Bygg ditt Attefallshus i sommar

Att bygga ut eller bygga nytt innebär ofta en långdragen process. Från start till mål så kan man räkna med att det tar avsevärt mycket längre tid än vad man från början tänkt sig. I många fall så är det heller inte själva byggandet som tar tid. Istället så handlar det om att de byråkratiska kvarnarna ska mala och där man hamnar i något slags limbo mellan vad man vill göra och vad man verkligen får göra.

Att man måste söka bygglov för de flesta typer av byggnationer är en självklarhet - vi har regler att följa och just bygglovet är, på det stora hela, ett bra sätt att säkerställa kvalitet, säkra jobb och enhetliga byggnader gentemot övriga byggnationer i området. Det är dock även något av en bromskloss där en person i byggnadsnämnden kan ge ett nekande svar - till synes utan anledning - och där det dessutom bär en hög kostnad.

Tacksamt är därför att det numera går att bygga vissa saker utan något bygglov. Det mest talande är ett Attefallshus och det är något vi ska titta närmare på här.

Snabba puckar om Attefallshus

Vi ger några snabba fakta om vad som gäller för ett Attefallshus och därefter så tittar vi närmare på vad som är möjligt att använda ett sådant till.

  • Du får bygga ett Attefallshus med en maximal area om 25 kvm och med en höjd på 4 meter. Detta gäller för ett fristående sådant. Vill du bygga ett väggfast - exempelvis i form av ett uterum - så får detta i så fall inte överskrida 15 kvm. Gällande höjden så kan du bygga detta högre, men inte så högt att det sticker upp ovanför din befintliga bostad.
  • Avstånd till grannarna ska också tas i beaktning. Du får inte resa ditt Attefallshus närmare din tomtgräns än 4.5 meter. Ska du bygga närmare än så krävs deras medgivande. Ett tips gällande detta är att du oavsett försöker involvera dina grannar. Detta då ett attefallshus kan vara skrymmande och exempelvis störa kvällssol eller annan utsikt. Du vill inte skapa dålig grannsämja - bättre upp är att informera och kanske hitta någon alternativ placering som kan gynna er båda.
  • Inget bygglov - men väl en bygganmälan. Du måste anmäla din tilltänkta byggnad till Byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett svar innan du sätter igång. För detta kommer en avgift som - tyvärr - är varierande. Vi säger tyvärr då den summan skiljer sig mellan olika kommuner och att du således kan ha otur att bo i fel (och därmed få betala en högre avgift). Räkna med att en sådan kostar mellan -5000 kronor. Detta mellan tummen och pekfingret.

Det var de viktigaste reglerna för ett Attefallshus. Vi ska dock tillägga att det även kan påverka om du bor i ett område nära militära anläggningar, nära vattendrag eller nära exempelvis järnvägen. Där kan det komma att krävas bygglov. Allt detta framkommer dock då du lämnat in din bygganmälan.

Ett Attefallshus som bostad?

Ja, varför inte. En av tankarna med att tillåta dessa frikostiga mått och göra ett Attefallshus bygglovsbefriat var nämligen att det skulle kunna lätta lite på trycket på bostadsmarknaden. I synnerhet i våra städer. Bygger du - eller köper ett nyckelfärdigt - Attefallshus och utrustar detta med el, vatten, avlopp samt med goda förvaringsmöjligheter och god isolering så är det möjligt att hyra ut detta.

Det är ett bra sätt att finansiera byggkostnaden också. Hyr ut ditt Attefallshus under några år och du har det, så att säga, betalt. Många väljer även att bygga sina attefallshus som exempelvis garage, bastu - med relaxavdelning - och för mer förvaring. Fantasin sätter egentligen gränserna.

Vi ska dock tillägga en sak för att undvika ett vanligt missförstånd: du måste ha en befintlig byggnad för att få resa ett Attefallshus. Vice versa går alltså inte; du kan inte köpa en tomt och sätta upp ett bygglovsbefriat hus där.

18 Jul 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.