkare - i vissa fall finns dessutom en tydligt utvecklad fobi.

Det gör att man dels bör skapa en yta som tar bort lite av obehaget. Ett väntrum som är skapat för patienterna, helt enkelt. Bekvämare stolar, bänkar och fåtöljer, välsorterade tidningsställ och kanske en tv där man kan följa aktuella händelser i världen (att ha exempelvis CNN på är ingen dum idé). Fritt Wi-Fi är också något som ligger rätt i tiden. Likaså att erbjuda kolsyrat - eller vanligt - vatten. Det finns företag som du kan beställa prenumeration av och som sköter allting utan att ni behöver engagera er nämnvärt.

Tänk även på att kanske bygga till en extra vägg där du kan inreda med en tanke på barnen. En liten lekhörna där de yngsta kan leka och ha roligt. Det kommer utan tvekan att gynna dig som tandläkare vid den efterföljande undersökningen. Fler tips kommer här:

  • Golv: Ett lättstädat golv är att föredra och här kan ett så kallat industrigolv vara lösningen. Detta även i underöskningsrummen. De är lätta att städa, de klarar av hårt tryck, de är snygga och de klarar av spill från olika kemikalier och annat. Ett bra val.
  • Receptionen: Det går alltid att platsbygga en reception efter den yta ni har till ert förfogande. Ett tips är att den är det första som möter kunderna då de anländer. Man vill etablera en snabb kontakt, meddela sin närvaro och sedan sätta sig ned med ett glas vatten för att vänta in den tandläkare man bokat tid hos.
  • Toalett: Ska naturligtvis finnas. Vårt råd är att du kostar på den lite mer. Det finns företag som är specialiserade på exempelvis badrumsrenovering och som kan hitta fina lösningar även om det handlar om en mindre yta. En fräsch toalett skapar ett intryck av seriositet.
  • Belysning: En stor del av det totala intrycket kommer att handla om vilken typ av belysning ni väljer. Vi skulle snarare vilja rekommendera en lite mörkare ton än att ha det där extremt ljusa - nästan bländande - ljuset som många väljer. Det ska naturligtvis vara ljust i de salar där tandläkare, sköterskor och tandtekniker arbetar - men i exempelvis väntrum så vill man ha lite mer lugn och ro. Satsa hellre på att exempelvis sätta upp läslampor vid sittplatserna.
  • Totalentreprenad: Du har alltså snickeri, du har belysning, du har rörmokeri, golvläggning och plattsättning. Det är många olika branscher och det gör att arbetet med att ens hitta rätt företag för varje moment kan ta lång tid. Vårt råd är att du satsar på att anlita ett företag för allting. Totalentreprenad kostar lite mer, men det blir ofta ett effektivare - och bättre - jobb i slutändan. Det blir definitivt mindre jobb för dig och du som tandläkare kan få den snabbare väg fram till det väsentliga: att slå upp portarna till din nya mottagning.

Här kan du se ett exempel på en modern tandvårdsklinik: Tandläkare Sundbyberg.

14 Jun 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.